Seans Öncesi Yorum / İçerisi ve Dışarısı Baskı Oluşturuyor

Dünkü yorumumda belirttiğim üzere, sıkışık, hacimsiz ve aslında yön bulamayan bıktırıcı bir seans söz konusuydu. Endeks dün güne yükselişle başladı ve 63.300 seviyelerinin…

endeks-12-mart-2014

Dünkü yorumumda belirttiğim üzere, sıkışık, hacimsiz ve aslında yön bulamayan bıktırıcı bir seans söz konusuydu. Endeks dün güne yükselişle başladı ve 63.300 seviyelerinin üzeri görüldükten sonra, seans boyunca yatay bir hareket oldu. Bu hareket 62.500 ile 63.150 aralığındaki 650 puanlık bantta gerçekleşti.

Bu sabah Hindistan hariç Asya cephesinde sert geri çekilmeler var. Japonya yüzde 2.51 Çin yüzde 0.39, Hong Kong ve G. Kore ise yüzde 1.55-1.60 aralığında düşüş yapmış durumdalar. Dün gece ABD endeksleri dow ve S&P 500 endeksleri yüzde 0.41 ve yüzde 0.51 oranında düşüş yaparken, ABD endeks vadelileri bu sabah yüzde 0.12 aşağıda bulunuyorlar.

Toplumsal gerginlik yeniden artmış durumda. Türkiye’nin birçok yerinde Berkin Elvan için gösteriler var. Bu durum Gezi olaylarından sonraki en büyük kitle hareketi olup, piyasalar üzerinde baskı yaratacak bir etken olarak karşımıza çıkacaktır. Bu şartlara bir de Kırım’ın 16 Mart’ta yapacağı referandum sonrasındaki olası gelişmelerden kaynaklanacak stresi eklerseniz, piyasalar için iyimser olmak zor. Kırım’daki halk oylaması sonrasında ABD ile Rusya arasında ipler yeniden çok gerilebilir ve karşılıklı sert açıklamalar gelebilir. Ayrıca Ukrayna, arkasına AB’yi ve ABD’yi alarak, Rusya ile gerginliği tırmandırabilir. Altın bu yüzden yukarı yönlü hareket yapıyor ve jeopolitik gerginliğin artması bu aşamada altına yarıyor. Şu an piyasalar zaten istim üstünde ve gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) para girişi olmuyor. Tüm bunlara ek olarak 19 Mart’ta FED’in toplantısından da, 10 milyar dolarlık azaltımın çıkması nerdeyse kesin gibi bir şey ve ABD borsalarında geri çekilmeler var. Tüm bu şartlar altında BIST-100 endeksinin 65 bini geçip 67.500’e gitmesi konusundaki görüşlerin tutarlı olduğunu düşünmüyorum. Endeksin en güçlü desteği 60.750 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin altında bir kapanış teknik olarak endeksin 57-58 bin seviyelerine kadar geri çekilmesine neden olabilir. Bugün için endeksin en güçlü direnci 63.600 seviyelerinde bulunuyor. Son iki günde test edilen 62.400 seviyeleri ise ilk destek konumunda olup, bugün açılış sonrasında bu seviyeler test edilebilir. Dolar/TL kuru son iki gündür artışta bulunurken, faizlerde ve fonlama maliyetlerinde de artışlar görüyoruz. Bankalar arası piyasada fonlama yüzde 11’lerin üzerine çıktı. Dolar bu sabah 2.2450 civarından güne başlıyor. Bu seviye oldukça kritik olup, eğer yukarı aşılırsa, 2.26-2.28 aralığına doğru hareket olabilir.

Son birkaç gündür tahvil ve bono piyasasında stres var. Dün tahvil ve bono piyasasında gösterge faizin 11.41 seviyelerinden 11.45 seviyesine kadar arttığını gördük. Bu arada Merkez’in fonlama maliyeti de artıyor. Dövizdeki yukarı hareketler üzerine, fonlama maliyetinin artırılması gösterge faizi de yukarı çekiyor. Bugün 11.30 ile 11.60 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir