The Economist Gözlüğünden 2012 Dünyası

The Economist her yıl olduğu gibi bu yıl da “World in 2012” raporuyla gelecek yıl dünya ekonomisinde beklentilerini ortaya koydu. Economic Intelligence Unıc’te de hem dünya ekonomisi büyüme beklentisini, hem de 2012 büyüme rekortmenlerinin hangi ülkeler olacağı tahminini ortaya koydu. Rapor esas olarak 2011 hatalarının ve sorunlarının 2012 içinde bazı olumsuzluklar ve durgunluğu gündemde tuttuğunu belirtiyor.

The Economist’in “kendi gözlüğünden” her yıl yayınladığı Aralık ayında bir yıl sonraki dünya gelişmesine bakan raporu “World in 2012” yayınlandı. Rapor “Atlas’ın sırtında taşıdığı dünyanın borç yüklü” olduğunu, bunun ağırlıklı olarak yanlış ve karasızlık taşıyan 2011 gelişmiş ülke politikalarından kaynaklandığını ve bunun sonucunda 2012 yılında durgunluk yaşanabileceğini, resesyon beklentisinin yüzde 40’lar seviyesinde olduğu bilgisine yer veriyor.

Raporun tespitlerini ele aldığımızda karşımıza çıkan tabloyu şöyle özetleyebiliriz:

-Amerika yanlış parasal sıkılaştırma politikaları uyguladı. Önlemlerdeki hatalar durgunluğu gereğinden fazla sürdürdü. Bu da 1937 buhranını derinleştiren kararlarla kıyaslamalara neden oldu. Bu 2012 yılını durgunluğun sürdüğü bir yıl olmaya aday kıldı.

-2012’de Amerika’da seçime bağlı olarak Cumhuriyetçiler/demokratlar uzlaşmazlığının süreceğini beklemek yanlış olmaz.

-2012’de Amerika’nın ithalatının yüzde 60’ı gelişmekte olan ülkelerden olacak.

-Son on yılda gelişmekte olanların dış alımları zenginlerin iki katı arttı. 2000 yılında gelişmekte olanların ithalatı, gelişmişlerin yarısıydı. Son on yılda gelişmekte olanların yurt dışı alımları gelişmişlerin iki katı arttı. 2014 yılında dünyanın en büyük ithalatçısı Çin olacak.

-Euro bölgesinde 2011’de liderler yanlış kararları karasızlıkları ve idare-i maslahatçı tutumlarıyla sorunları büyütüp resesyon ihtimalini artırdılar. Olumsuzluğun bir başka unsuru da bütçede kısa vadeli kemer sıkma politikalarıydı. 2012’de İtalya’nın resesyona girme olasılığı çok yüksek.

-Yeni yılda liderler iç sorunlara ağırlık verecekler. BM Güvenlik konseyi üyesi 5 ülkeden dördünde başkanlık seçimi olması karar almaları zorlaştıracak.

-Olumlu görülen bin unsur Merkez Bankalarının çözüm arayışlarına istekli olmaları. Avrupa Merkez Bankası faizi sıfıra yakın hale getirebilecek. İngiltere Merkez Bankası parasal gevşeme programını genişletecek. FED’de genişlemeyi sürdürürken, uzun vadeli faizleri düşürmeye çalışacak. Merkez Bankalarının gevşek para politikaları uygulamaları ekonomideki sert gerilemeyi frenleyecek.

-Gelişmiş ABD ve Avrupa’nın sorunları gelişmekte olanları da etkileyecek. Çin’in büyümesi hız kesecek. Enflasyonu kontrol altına almak için bu yola gitmek zorunda kalacak. Gelişmekte olanlar Batılılardaki yavaşlama ve gelişmelere hassas olacaklar.

-Economic Intellıgence Unit EIU, satın alma paritesine göre 2012 büyüme beklentisini 3.3 olarak açıkladı. 2011 beklentisi bunun üzerinde yüzde 3.7 idi. Ayrıca dünya ekonomisinin resesyona girme olasılığının da yüzde 40 olduğu tahminini yaptı.

-EIU dünyada 2012 yılında en hızlı büyümeyi Çin’in özerk bölgesi Macau olacağını ve yüzde 15 büyüme kaydedeceğini bildirdi. İlk onun diğer ülkelerini yüzde 14.5 ile Moğolistan, yüzde 13.6 ile Libya, yüzde 10,9 ile Irak, yüzde 9.9 ile Angola, yüzde 8.5 ile Nijer, yüzde 8.2 ile Çin, yüzde 8 ile Etiopya, yüzde 8 ile Ruanda ve yüzde 7.9 ile Laos izliyor. EIU’nun  Türkiye 2012 büyüme tahmini ise tahmini ise yüzde 3.5.

Evet, The Economist’in dünya ekonomileri değerlendirmesiyle EIU’nın dünya ve ülkeler  büyümeleriyle ilgili tahminleri böyle. Bu da 2012 için nasıl bir dünyanın bizi beklediğini ortaya koyuyor.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir