Türkiye’nin Dayanıklılığı Arttı

Fitch Ratings Türkiye Direktörü Gülcan Üstay, “Şu anki öngörülerimiz, son gerçekleşmelerle Türkiye’nin kısa dönemli şoklara dayanıklılığının arttığı yönünde…” dedi.

Üstay, rating şirketlerinin vermiş olduğu görüşlerin her zaman uzun dönemli olduğunu belirterek, Türkiye’nin notunun “BBB-” ve görünümün de “durağan” olduğunu daha önce söylediklerini ve bunun en az bir yıllık 1 dönemi kapsadığını söyledi.

Mayıs ayından sonra dünyadaki konjonktürün değiştiğini ifade eden Üstay, “Mayıs ayına kadar daha farklı bir ortam varken, piyasadaki likiditenin bolluğunun devam edileceği düşünülürken, mayıs ayından sonra dünyadaki bu likiditenin yakın gelecekte ama tam ne zaman olacağı belli olmayan bir dönemde kısılmaya başlayacağı endişesi ile piyasalarda hareketlilik ve yeni fiyatlar olmaya başladı” dedi.

Üstay, “Daha önce yaptığımız açıklamada da belirttiğimiz üzere öngörülerimize göre Türkiye’nin “BBB-” notu ve “durağan” görünümü, eğer yurt dışından kaynaklanan sermaye girişlerinde ani bir durma ve bunun Türk ekonomisi üzerinde ciddi bir etkisi olmadığı sürece en önemlisi petrol fiyatlarında ciddi yukarı yönlü bir değişiklik olmadığı sürece, biz bu görünümüzün, notumuzun devamlılığının süreceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

2012 yılında Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviye çekerken de aynı şekilde konuştuklarını kaydeden Üstay, Türkiye’nin, yatırım yapılabilir seviyede notu olan gelişmekte olan ülkeler arasında cari açığı en yüksek olan ülkelerden biri olduğunu ve bunun ötesinde fonlama yapısına bakıldığında cari açığın büyük
oranda kısa dönemli sermeya girişleriyle fonlandığını, bu durumun da Türkiye’nin kırılganlığını artırdığını söyledi.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir