Üzeyir Doğan – FITCH sonrası, TARIM DIŞI öncesi piyasalar

Bu sabahın en önemli haberi Fitch’in kredi notumuzda ve görünümümüzde herhangi bir değişikliğe gitmediğini açıklaması oldu.

Açıklamada kredi notu üzerindeki riskler ve kredi notunu artırabilecek önlemlerin neler olduğu da sıralandı. Bu riskler ve fırsatlar dengeli olarak yorumlandı ki, notun görünümü durağandan ne negatife ne de pozitife çevrildi. Bu nedenle açıklamaların sadece negatif tarafını ya da sadece pozitif tarafını görmemek gerekiyor. Ancak bu iki senaryoda bahsedilen konuların seyri bir sonraki incelemenin sonucunu tahmin etmek için izlenmelidir. Bu kararın etkilerine gelince malumun ilamı olduğu için etkisi sınırlı olacaktır. Önümüzdeki hafta Moody’s de benzer bir karar verecek olursa hafif olumlu etki dahi hissedilebilir. Bugünün diğer önemli konusu ise ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam (TDİ) rakamı olacak. TDİ’de aralık ve ocak verileri sırasıyla 74 ve 113 bin artışta kalırken, şubat verilerinde hafif bir canlanma görülmüş ve 175 bin rakamı açıklanmıştı. Bugün açıklanacak mart verilerinde olumsuz hava şartlarının etkileri kalmış olacak. Bu nedenle piyasada 200 bin civarı bir artış beklentisi var. Veri 200 bin ve üzerinde gerçekleşecek olursa önceki düşük verilerin hava şartlarından kaynaklı olduğu teyit edilmiş olacak ve Fed’in çıkış politikalarını uygulamada elini kuvvetlendirecektir. Bu da gelişmekte olan piyasalar için negatif olacaktır. Güçlü veri doların da değerlenmesinin önünü açacaktır. Bu da emtialarda da bir gerilemeye neden olacaktır. Verinin beklentilerin aksine düşük kalması özellikle 180 bin altında kalacak bir veri de yukarıdaki senaryoların tam tersi bir süreç yaşanmasına neden olacaktır. 180-200 bina aralığındaki bir veride ise etki sınılır kalacaktır.

BİST 100’de 71,750’de 500 günlük basit hareketli ortalama, 73,000’de 80 binden başlayan düşüşün geri dönüşünde %61,8 seviyesi bulunuyor. Mevcut konjonktürde gelişmekte olan ülkelerdeki son trendi daha da güçlendirecek bir gelişme olmadığı üzere bu seviyelerin üzerine iç dinamiklerimizle kalıcı bir hareket oluşma ihtimalini zor görüyoruz. 73,000 aşılamaz demiyoruz ancak 73,000 üzerinde oluşacak hareketin bir köpük olarak kalabileceğini vurgulamak istiyoruz. Ancak yine de dönüş teyit edilmeden aşağı yönlü pozisyon almayı önermiyoruz. Aşağıda ise 70,750’de 200 günlük ortalamamız var. İlk önemli destek burası, bu seviyenin altında ise 69,000 endekste olası bir düzletmede 73,000 civarından realize edilen pozisyonların yeniden yerine konulabileceği yerler.

Euro/Dolar ve altın için kritik saat 15:30. ABD’den gelecek tarım dışı istihdam rakamı sonrası beklentilerden farklı bir rakam ortaya çıkarsa çok sert hareketler görülebilir. Beklentilerden iyi gelecek bir rakam pariteyi 1,3650’nin de altına iterek buranın yeni güçlü direnç konumuna geçmesine neden olabilir.

Altında ise bu yönde gelecek bir veri 1,260 desteğini de kırdırabilir. Aksi yönde beklentilerin oldukça altında kalan bir veride ise parite 1,3780’in üzerini test edebilecekken, altın 1,310 dolar direncini zorlayacaktır.

Dolar/TL de ABD’den gelecek verilere reaksiyon verecektir. Ancak bu hareket trend değiştirecek boyutta olmayacaktır. Önceki günlerdeki yorumlarda da ifade ettiğimiz gibi Dolar/TL’de seçim sonrası ortaya çıkan sonuçlar kanalın aşağıya kaymasına neden oldu ve yeni kanalımız 2,09-2,17 aralığı oldu. İyi gelen veri 2,17’ye kötü gelen veri de 2,09’a doğru olacak hareketi hızlandırabilir. Ancak bu kanal dışına çıkaracak bir hareket başlamasını beklemiyoruz.

Üzeyir Doğan’ın tüm yazıları: www.uzeyirdogan.com

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir