Üzeyir Doğan – İstisnai günler içindeyiz, sert hareketlere hazırlıklı olun!!!

Bugün gündemimiz siyaset olacak.

AK Parti MKYK’da yeni Genel Başkan’ın ve muhtemel Başbakan’ın ismi belli olacak. Yeni kabineye yönelik de ilk sinyaller gelecek. Piyasa açıklanacak isimlere güven duyacak olur ise son günlerde gelişmekte olan ülkeler içinde bariz bir şekilde negatif ayrışan Borsa İstanbul ve TL için bu negatif ayrışma süreci sonlanabilir. Aksi durumda Fed’in faiz artış sürecinin tartışıldığı ve kredi derecelendirme kuruluşlarının son günlerde not indirimine istekli olunduğu yönünde algılanan mesajları bu negatif ayrışmanın şiddetlenerek devam etmesine neden olabilir. Piyasa Ali BABACAN ismi üzerinde dursa da verdiği asıl mesaj, TCMB’nin bağımsızlığının korunmasını sağlayacak ve popülist yaklaşımlardan uzak duracak bir ekonomi yönetimi arzuladığı. Ali BABACAN da bilgi ve tecrübesiyle şuan bu sistemin sigortası olarak görülüyor. Bugün Ali BABACAN’ın isminin kabinede olacağına dair mesajın gelmesi bu nedenle olumlu algılanacaktır. Ancak başta da ifade ettiğimiz gibi piyasa isim üzerinden, piyasanın genel kabulleriyle zıtlaşmayacak bir ekonomi yönetimi isteğini dile getiriyor. Bu nedenle yeni dönemde isimler kadar verilecek mesajlar da önemli. Piyasanın ilgileneceği bir diğer konuda, bugün açıklanan ismin önümüzdeki genel seçimler öncesi bir emanetçi mi, yoksa AK Partiyi genel seçime taşıyacak isim mi olacağı. Emanetçi algısı güçlenecek olur ise, piyasanın da rahatsız olacağı yeni bir belirsizlik süreci başlayacaktır.

Bu gündem altında, bugünkü fiyatlamada öğleden sonra kulislere sızan haberlerin neden olacağı sert hareketler görebiliriz. Bu hareketlerin nedenleri ortaya çıkana ve bilgi herkese ulaşana kadar fiyatlamalar yapılmış olacaktır. Bu nedenle bilgi herkese ulaştığında anlık kar/zarar peşinde koşmak hüsranla sonuçlanabilir.

Borsa İstanbul tarafında bir süredir 75,000/76,000 aralığının çok güçlü destek olduğunu, mevcut konjonktürde bu seviyelerin altını beklemediğimizi belirtiyordum. Hatta tepkinin bu seviyeler görülmeden de gelebileceğini ifade etmiştik. İlk tepki 76,750 civarından geldi. Bu tepki de ilk hedefi 80,000 civarı olarak ifade ediyorduk. Bu hareket önceki gün büyük oranda gerçekleşti. Bugün kabine ve verilecek mesajlar piyasa tarafından olumlu karşılanacak olur ise, 80,000 aşılarak burası yeni güçlü destek yapılabilir. Aksi durumda 75,000/76,000 aralığı yeniden hedef olacaktır. Sebebi ne olursa olsun burada tutunamayan bir endeksin 70,000’e kadar gerilemesi çok uzun sürmeyecektir. Bu nedenle mevcut pozisyonlarda ve yeni alınacak pozisyonlarda mutlaka bir stop loss stratejisi oluşturulmalıdır. Bahsettiğimiz senaryolara göre verdiğimiz fiyat aralıklarının çok geniş bir alana yayıldığının farkındayız. Bahsettiğimiz aralık iyi ve kötü senaryoya göre dip ve tep arası 10 bin puanı aşıyor. Ancak ülkede her gün yeni bir kabinenin kurulmadığını ve ekonomi politikalarının ve bu politikaları yönetecek isimlerin de saat başı değişmediğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. İlk reaksiyonların abartılı olması bu nedenle normal karşılanabilir. İlk reaksiyonun abartılı olmasını beklememizin bir nedeni de, yeni kabinenin eski hükümetin bir devamı olacağı için piyasa bu sefer kuruluşta yeni kabineye bir kredi tanımak yerine, tanıdığı bildiği isimler üzerinden doğrudan not vermeyi tercih edecek olması. Bu nedenle bu değişimi genel seçimler sonrası hükümet ve kabine değişimlerinden farklı yorumlamak gerekiyor.

Dolar/TL tarafında 2,17 üzerinde kalınması 2,22/2,25 aralığına kadar bir çıkışı daha getirecektir. Piyasa yeni isimleri beğenecek olur ve kur 2,17’nin altına hızlı bir geri çekilme yapacak olursa, önümüzdeki dönem için bu gerilemenin alım fırsatı oluşturacağını düşünüyorum. Mevcut konjonktür altında kurda artık aşağı yönlü ani sert hareketlerin alım fırsatı oluşturacağı bir döneme girdik. Ancak gün aşırı pozisyon taşımada swap maliyetlerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Özellikle birkaç günlük kısa vade ve gün içi işlemlerde bu düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Önümüzdeki birkaç aylık vadede 2,25 üzerindeki rakamlardan bahsetmek için henüz erken. Bu nedenle ileri vadeler için yapılacak alımlarda swap maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, spot kur yükselse dahi bu maliyetler nedeniyle uzun vadede beklenen kar elde edilemeyebilir.

Altın için uzun süredir trendin hala aşağı olduğunu, bu nedenle de stratejinin dirençlere yaklaşıldıkça ya da destekler kırıldığında sat şeklinde kurulması gerektiğini belirtiyorduk. Bu stratejide de ilk hedef olarak 1,280 doları işaret ediyorduk. Beklediğimiz bu hareket Fed tutanları öncesinde başladı ve tutanaklar sonrası tamamlandı. Teknik görünüm negatif seyretmeye devam ediyor. 1,280 doların altına da sarkmalar görebiliriz. Bu nedenle henüz alım için uygun ortam oluşmadığını düşünüyorum. 1,280 dolar altında kapanışlar görülecek olursa 1,240 dolar hedef olacaktır. Son düşüşün sert olması sebebiyle gün içinde ani tepkiler olabilir. 1,295 dolar üzerinde saatlik kapanışlar olmadığı sürece bu tepkileri yeni satış fırsatı olarak değerlendirmek gerekiyor.

Euro/Dolar için çok kısa bir değerlendirmede bulunacağım. Parite için uzun süredir her yükselişin yeni bir satış fırsatı olacağını ve hedefin 1,3250 olduğunu ifade ediyorduk. Bu hedef tamamlandı. Parite burada tepki denemesi yapabilir ancak, bu tepkilerin ilk etapta kalıcı olmasını beklemiyoruz. Bu nedenle bu tepkilerin kısa vadeli satış fırsatı oluşturacağını ve paritenin önümüzdeki günlerde en azından 1,3250 desteğini kırma denemesi yapmak için bu seviyenin altına sarkmalar olacağını düşünüyoruz.

Üzeyir Doğan’ın tüm yazıları: www.uzeyirdogan.com

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir