Üzeyir Doğan – Piyasalar neyi fiyatlıyor?

Önceki haftalarda Fed üyelerinin açıklamaları ile ürünler ve piyasalar arasında başlayan ayrışmalar Fed toplantısının geride kalmasına rağmen devam ediyor.

Fed’in varlık alım programını sonlandırması ve istihdamdaki iyileşmeye yönelik açıklamalarının ardından Avrupa Merkez Bankası’nın varlığa dayalı menkul kıymet alım haberi ve bu sabah Japonya Merkez Bankası’nın sürpriz parasal genişleme kararı da volatilitenin artmasına neden oldu. Son günlerdeki hareketlere batığımızda borsalarda Fed öncesi alınan pozisyonların Fed’den beklenen politika değişikliği gelmemesine karşın korunmaya devam ettiğini görüyoruz. Faizler tarafında ise daha farklı bir görünüm var ABD’de 2 yıllık faizler son haftalarda %0,20’den %0,50’ye kadar çıkarken, geçtiğimiz haftalarda %2’nin altını test eden 10 yıllıklar da %2,30 civarına çıkmış durumda. Altın ABD dışından gelen parasal genişleme haberlerine karşın doların değerlenmesini ve ABD’de faizlerin artışını fiyatlayarak bu sabah 1,170 dolar civarına kadar geriledi. Petrol ise 83/84 dolar civarında dip bulduktan sonra 84/87 dolar aralığında dalgalanarak bu karmaşık yapıyı en az fiyatlayan ürünlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Dolar ise majör para birimlerine karşı değer kazanırken, gelişmiş ülkeler dışındaki birçok para birimi karşısında değer kaybediyor. Bu durum daha önce alışık olduğumuz yapının yani Fed fiyatlamasının dışına çıkıldığının yani ürünler ve piyasalar bazında daha spesifik etkilerin fiyatlandığının bir göstergesi. Zaman zaman piyasalarda bu tür dönemler olsa da piyasalar arası geçişkenliği göz önünde bulundurduğumuzda bu tür ayrışmaların çok uzun soluklu olmayacağını düşünüyoruz.

BİST’e baktığımızda ise son haftalardaki yorumlarımızda Fed’in politika değişikliğine gitmesini beklemediğimizi ifade ederek, varlık alım programının sonlandırılmasının ardından, faiz tartışmalarının da gecikmeyeceğini bunun da gelişmekte olan ülkeler için sancılı bir dönemi işaret ettiğini vurguluyorduk. Bu senaryo altında da BIST 100’ün 78,000 üzerinde kalıcı bir hareket oluşturmasını beklemediğimizi ifade ediyorduk. Ancak BİST 100 bugün itibariyle 81,000’e kadar yükseldi. Buna karşın biz temkinli olunması gerektiği görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. Son zamanlarda tüm sorunlar halının altına süpürülmüş olsa da geçtiğimiz haftalarda endeksi 72 binli rakamlara kadar indiren olumsuz gelişmelerden piyasalar lehine çözüm bulmuş olan bir konu göremiyoruz. Bu nedenle başlangıçta bir tepki olarak bizim de beklediğimiz bu hareketin, beklentilerimiz üzerindeki seviyelere ulaşılmış olsa da tepki ve ara trend olmaktan çıkarak yeni bir sağlıklı yükseliş trendi oluşturduğunu düşünmüyoruz.

Üzeyir Doğan’ın tüm yazıları: www.uzeyirdogan.com

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir