Yunanistan hasarsız atlatılabilir mi?

Haftanın ana gündemi Yunanistan. Yunanistan Başbakanı Papadimos haftasonu yaptığı açıklama ile Yunanistan’ın durumunu mu ortaya koymak istedi yoksa görüşmelerin devam ettiği kreditörlere ve Avrupa Birliği yetkililerine gözdağı mı vermek istedi bilinmez ama görüşmeler Çarşamba gününe kadar sonuçlanmazsa Yunanistan iflas edebilir dedi. Görüşmelerde sona yakın olduğu dile getiriliyor olmasına karşın, Merkel’in Yunan bütçesinin Brüksel tarafından kontrol edilmesi gibi yeni şartlar öne sürmesi, geçtiğimiz haftanın son gününde yeni çıkarılacak tahvillerin faiz oranının netleşmemiş olması gibi nedenler bizi temkinli olmaya itiyor. Ayrıca anlaşma sağlansa bile Yunanistan’a verilecek ikinci kredi diliminin yetmeyeceği artık kesin gibi. Yeni tutarlar konuşulmaya başlanmış olsa da buna AB’nin nasıl yaklaşacağı bilinmiyor. Özetle Yunanistan konusu tam bir muamma ve bu hafta kreditörlerle yapılan görüşmeler sonuçlansa bile Yunanistan bir süre daha gündemde kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu nedenle olası bir anlaşma sonunda borsalarda yaşanabilecek sert ve ani hareketlere karşı dikkatli olmak, piyasaların bu haberi sindirmesini beklemek gerektiğini düşünüyoruz. Açıkçası Avrupa Birliği’nin Euro krizinin başından beri sergilediği istikrarsız, gevşek ve basiretsiz tutum, bu sefer krizin aşılması için doğru adımların doğru zamanda atılacağına dair bizde çok büyük endişe uyandırıyor.  Bugün AB Liderler Zirvesi’nde Yunanistan konusu da dahil bir çok konu konuşulacak ve zirve sonrası bu konularda açıklamalar yapılacaktır. Buradan gelecek açıklamalara piyasaların sert tepkiler vermesi muhtemel, tekip etmekte fayda var.

Bu bir likidite rallisi

Piyasalarda yaşanan son ralli tam anlamıyla bir likidite rallisi. Para muslukları açık kaldığı ya da gerektiğinde yeniden açık kalacağı ifade edildiği sürece bu rallinin sürmesi muhtemel.  Fakat bu şunu unutmamak gerekiyor ki, bu musluklardan ne kadar daha para geleceği piyasa tarafından üç aşağı beş yukarı hesaplanıyor ve fiyatlamalar buna göre yapılıyor. Yani musluklar akmaya başladığında birileri çoktan havuzu boşaltmaya başlamış olabilir buna dikkat etmek gerekiyor. Başka bir ifade ile bir süredir beklentiler satın alınıyor, primler tatmin edici boyutlara ulaşmaya başladı, kar realizasyonları gelmesi çok da şaşırtıcı olmamalı.

Dünya Bankası ve IMF uyardı

Uluslararası kurumlardan 2012 ekonomisine dair gelen açıklamalar tam anlamıyla felaket. Dünya Bankası ve IMF başta Euro Bölgesi olmak üzere dünya ekonomisi için oldukça karamsar bir tablo çizmeye devam ediyor. Piyasaların olumlu olduğu günlerde bu uyarılar çok fazla dikkate alınmasa da likidite heyecanının bittiği an bu raporlar daha fazla dikkate alınmaya başlayacaktır.

Tamam mı devam mı kararını verdirecek seviyelerdeyiz

Yılın ikinci haftasında başlayan iyimser hava borsalarda önemli direnç seviyelerinin test edilmesini sağladı. Geçtiğimiz hafta İMKB, Dow Jones, DAX ve Euro/Dolar gibi önemli enstrümanlarda kritik dirençler test edildi. Son dönemde sadece iyi haberleri görmeyi tercih eden piyasalarda, FED’in gerekli görülmesi durumunda üçüncü parasal genişlemeye de gidilebileceği haberi kısa vadeli heyecan yaratsa da özellikle ABD endekslerinde bu haber yükselişi tetiklemeye yetmedi. Cuma günü ABD 4. çeyrek büyümesinin %2,8’e revize edilmesi ise bu endekslerde satış getirdi. Böylece olumsuz haberlerin de etkili olmaya başladığını görmeye başladık. Bu haftaya da Yunanistan kaynaklı olumsuz haberlerin etkisiyle başladık. Yunanistan Başbakanı Papadimos’un çarşambaya kadar çözüm bulamazsak iflas ederiz açıklaması çok endişe verici. Fakat aynı zamanda süreci de hızlandıracak bir gelişme. Yunanistan konusunda ilk adım bugün yarın atılabilir ve atılacak adıma göre piyasalarda çok sert hareketler yaşanabilir. Bu nedenle haftanın ilk yarısında risk yüksek olacaktır. Bu nedenle özellikle kaldıraçlı ürünlerde pozisyonlarda aktif stop loss bulundurmak faydalı olabilir.     

Takip edilecek dirençler

Takip ettiğimiz önemli endeksler ve göstergelerde kritik direnç bölgeleri test ediliyor. Bu seviyelerin çok güçlü dirençler olmasına karşın kırılmayacak garantisi olmadığını baştan söyleyelim. Bu bölgelerde temkinli olmakta fayda var. Bu seviyelerin ilk denemede kırılma ihtimaline daha düşük olasılık vermekle birlikte kırılma gerçekleşirse hareketin çok sert olabileceğini de göz önünde bulunduruyoruz. Bu nedenle aşağı yönlü alınacak pozisyonlarda aktif bir stop loss bulundurulmasını bir zorunluluk olarak görüyoruz. Bahsettiğimiz bu seviyeler Dow Jones Endeksi’nde 12,750/12,875 aralığı iken Almanya DAX endeksinde 6,600 yine yükselişin devam etmesinin önündeki en büyük engel. Euro/Dolar paritesinde ise 1,3250 çok güçlü bir direnç ve iyimserliğin devam etmesi için geçilmesi gereken nokta. İMKB 30’da ise 70,000 bu seviyeler kadar önemli görünüyor.

Dikkat edilmesi gereken veriler

Bu haftanın en önemli gündemi bizce Yunanistan olmakla birlikte ABD’den gelecek önemli veriler de var. Çarşamba günü açıklanacak olan ADP istihdam raporu ile ISM Sanayi endeksi ve Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranları izlenecek en önemli veriler. İçeride ise Salı günü açıklanacak dış ticaret dengesi ve Cuma günü açıklanacak olan enflasyon rakamları önemli veriler arasında.

PDF Formatı: 300112_Haftalik Strateji

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir