Seans Öncesi Borsa Yorumu / Seçime “1” Kala

Önceki günkü yüzde 4.69’luk yükselişin ardından dün Borsa İstanbul güne yükselerek başladı. En yüksek 68.150 civarı görüldü…

endeks-28-mart-2014

Önceki günkü yüzde 4.69’luk yükselişin ardından dün Borsa İstanbul güne yükselerek başladı. En yüksek 68.150 civarı görüldü ve kapanışını 67.048 seviyesinden yaparak, yüzde 1.01 oranında gerilemiş oldu. Dünkü gerilemeyi iyi analiz etmek gerekiyor. Acaba borsa yukarı çekilerek satış mı yapıldı? Önceki günkü yükselişin sebepleri neydi? Dün bu sebepler ortadan mı kalktı?

Kendi sorduğum sorulara sırasıyla cevap vereceğim. Borsanın yukarı çekilerek satış yapıldığı görüşü bana göre en zayıf olasılık. Önceki günkü yükselişin temel sebebi, seçim sonrasında siyasi dengelerin çok fazla değişmeyeceği beklentisiydi ve yükseliş, çok güçlü işlem miktarlarıyla gerçekleşti (lot bazında). Peki dünkü satış baskısı, bu beklentinin bittiğini mi gösteriyor? Kanımca bu tür neden ortaya koymak yanlış olur. Dikkat edilirse satışlar you tube’un kapatılması ve dışişleri bakanlığındaki görüşmelerin internete sızması sonucu arttı. Bu faktörlerin seçim sonuçları üzerinde ciddi bir etki yaratması beklenebilir mi? Ya da soruyu şöyle sorarsak, dünkü gelişmeler, bir gün önceki beklentileri tümüyle değiştirmiş olabilir mi? Böyle olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla, dünkü geri çekilmenin kalıcı olup, endeksi yeniden 65.500 seviyelerinin altına düşüreceğini zannetmiyorum. Son iki günde yoğun işlem miktarları, orta vade açısından yükselişi destekleyecek bir görünüm sergiliyor. Bugün seçimden önceki son işlem günü olduğundan, işlem miktarında, önceki iki güne göre azalma görebiliriz ve endeks 67 bin ile 68 bin aralığında bir bekleme moduna girebilir.

Teknik olarak değerlendirme yapmak gerekirse, BIST-100’ün 621.000-65.500 kanalını yukarı kırması, ciddi bir talep olduğunu gösteriyor. Bugün 66 bin altında bir kapanış olmadığı sürece, endeksin yükselen trendinin devam ettiğini söyleyebileceğiz ve pazartesi sabahı seçim sonuçları görüldükten sonra, endeks yön konusunda daha net sinyal verecektir. Bu aşamada yatırımcılar kendi beklentilerine göre nakit ve hisse oranını belirlemelidirler. Eğer, seçimde radikal değişiklik bekliyorsanız, nakit oranı daha fazla olmalı, eğer var olan oy oranlarının çok büyük bir değişime uğramayacağını düşünüyorsanız, hisse oranını daha yüksek tutabilirsiniz. Bu tamamıyla yatırımcının kendi kararı olmalıdır. Birçok yatırımcı da seçim sonrasında gergin ortamın azalmayacağını ve daha da şiddetlenebileceğini ve bunun borsaya satış getireceğini düşünürken, bir kısım yatırımcı da, ortamın göreceli olarak yumuşayacağını ve yükselişin devam edeceğini düşünüyor. Bu konuda ben bir tahmin yapamıyorum. Çünkü her gün sürprizlerle uyanıyoruz. Ayrıca seçim sonuçlarının anketlerin gösterdiğinden farklı bir resim çizebileceği olasılığını da göz önünde bulunduruyorum. Dolayısıyla, seçim sonrasına yüzde 60-70 hisse, yüzde 30-40 nakitte girilebilir. Eğer yükselişin güçleneceği ortaya çıkarsa, alım fırsatı verecek çok fazla hisse bulunuyor. Eğer düşüş olursa, seçim öncesi fiyatlara göre daha düşük fiyatlardan alım yapma imkanı ortaya çıkacaktır. Safi teknik analize göre, bugün66 bin altında kapanış olmadığı sürece, orta vadeli yükseliş trendine girdiğimizi söyleyebiliriz. Pazartesi günü partilerin aldıkları oy oranlarını gördükten sonra, Salı günü GSYH büyüme oranı açıklanacak ve 2013’te ne kadar büyüdüğümüzü göreceğiz. Aynı gün CNBC-E tüketici güven endeksi açıklanacak. Ayrıca Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası kararını göreceğiz. Cuma günü de FITCH’in değerlendirmeleri ve notumuzda bir değişiklik olup olmadığı açıklanacak. Gelecek hafta yoğun bir gündem bizi bekliyor. Bu sabah, dış piyasalar genel olarak olumlu. BIST-100 endeksi de güne artışla başlayabilir ve iki günlük yüksek dalgalanmanın ardından bir süre dinlenmede kalabilir. İkinci seansta tekrar hacmin ve hareketlerin arttığını görebiliriz.

Tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz. 11.25 seviyesinde bulunan yükselen desteğini aşağı kırdı ve 11.00 seviyesinin altına gerileyerek 10.98 seviyesinden kapandı. Bugün de 10.85 ile 11.15 aralığında hareket etmesini bekleyebiliriz.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Seçime “1” Kala” ile ilgili 1 yorum

  1. SAYIN HOCAM BUGÜN 65.500 ALTINA GELECEGİNİ DÜŞÜNMEKTEYİM KAPANIŞTA BİRBANKANIN KAGITLARINA 5 KADEMEBİRDEN VERDİLER 25 YILLIK BORSADAKİ BİRİKİMLERİME DA YANARAK BİRGÜNDE %5 PİRİM YAPAN KAGITLAR BENCE SATARLAR BUDA ENDEKSİ 65.500 ALTINA GETİRİR

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir