Donald Trump Başkan Olurken Piyasa Reaksiyonları

Bu hafta eğitici bültende herhangi bir hisse tablosu vermemiştim. Sebebi de Trump’ın seçilebilme olasılığıydı. Piyasalar ilk reaksiyonlarını verdi. Bu reaksiyonların çok daha şiddetli olması bekleniyordu. Bu aşamada  ABD borsa endekslerinin vadeli sözleşmeleri, örneğin Dow Jones endeksi futureları %2 civarında aşağıda bulunuyor. Bazı tespitleri yapalım;

  • Trump’ın seçilmesinin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi beklendiği boyutta değildi. Goldamn Sachs borsada %11 düşüş beklediğini açıklamıştı. İlk etkiyi saymazsak piyasaların tepkisi normal sayılabilir.
  • Tüm dünyada ciddi bir milliyetçilik akımı var ve Trump’ın kazanmasındaki en büyük etken “Amerika, Amerikalıların Olacaktır, yeniden büyük Amerika ” söylemidir.
  • Görünen o ki; ABD’deki ekonomik yavaşlama insanları bezdirmiş.
  • Trump’ın ilk mesajları piyasaları rahatlatıcı yöndeydi. “Tüm vatandaşlara ırk din farkı gözetmeden adil olacağız” mesajı piyasalarda olumlu bir hava yarattı.  “Bizimle iyi geçindiği sürece her ülke ile iyi geçineceğiz” mesajını verdi. Bu mesaj da piyasalar üzerinde rahatlatıcı etki yaptı.
  • Trump’ın seçilmesi nedeniyle piyasalarda yeniden  kötüleşme beklenebilir mi? Bu akşam ABD borsaları açıldığında da bir miktar düşüş olacaktır ama Bu aşamada piyasalarda ekstra yeni açıklamalar ve ters mesajlar gelmediği yüksek boyutlarda bozulma olmaz.  Fakat, önümüzdeki günlerde Trump konuşmaya ve mesaj vermeye devam edecektir. Artık piyasaların izleyeceği veri seti içine Trump konuşmaları da dahil olmuştur. Piyasalar daha çok ABD’nin bütçe açığı, artan borçları üzerine yoğunlaşacaktır. Çünkü Trump yüksek boyutlarda yeniden inşa ve kamu projelerinden bahsediyor. Ayrıca Trump’ın uygulayacağını söylediği  dış ticaret kısıtlamaları vs.. gibi konularda ne yapacağını ileride göreceğiz.
  • Bu aşamada FED’in Aralık ayında faiz artırma olasılığının azaldığı belirtiliyor, fakat bu konuda henüz net bir şey söyleyemeyiz. FED başkanlarından ve özellikle de FED Başkanı Janet Yellen’den gelecek açıklamalar içinde ton değişikliği olup olmadığı dikkatle izlenecektir. Özellikle future piyasalarda FED’in faiz artırma olasılığındaki değişmeyi izlemek gerekiyor. SOn verilere göre future piyaslaarda FED’İn faiz artırma olasılığı %78’lerden %48 seviyesine geriledi. Zaten piyasaların olumsuz reaksiyonunu devam ettirmemesinin temel nedenlerinden biri buydu.

Dikkat ederseniz yukarıda birçok tespiti başlık halinde yazdım ve bu başlıkların hepsinin bir ortak özelliği var. Geleceğe dönük net bir resim hala yok. Trump’lı ABD’yi yaşayarak göreceğiz fakat bu aşamada bu tespitler içinde küresel borsaları ve bizi etkileyecek en önemli konu FED’in tutumu olacaktır. FED’den güvercin bir söylem tonu duyacak olursak, küresel piyasalar için çok olumlu etki yapar. Ama Trump Yellen’i değiştirmekten falan bahsederse, bu durum yeni stresler yaratır.

Trump’ın kazanmasının ilk etkilerine bakalım;

BORSA
bist-9-kasim-2016

Sabah borsa açıldığında 1650 puan düşüş oldu. Ardından piyasa Trump’ın açıklamalarını izledi ve yukarıda bahsettiğim şekilde birleştirici ve olumlu mesajlar gelince endeks yeniden yükselerek 74.500’den, 75.800 civarına kadar geldi. Borsada 2 gün önce de 74.300 civarı görülmüştü ve bu sabah bu seviyenin altına düşmemesi olumluydu. Endeks için en azından şimdilik 74.300 seviyesini destek olarak verebiliriz. Dış piyasalarda da ilk anda sert düşüşler olmuştu ve şu an toparlanma var.  DAX endeksi %3’ten fazla düştükten sonra, şu an düşüş oranı yüzde 1 civarında bulunuyor. Borsalarda bu ilk etkiler geçtikten ve fiyatlar dengeye geldikten sonra, ana konu FED’in Aralık faiz artırım kararı olacaktır. Şu an piyasada “FED faiz artıramaz” beklentisi oluştuğu için genel olarak daha olumsuz durum engellendi ama FED’in kararı konusunda şu an ben kesin bir şey söyleyemem. Şimdilik “Aralık ayında faiz artırımı olmaz” görüşü ağır basıyor.  Öte yandan bu aşamada dış piyasalarda uzmanlar Trump’ın yapacağı vergi indirimleri ve kamu harcamalarına odaklandığı için,  ABD’nin kısa vadede büyümesine ilişkin olumlu beklentiler oluşmuş durumdadır. Bu nedenlerden dolayı  borsalarda sabah yaşanan olumsuzluğun artarak devam etmesi olasılığı zayıf görünüyor.

Sonuç olarak borsada işlem yapanlar açısından en azından seçim sonuçları bitti ve daha fazla olumsuzluk beklemiyorum ama artık her şey güllük gülistanlık diyerek bundan sonra güçlü bir yükselişe başladığımızı da söyleyemeyiz. Bunu söyleyebilmek için, Endeksin 77.500 seviyesi üzerinde kapatması ve günlük işlem miktarının da en azından 800-850 milyon lot, tercihen 950 milyon lotun üzerinde olması gerekir. 60 dakikalık grafiklerde sabah açılıştaki düşüşten sonraki bir saat içinde 200 milyon lotun üzerinde işlem oldu. Bu işlem miktarı çok yüksekti ve en azından artık kısa vadede 74.500’ün güçlü bir destek olduğunu gösterdi. Bu aşamada, borsanın bir haftalık süreçte 77.500’e kadar yükselişine devam etmesi beklenir. Daha önce nakitte beklemenin daha anlamlı olacağını söylediğimde nakde geçenler varsa, bu aşamada en azından 77.000-77.500 aralığına kadar bir yükseliş için alım yönünde hareket edebilirler. BIST’e yakın hareket eden ve son bilançoları olumlu olan kağıtlarda endeksin geri çekilmelerinde pozisyon düşünülebilir. Fakat yine hatırlatmak istiyorum. Bir alım yaptığınızda kendinize stop belirleyiniz. Çünkü önümüzdeki bir iki gün içinde FED’den “faiz artışına ilişkin olarak şahin mesajlar gelmeye devam ederse yeniden bozulma görürüz.  Piyasalarda pozisyon alırken her zaman bir B planının olması gerekir.

DOLAR

dolar-9-kasim-2016

Trump’ın kazanacağına dair sonuçlar gelmeye başladıktan sonra dolar en yüksek 3.3035 seviyesini gördü. Bu seviye en azından bu yıl sonuna kadar geçilemeyecek seviye olarak verilebilir. Ama 3.3035 seviyesi sadece 5 dakikalık süre için görüldükten sonra dolar 3.20’lere geriledi ve tekrar yukarı hareket yaptı. Bu sefer en yüksek 3.2867 görüldü ve yeniden geriledi. Seçim sonuçları kesinleştiğinde ise  3.20’ler seviyesine kadar indi. Şu an 3.1885 civarında bulunuyor. Dolar/TL kurunun uzun zamandır yukarı yönde hareket etmesinin en önemli sebebi, FED’in faiz artıracağı beklentisiydi. Şu an bu beklentide değişiklik var ve FED’in Aralık ayında faiz artırma olasılığı düştüğü için dolarda gerileme var (yukarıda söylediğim üzere future piyasalardaki hareketler bu olasılığın %78’lerden %48’lere düştüğünü görüyoruz). Bu şartlar altında,  dolar/TL kurunda yeniden 3.20 veya 3.25’lere yükseliş beklemem. Tahminimce, dolarda gerileme devam edecektir. Bu gerileme ilk aşamada 3.15’ler daha sonra da 3.1250’ler olabilir. Fakat 3.10 seviyesindeki destek çok güçlüdür. Bu aşamada en azından kısa vadede  (1 hafta) dolarda yeni sert yükselişler beklemiyorum fakat bu beklentimi değiştirecek şey, FED’den gelebilecek şahin açıklamalar olur. Tersine FED’den güvercin açıklamalar gelirse dolardaki gerileme hızlanır. Bu yüzden bu aşamada dolar almayı  riskli bulurum. Hala doların kısa vadeli olarak yeniden 3.20’leri veya üzerini test etme olasılığı olsa da, daha önce pozisyon almış olanlar satıp daha sonra alttan almayı deneyebilirler. Şu an doların 3.17-3.22 aralığında bir süre dalgalandığını görebiliriz.

Şu an için söyleyeceklerim bunlar, herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim.

“Donald Trump Başkan Olurken Piyasa Reaksiyonları” ile ilgili 2 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir