Borsa ve Dolarda Orta Vadeli Görünüm

Gün içinde oldukça zayıf bir veri akışı var. Bu nedenle borsada yatay ve düşük hacimli bir seyir izliyoruz. Dün BIST-100 diğer borsalardan bir miktar negatif ayrışmış ve dolarda yaklaşık 5 kuruşluk bir yukarı yönlü hareket olmuştu. Bunun temel sebebi de dün sayın Cumhurbaşkanı’ndan sonra,  bankalarla faiz konusunda ekonomi yetkililerinin de görüşeceklerini açıklamalarıydı. Doğal olarak bu durum piyasaya müdahale olarak algılandı ve piyasanın fren yapmasına neden oldu.

Yarın ABD’de enflasyon verileri açıklanacak. Enflasyon FED faiz kararları açısından şu an en önemli parametre olarak karşımızda duruyor. Yarın ayrıca TCMB’nin PPK toplantısı var. Bu toplantıda daha önce de belirttiğim üzere, faizlerde bir değişiklik beklenmiyor. Fakat değişiklik olacak olursa da, aşağı yönlü bir ayarlama olabilir. Bu olasılık düşük  olsa da, bu tür karar durumunda pek fazla şaşırmam.  Hazine dün toplam 5.7 milyar TL düzeyinde tahvil satışı yaptı (5 yıllık sabit kuponlu ve 10 yıllık enflasyona endeksli).

Dün ABD endeksleri artıda kapattılar. Bu yıl sonuna kadar vergi reformunun geçirilebileceğine ilişkin olarak yapılan açıklamalar ABD endekslerinde olumlu havanın devam etmesini sağladı. Bugün BIST-100 dış borsalarla uyumlu bir görünüm sergiliyor ve düne göre hafif artıda bulunuyor. Bugün çok fazla bir hareket beklenmemeli. Yarın biraz daha hareketli olacaktır. Eğer beklenen olur da TCMB faizleri olduğu gibi bırakırsa, borsa üzerinde kalıcı olumlu ya da olumsuz bir etki yaratmaz ama kısa süreli dalgalanmaya neden olur.

Borsaya biraz daha orta vadeli baktığımızda ise 8 haftadır yatay bir hareket yaptığını görüyoruz. Aşağıdaki grafik haftalık bazdaki hareketleri veriyor.

Daha önce borsa genel olarak 70 bin ile 90 bin aralığında uzun süre dalgalanarak bir kanal oluşturmuştu. Bu kanalın yukarı kırılması durumunda hedef 110 bin seviyesiydi ama destek ve dirençleri biraz daha milimetrik hesaplarsak aslında hedef 113 bin civarı oluyor. Gerçi teknik analizde milimetrik hesaplama değil de daha kabaca hedefler vermek ve hedefi nokta bir rakam yerine aralık olarak vermek daha uygun olur. Az önce de belirttiğim üzere son 8 haftanın ortalamasını alırsak endeksin 109 bin civarında bir ortalama etrafında dalgalandığını görüyoruz. Bu aşamada, Ocak ayında başlayan ana trendin bir miktar artık yatay geçtiğini söyleyebiliriz. Endeks son bir hamle ile hala 112-113 bin seviyelerini test edebilir. Fakat 106 bin seviyesinin altında bir kapanış yapması durumunda, 110.500 seviyesi değiştiğini söylememiz için teknik bir sebep yok. Bu tür uzun süreli yatay dalgalanma durumlarında hangi yönde hareket edeceğini kestirmek oldukça zordur. Talep koşullarına baktığımızda, TKE göstergesi hala 60 seviyesinin üzerinde olup, 3-5 hafta öncesine göre bir miktar zayıflama olsa da, talebin hala güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak orta vadeli görünümde endeks uzunca bir süredir yükselmekte olup, şu an bir miktar yorulma emareleri gösteriyor. Kanal için hareket söz konusuysa, yatırımcılar farkında olmadan para kaybedebilirler. Genellikle kanal hareketlerinde, yükselişler sırasında “direnç kırılacak” beklentisi ile alım yapıp, kırılmayınca ve aşağı doğru hareket başlayınca da satma eğilimi içindedirler. Bu nedenle endekse yakın hareket eden kağıtlarda bu konuda dikkat etmek gerekir.

DOLAR

Doların haftalık grafiği  yukarıda görülüyor. Daha önceki yorumlarımda, 3.40’ın altına sarkma olduğunda bir miktar talep oluşabileceğini belirtmiştim. 3.40’ın altını gördükten sonra dolarda son 2 gündür yukarı yönlü bir hareket görüyoruz. Grafik üzerindeki mavi çizgi ana düşüş trendini gösteriyor. Bu çizgi yukarı kırılmadan yeni bir yükseliş trendinden bahsedemeyiz. Hatta yukarı geçilse bile bir düzeltme yapması ve ikili yükselen dip yaptıktan sonra yükselişine devam etmesi gerekir.   Bu aşamada kısa vadede en iyi ihtimalle doların 3.40 ile 3.4750 aralığında hareket edeceğini söyleyebiliriz. Tabi ki beklenmedik bir gelişme olmadığı sürece bu sözlerimiz geçerlidir. Örneğin Kuzey Kore bir sabah ABD’ye gereken dersi vermeye kalkarsa her şey çok farklı olabilir. Ya da FED’in bu ay yapacağı toplantıdan faiz artırımı çıkarsa (ki olasılık çok çok düşük) dolar 3.50’yi yeniden yukarı geçebilir. Sonuç olarak dolar veya borsa için, bu aşamada belirgin destek ve dirençler arasında hareket edeceğini söylemek en sağlıklı kısa vadeli tahmin olacaktır. Ama şunu da belirteyim ki, yukarı yönlü bir trend başladığında, 91-0 ayda geldiği yolu, 1-2 ayda geri alabilir. Daha önceki düşüş ve ardından yükseliş dönemlerine bakarsanız, bu tür bir hareketi görürsünüz. Şu an için temel veriler henüz bu tür bir hareketin başlaması için yeterli tabanı oluşturmuyor.

NOT: Bu akşam Youtube’dan eğitici bir yayın yapacağım. Sizlerin oylarıyla en çok oyu alan 5 veya 6 hisse senedinin (AKSA, ASELS, SASA, GLYHO, BAGFS vakit kalırsa TUPRS, SODA EGEEN)  analizini vereceğim. Analiz edilecekler arasında sizin istediğiniz hisse olmasa da en azından bir analize nasıl başlanıyor, nelere bakılıyor, hangi veriler nasıl yorumlanıyor konusunda bilgilendirici, eğitici ve finansal okur-yazarlığı geliştirici bir yayın olacaktır. Yayını sadece youtube’dan vereceğim. Scope’dan yaptığımızda çözünürlük çok düşük oluyor. Akşam twitterdan yayın linki sizlere bildireceğim.

“Borsa ve Dolarda Orta Vadeli Görünüm” ile ilgili 1 yorum

  1. akşam yapmış olduğunuz teknik analiz için çok teşekür ederim, ben dinlemekten harap oldum, siz anlatmaktan yorulmadınız. Çok faydalı oldu. altın değerindeki bu bilgiler için teşekür ederim, allah razı olsun.
    saygılarımla

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir