Piyasalara Bakış – Borsa

Geçen haftanın ilk iki günü seri bir yükseliş yapan BIST-100 endeksi 118 binin üzerini gördükten sonra Hakan Atilla davası ile ilgili gelişmeler üzerine geri çekilme yaptı ve en düşük 115.152 seviyesini gördü.

Cuma günü ise genel olarak dış piyasalardaki olumlu havanın da etkisiyle, 116.637 seviyesinden kapandı. Borsa’nın 115 bin direncini aşmış olması ve direnci aştıktan sonra da yüksek işlem miktarlarıyla yükselmesi ve aynı zamanda TKE göstergesinin de 80 üzerine çıkması bir miktar daha yükselişin devam edebileceğini gösteriyor.

Geçen cuma günü ABD’den tarım dışı istihdam verileri (TDİ) geldi ve hem beklenenden daha düşük bir istihdam rakamı hem de ücretlerdeki artışın yavaşlaması ve bir önceki veride ücretlerdeki artışın aşağı yönde revize edilmesi, faiz artışı korkularını aşağı çektiği için genel olarak borsalar olumlu etkilendi. Bizim borsamız da bundan payını aldı. Bu hafta en önemli veri olarak ABD Aralık ayı tüketici fiyatları endeksi ve perakende satışlar verisi karşımıza çıkıyor. Çekirdek tüketici fiyatlarda aylık %0,2, yıllık %1,7 artış bekleniyor.  Bu aşamada en önemli parametrelerden biri enflasyon olacaktır. Çünkü işsizlik oranı halihazırda en düşük seviyelere geriledi. ABD’de faiz beklentilerini değiştirebilecek olan veri enflasyondur. Ocak ayında vergi indirimlerinin yasalaşmasıyla, iç talebin artmasını ve bunun da Şubat-Mart ayları itibariyle enflasyonda bir miktar yukarı yönlü ivme oluşmasını bekleyebiliriz. Nitekim, Cuma günü açıklanan TDİ verileri sonrasında her ne kadar borsalar olumlu etkilenmiş olsa da, ABD’nin 10 yıllık tahvillerinin faizlerinde yükseliş gördük. Bir bakıma piyasalar, enflasyonu fiyatlıyor olabilir. Bu yüzden bu veriyi takip etmekte fayda var.

Teknik olarak BIST-100 endeksi bu aşamada olumlu bir görünüm sergiliyor. Bugün endeksin cuma gününe göre 300-500 puan arasında yükselişle güne başlamasını ve 117 bin ile 118 bin arasında bir seviyede karar bulmasını bekleyebiliriz. Gün içinde en güçlü destek 115.500 seviyesinde bulunuyor. Borsanın ilk aşamada bir miktar yukarı yönlü açılmasını ve ardından 117 bin seviyesini destek yapmaya çalışmasını bekliyorum. Bugün 118.250 civarındaki günlük direncin yukarı kırılmasını beklemiyorum. Fakat, saatlik bazda 300-400 milyon lot arası bir işlemle, 117.500 aşılırsa zirveye yakın yerlerde kapanış gerçekleşebilir.

Sonuç olarak kısa vadede görünüm olumlu. Çünkü dış borsalarda da olumlu bir görünüm var. Fakat biraz daha orta vadeye baktığımızda, kazın ayağı pek de olumlu olmayabilir. Özellikle ABD’de enflasyon verileri önemli olacaktır. Bu veride beklentilerden daha yüksek bir artış borsalara genel olarak satış getirebilir. Bu ay sonunda FED toplantısı var ve bu toplantı öncesinde PCE (cuma günü) ve gelecek hafta da TÜFE verilerindeki artışı takip etmek gerekiyor. Bu veriler FED kararlarında önemli olacaktır. Son bir yıla baktığımızda borsalarda coşku vardı ve BIST-100 endeksi %47.6 oranında yükseliş kaydetti. Henüz dolar bazında Ağustos ayındaki zirveye gelmedik. Bu nedenle kısa vadede bu zirveye doğru hareket oluşmasını bekleyebiliriz. Ama 3.25$ seviyesinin aşılması için uluslararası koşulların olumlu havasının devam etmesi gerekir. Bu aşamada endeks için verebileceğimiz hedef 121-123 bin aralığıdır. Bu hareketi bozacak şey ise, 115 bin altında kapanış olur. Bu nedenle alım yapmış ve beklemede olanlar, herhangi beklenmedik olumsuz bir gelişmeye karşı bu seviyeyi bir stop seviyesi olarak dikkate almalılar.

Dolar, Altın yorumlarını ayrıca yazacağım…. Hepinize bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.  (NOT: Cum akşamı yaptığımız youtube yayınında kesilmeler olduğu için bu akşam 21:00’de yeniden yayın yapacağım ve sorularınızı cevaplayacağım. Yayın linkini twitter’dan bildireceğim. Dünyada yeni bir kriz olabilir mi sorusu çok gelmeye başladı. Bu konuda ayrıca bir yazı hazırlıyorum. Bitince yayınlarım. Ayrıca Yüz yüze eğitim tarihlerim belli oldu. ilgilenenler burayı tıklayabilirler) 

“Piyasalara Bakış – Borsa” ile ilgili 6 yorum

  1. Yaşar Hocam. Saygılarımla. Size Dgklb hakkında 2000e yaklaşan çalışanı yurt içinde 330 mağazası yurt dışında 50 mağazası olan ve güzel haberleri kapa duyuran firma. Yatas dan ne var ki gitmiyor. Yönetim kurulumu değiştirip giderleride kisitliyor. Bir inceler misin. Yaşar Hocam Izmir de çok bilgi acı ilan kurtlar da var. Bekliyorlar sizi.

    1. Ben inceledim… Siz de inceleyin… son cümlenizi anlamadım… “Izmir de çok bilgi acı ilan kurtlar da var. Bekliyorlar sizi.” bu cümleyi anlamadım.

  2. Merhaba Hocam,
    Bireysel emeklilik sisteminde 1.000.000 TL niz olsa yıl sonuna kadar nasıl bir fon dağılımı tercihinde bulunurdunuz? Teşekkür eder iyi çalışmlar dilerim.

  3. %15 Altın fonu, %50 dolar fonu, %20 euro fonu, %15 özel sektör borçlanma araçları fonu…..
    Oldu mu Yaşar Hocam ?????

  4. “Izmir de çok bilgi acı ilan kurtlar da var. Bekliyorlar sizi.” bu cümleyi anlamadım.

    zmir de bilgiye aç olan çok kişiler var demek istemiş.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir