Borsa, Dolar ve Altın’da Yeni Haftaya Bakış

Borsa, dolar ve altında bu haftaya ilişkin olarak neler bekleyebiliriz? Konuya girmeden önce bazı ön bilgileri vermekte fayda var.

  • Geçen hafta cuma günü, ABD’nin ilk çeyrek büyüme verileri açıklandı. Yüzde 2 büyüme beklenirken, %2.3 oldu. İlk çeyrekte tüketim harcamalarının büyümesi düşük olsa da, Son üç yıldaki en yüksek tüketim harcaması büyümesiydi. Büyüme verisi, ABD ekonomisinin sağlıklı toparlanmasını işaret ediyor. ABD borsa endeksleri  cuma gününü artıda kapattılar.
  • Bugün saat 15:30’da çekirdek PCE açıklanacak ve yıllık bazda %1.9 olması bekleniyor. Aslında önceki veri 51.6 olsa da baz etkisi nedeniyle bu tür bir sıçrama olacak ve verinin açıklandığı saatlerde hem dolarda, hem de DXY endeksinde dalgalanma olacaktır. fakat beklentilerden çok farklı bir veri olmadığı sürece, dalgalanma geçici olacaktır.
  • Çarşamba akşamı FED toplantısı var. Bu yıl iki faiz artışı daha bekleniyor. Fakat son zamanlarda ABD faizleri bir tane de Aralık ayında faiz artışı olabileceğine dair fiyatlama yapıyordu.  Ama faizlerde geçen hafta bir miktar geri çekilme oldu ve ABD 10 yıllık tahvillerinin faizi yeniden %3’ün altına geriledi. ABD endeksleri de bu nedenle rahattı. Ama yine de, bunu kısa vadeli bir düzeltme olarak görüyorum ve önümüzdeki günlerde yeniden yukarı yönlü baskı olacağını düşünüyorum.
  • ABD’de ve bizde Mart bilanço dönemi başladı. Bilançolarda yüksek kâr büyümeleri bekleniyor. Bunlar açıklandıkça borsalarda ani dalgalar oluşturabilir.
  • İçeriye dönecek olursak bugün TCMB’nin enflasyon raporu açıklanacak. Perşembe günü de Nisan ayı enflasyonunu öğreneceğiz. Enflasyondaki yukarı yönlü baskı kurlardaki artış ile birlikte ivmelenmişti. nisan ayında enflasyonun 1.50-1.60 olması bekleniyor ama 1.80 civarında da gelebilir. Bu durum piyasalar için negatif bir haber olsa da, Maliye Bakanlığının ÖTV’ler üzerinde bir çalışması varmış. Akaryakıt ve dayanıklı tüketim mallarında ÖTV indirimi düşünülüyor. Maliye’nin bu indirimler sonrasında, 10-12 milyar TL arasında bir vergi kaybı olacak. Fakat, ÖTV indirimleri ciddi anlamda soğumaya başlayan ekonomiye bir süre daha (en azından seçime kadar) bir canlılık getirebilir. Öte yandan bu indirimler enflasyon üzerinde de olumlu etki yapacaktır. Yapılan hesaplamalara göre, enflasyonu 0.3 puan ile 0.6 puan arasında düşürücü etki yapması bekleniyor. Bu durum borsa için olumlu olacaktır. Hem ekonomideki canlanma beklentisi, hem de enflasyonun aşağı yönlü baskılanması en azından kısa vadede faizleri bir miktar aşağı çekerek, dolar üzerinde baskı oluşturabilir ve borsa üzerinde olumlu etki yapabilir.

BORSA

Biliyorsunuz BIST-100 endeksi geçen haftayı düşüşle kapatmıştı. Diğer piyasalardan negatif ayrışma yapmıştık. Endeks 109.500 seviyesini aşağı kırdıktan sonra, 106.500 seviyelerinin altını gördü. Geçen hafta yazdığım yazıda borsanın alım için uygun olduğunu belirtmiştim. Alanlar varsa, beklemede kalmalılar, çünkü borsa bu hafta en azından Çarşamba günkü FED toplantısına kadar, yeniden 110-112 bin seviyelerinin arasına oturmak isteyecektir.

Teknik olarak BIST-100 endeksine baktığımızda, 107 bin civarında bir desteği görüyoruz. İşlem miktarı geçen haftanın son 2 gününde 1 milyar lotun altına düştü. Bu arada, TKE göstergesi ile fiyatlar arasında da pozitif bir aykırılık oluştu. Endeks ilk defa 107 bin seviyesinin altına düşüp, 109 bin civarında kapattığında, TKE göstergesi sıfırın altında dip yapmıştı. Endeks daha sonra 106 bin seviyelerine kadar düşmesine rağmen, TKE göstergesi sıfır çizgisi civarından yukarı döndü. Bu durum teknik olarak en azından 2-3 bin puanlık bir artışın habercisi olabilir. Yine her zaman yazdığım bir notu tekrarlamak istiyorum. Ne kadar emin olursak olalım, her zaman ani bir ters dönüşe karşı ne kadar zarara katlanacağımızı önceden belirlemeli ve bu zarar noktasına geldiği anda pozisyonu kapatmalıyız. Teknik bakış hiç bir zaman %100 kesin sonuç vermez.  Bir rüzgar ters yönden estiğinde, tüm dinamikler değişir. 106 bin seviyesi aşağı kırılmadıkça endeksin dip çalışması yaptığından bahsedeceğiz. Piyasa eğer FED toplantısı sonuçlarını görmek isterse, bu dip çalışması sürer. Şu anki gündem ve şartların tümünü değerlendirip teknik dinamiklere de baktığımızda, endeksin 107.000 seviyesini destek yaparak, en azından gelecek hafta ortalarına kadar 110-112 bin aralığına doğru bir hareket yapmasını sağlayabilir. Bu yüzden, hisselerde pozisyonlar korunabilir ve endekse yakın hareket eden kağıtlarda pozisyon alınabilir.  Fakat bankaların genel olarak ilk çeyrek performanslarında belirgin bir iyileşme beklenmediği için, banka dışı ama endekse duyarlı kağıtlar daha iyi prim yapabilir.

Endeks bugün bir miktar boşluk bırakarak yükselişle açıldı ve şu an 108 bin seviyelerinde bulunuyor. İlerleyen saatlerde 108.200 seviyelerini yukarı kırmayı deneyecektir. Kırma denemesi sırasında 60 dakikalık grafiklerde işlem miktarı 200 milyon lotu geçebilir ve kırarsa hedefi 109.500-110.000 aralığı olacaktır.

DOLAR

Dolar/TL kuru 4 TL seviyelerine düştükten sonra, 4.11 seviyelerine kadar yükseldi ve daha sonra gerileme yaparak geçen haftayı kapatırken, 4.05’in altına geriledi. Şu an tam da 4.05 seviyelerinde bulunuyor. Kısa vadede doların bir süre zayıf kalmasını bekliyorum. Yeniden 4.00 TL’ye doğru gerileme yapabilir. 4.0750 civarında bir direnci var. Burayı yukarı zorlayabilir ama bu aşamada ve şu ana kadarki haberlerin gündemine baktığımızda 4.0750’nin yukarı kırılması zor görünüyor. Teknik olarak bakıldığında ise son 5 işlem gününde bir düşüş trendinde olduğunu görüyoruz. 4 Tl ise önemli bir destek olmuş durumda. Şimdilik 4 TL’nin aşağı kırılmasını beklemiyorum. Bu hafta içinde doların dalgalanabileceği aralık olarak 4 Tl ile 4.10 Tl arasını verebiliriz. Ama bugün için dalgalanma aralığı olarak 4.0300-4.0750 seviyeleri verilebilir.

ALTIN

Onz altın çok uzun bir süredir 1300 dolar ile 1360 dolar arasında dalgalanıyor. Geçen hafta petrol fiyatlarında gerileme oldu. Altın ile petrol fiyatları arasında pozitif bir ilişki var. Ayrıca, ABD’deki büyüme verileri ve 10 yıllık faizlerdeki gerileme ile birlikte altın 1320 dolara kadar indi. Bu aşamada çok ani hareketler beklemiyorum. 1300 dolar ile 1360 dolar arasındaki bantta kalacaktır. Ama daha önceki yazılarımda da vurguladığım üzere, orta ve uzun vadede altının yönünün yukarı olduğunu düşünüyorum. Bunun en temel sebebi de, ABD’de enflasyonun hızlanmaya başlayacağını ama FED’in faiz artırmak konusunda aceleci olmayacağını düşünmemdir.  Kısa vadede, altın için direnç 1335 dolar olup, 1310 dolar seviyelerine kadar gerileyebilir.

Gram altın ise genellikle dolar/TL kuru tarafından belirleniyor.

Gram altın en yüksek 182 TL seviyelerini görmüştü. Şu an 174 tl civarında kısa vadeli bir direnç oluştu ve kısa vadeli bir aşağı trend içinde bulunuyor. Büyük ihtimalle 170 TL seviyelerinde destek bulmaya çalışacaktır. Ama 170 TL’nin altına düştüğünde burada uzun süre kalacağını zannetmiyorum. 170 TL’nin altı, orta ve uzun vadeli yatırım için uygun seviyeler olarak görünüyor.

Paranız sağlığınızı bozmasın…

“Borsa, Dolar ve Altın’da Yeni Haftaya Bakış” ile ilgili 9 yorum

  1. Sayın Hocam,

    Akşama doğru borsadaki hızlı düşüşü nasıl değerlendiriyorsunuz. Düşüş devam eder mi sizce ?

    1. ABD’de yıllık çekirdek PCE enflasyonu %2 gelince (beklentilerin üzerinde geldi) ABD 10 yıllıkları ve Dolar endeksi yükselmeye başladı. Bizim cari açık, ve Enflasyon raporunun gerçekçi olmaması da düşüşü tetikledi. Dolar yeniden 4.11’e geldi ve dolayısıyla borsada düşüş devam edebilir.

    1. ABD’de yıllık çekirdek PCE enflasyonu %2 gelince (beklentilerin üzerinde geldi) ABD 10 yıllıkları ve Dolar endeksi yükselmeye başladı. Bizim cari açık, ve Enflasyon raporunun gerçekçi olmaması da düşüşü tetikledi. Dolar yeniden 4.11’e geldi ve dolayısıyla borsada düşüş devam edebilir.

  2. Sn.Yaşar Bey Merhabalar,

    yazınızda Fed kararına kadar beklemede kalın sonrasında tekrar 110 binleri görür demişsiniz. Gerçekten görür mü :(. Dolar da 4,17 lerde neredeyse.Elimde alım varantı var ve aldığıma çok pişmanım paramın yarısı gitti. 107.500 lerde iken almıştım. Tekrar 107-108 binleri ne zaman görür? Para da kardeşimin araba parası idi ve haberi de yok çok kötü durumdayım. Lütfen değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir