Çetin Ünsalan – 20 sene sonra ülke manzarası

Adam yorgun argın evinin zilini çalar. Kapıyı açan eşi ile önce bakışırlar sonra ‘sende mi bulamadın’ der kadın adama… Başını hafifçe yana sallayarak gözlerini yere götürür; içeri girer.

 

Sofraya bakar birden bire; bu akşam da dağıtılan makarnaya talim etmiştir. Ne var ki gelen görevli, ‘hesabınız çok kabardı; kamuya borcunuzu ödemezseniz; ilaç da alamayacaksınız’ demiştir.

 

Adam son derece iyi bir otomobil ustasıdır. Babayiğit bulunmuş, ülkede otomobil üretilmiş, ama ne yazık ki üretilenler satılamadığı için işsiz kalmıştır. Artık iş bulamamaktadır. Kadın da tekstil atölyesinde makinecidir. Fakat o da yerini robotlara kaptırmıştır. Çocuklarına da zorla işletme okutmuşlar, ama o da çalıştığı şirkette getir götür işi yapmaktadır.

 

Yorgun bir biçimde televizyonu açar. Haberler geçer sırasıyla:

 

Dünyadaki güneş enerjisi ile üretilen uçan araçlar, havadaki trafik yoğunluğu nedeniyle sorun olmaya başlamıştır. Yeni yapılan yazılımla saniyedeki üretim miktarında azaltma dünya otomotiv sektöründe tartışılan başlıca konudur.

 

Genetik mühendisleri yeni bir buluşa daha imza atmıştır. Bundan böyle insan hücresindeki dokular, nano teknolojiyle üretilebilecektir.

 

Işınlanma metodu ile lojistik sektöründe gelişme, mal ve hizmet hareketlerinde farklılaşmaya yol açtığı haberi gelir arkadan.

 

Elbette savaşlar sürüyordur. Ortadoğu lazer silahlarıyla yapılan mücadelede yeni bir evreye geçilmiştir. Afrika’daki lazeri en iyi ileten saf elmas madeni kavgası büyümüştür. Kan gövdeyi götürmektedir.

 

Ardından Milli Eğitim Bakanı ile ilgili haberlere geçilir. 20 senede eğitimdeki dönüşümün hızlandırıldığını, 50 imam hatip lisesi açıldığını, Anadolu liselerinde de fizik, kimya ve matematik derslerinin seçmeli olmaktan çıkarılıp, kaldırıldığını açıklamaktadır.

 

Üzgün bir şekilde televizyonu kapatır. Eşiyle birbirlerine bakarlar ve ‘bu ülke nerede hata yaptı’ derler. Bu anlattığım hikâye size çok uzak geliyor değil mi? O zaman bir de bugünün haberine bakalım:

 

“Yüksek teknoloji ürünü akıllı robotlar, birçok sektörde insanların yerini alıyor.  Bu durumun son örneği Çin’de yaşandı. ABD merkezli teknoloji şirketi, Apple ve Güney Koreli Samsung’a malzeme sağlayan Foxconn çalışan sayısını 110 binden 50 bine düşürdü.”

 

Yani yıl 2016, tek kalemde 60 bin kişi işsiz kaldı. Bu eğilim artarak devam edecek. Peki akıllı ülkeler ne yapıyor? Bugünden eğitim sistemlerini, 20 yıl sonrasının ihtiyaçlarını gözeterek meslek sahibi edecek gençleri yetiştirmek adına yeniden kurguluyor.

 

Biz ne yapıyoruz? Milli Eğitim Bakanı kim oldu diye tartışıyoruz. Tebrikler Türkiye…

 

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir