Borsalar Dinlenmeye Geçti

Piyasalara baktığımızda sadece bizde değil, küresel olarak da genel olumlu bir havanın oluştuğunu görüyoruz.

Özellikle petrol ve diğer emtialarda “AL” veya “Ağırlık artır” raporları gelmeye başladı. Morgan Stanley Avrupa hisseleri ve emtialar için ağırlığın artırılması tavsiyesinde bulunurken, dördüncü  çeyrek büyümenin olumlu olacağını vurguladı. DÜn ABD borsalarında bir dinlenme gözledik. Dow endeksi günü hafif yukarıda (%0.08) kapatırken, S&P500 endeksi bir miktar geri çekildi (%0.36). Nasdaq da benzer şekilde %0.69 geriledi. Avrupa cephesinde artıda kapanışlar vardı.   Yüksek primler yoktu ama yine de önemli borsalar yüzde 0.30’un üzerinde prim yaptılar. BIST-100 ise dün  %0.46 artış yaparak 77.259 seviyesinden kapandı.

Bugün büyük olasılıkla borsalar biraz dinlenme ihtiyacı hissedecekler. Ralli tipi hareketler sonrasında bir miktar yavaşlama ve yatay hareket söz konusu olur. Bugün BIST-100 için 76.500 seviyesinde destek bulunuyor. Ralli sırasında başı çeken hisseler bir süre dinlenmeye girebilirler ama diğer hisselerde hareketlilik devam edecektir.

Bugün ABD’den mortgage başvuruları ve Tüketici kredileri verileri gelecek. Tüketici kredilerinde 20 milyar dolar civarı bir artış bekleniyor. DÜn ABD dış ticaret açığı verisi geldi. 48.3 milyar dolarlık açık vardı. İthalat artıyor, ihracat daralıyor. Bu durum ABD ekonomisinin doların değer kazanmasından zarar gördüğünü gösteriyor. Geçen hafta TDİ verisi geldiğinde dikkat çeken nokta imalat sanayi sektöründe işsizliğin yeniden artmaya başlamasıydı. DÜn bu veri açıklandıktan sonra borsalara alım geldiğini de vurgulayalım.

Bugün BIST-100 endeksinin yaklaşık olarak 77.000 civarından açılmasını bekliyorum. Bu aşamadan sonra ise daha çok Avrupa borsa endekslerinin seyrine bağlı bir seyir göreceğiz. Bu arada Dow ve S&P future endekslerini de izlemek gerekecek. Normal şartlar altında (çok belirgin olumlu veya olumsuz gelişmeler olmazsa) endeksin 76.500 ile 77.500 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz. Dünkü gerilemeler sırasında borsada çok belirgin bir satış baskısı olduğunu söylemek zor. Daha çok kâr realizasyonu   şeklinde kendini gösterdi.

Dolar/TL kurunda daha önce sıkça vurguladığım üzere 2.98 seviyesinde önemli bir destek vardı ve bu destek kırılırsa ilk hedefin 2.95 civarı olacağını belirtmiştim. Bu sabah 2.9570 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Dolar buralarda destek oluşturmaya çalışacaktır. Şu an 3 TL seviyesinde güçlü bir direnç oluştu. Çok 0lumsuz bir gelişme olmazsa bu direnci kısa vadede yukarı geçmesi zor. 2.95 etrafında oyalandıktan sonra önümüzdeki 1 haftalık bir süre içinde 2.92’lere doğru geri çekilmeler görebiliriz. Özellikel 2.92 veya altındaki seviyelerde yerlilerden alımların artması söz konusu olabilir.

ÇOK ÖNEMLİ NOT: Dr. Erdinç Eğitici Bülteni mail ile gönderiyorum ama çok kişi “bana gelmiyor” diyor. Aslında gittiğine dair mail sisteminden mesaj geliyor, fakat mailleri bazen kurum filtreleri engelliyor. Yani çok sorunlu oldu.  Bu yüzden bundan sonra bülteni bu siteden yayınlayacağım. Gelecek hafta pazar günü kimse mail beklemesin, bu siteyi kontrol etsin. Bu sitedeki bülten şartları sayfasındaki şartları okuyup kabul ettiğinizde bültene ulaşabileceksiniz. Her haftanın bültenine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.  Ana sayfamızda sağ üst köşede bulunan “Dr. ERDİNÇ BÜLTEN” YAZAN BANNER’A TIKLADIĞINIZDA BÜLTEN ŞARTALRINI KABUL EDİYORUM DEDİĞİNİZDE BÜLTENE ULAŞABİLECEKSİNİZ. 

SAYFA LİNKİ: http://www.bilgeyatirimci.com/bulten-sartlari/ 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir