Dış piyasalarda bu sabah yine bozuk bir görüntü vardı. DÜn Çin büyüme verisi 25 yılın en düşüğü gelmesine rağmen, sabah saatlerinde piyasalarda olumlu bir hava vardı, çünkü bu gidişata karşı Çin’den bir müdahale gelmesi olasılığı güya fiyatlanıyordu. Dün gün boyunca ABD future endeksleri yüzde 1’e yakın değer kazanmışken, ABD borsalarının açılışına yakın bu edenksler gerilemeye başladı ve ABD endeksleri dün çok hafif artıda kapattılar. Ama bu sabaha başlarken DOw ve S&P endekslerinin future’ları yine yüzde 1.50’tan fazla değer kaybetmişti. Bu yazıyı yazarken Dow future’Şarı yüzde 2.17 aşağıda bulunuyor. DOğal olarak bizim piyasalarımız da tüm gelişmelere uygun hareket ediyor. Aşağıdaki grafik beş dakikalık hareketleri gösteriyor.
Endeks 70.480 seviyesinde bulunuyor. ALtta çizilen yatay çizgi 69.380 seviyesinden geçiyor. Bu seviyelere kadar gerileme olabilir. 71.000 desteğinin kırılmış olması nedeniyle 69.500-70.000 aralığı görülebilir. DOlar/TL kuru ise şu an 3.0536 seviyesinde bulunuyor. DÜn TCMB’nin faizleri değiştirmeme kararı piyasa tarafından nasıl algılanacağı bilinmeden algılandı. Karar açıklandığında olumlu reaksiyon veren borsa ve dolar daha sonra olumsuz reaksiyon veridi sonra yine fikir değiştirdi ve olumlu reaksiyon verdi. Yani piyasa bir küskün bir barışık gidiyor.
Bu şartlar altında, yani bir sabah sert aşağı, bir sabah boşluk bırakarak sert yukarı hareket oldukça sık olmaya başladı ve zannedersem bu durum bu ayın sonuna kadar yani 26-27 Ocak tarihindeki FED toplantısı sonuçlanana kadar devam edecek. Herhalde FED bu toplantıda faiz artıracak değil. Büyük olasılıkla uluslararası finansal koşullara dikkat çekeceklerdir. Bu toplantı sonrasında bence piyasalar daha net yön bulacaktır. Aşağı gidecekse aşağı, yukarı gidecekse yukarı gidecektir.
Şu anki koşullar altında sizlere bir öneride bulunmam mümkün değil. Çünkü bu satırları okuyan herkesin beyni çok kısa vadeye odaklanmış durumda ve bugünkü koşullar altında 1-2 gün içinde endeksin yönünün ne olacağını bilmek mümkün değil. EN doğru yorum, 70 bin ile 72 arasında dalgalanır şeklinde olmalıdır, zaten ben de böyle yapıyorum. İki haftadır bu yorum sayesinde ne söylediysem aynen gerçekleşiyor. 69 bin altında kapanış olursa endeks 63-66 aralığında bir yere kadar düşebilir.
Şu an DAX endeksinde yüzde 3 civarında düşüş var. DOw ve S&P future’ları yüzde 2.04 aşağıdalar. Bizim borsa ise yüzde 0.99 aşağıda bulunuyor. DIş piyasalardaki tüm sert gerilemelere rağmen endeksin 69 bini aşağı kırmaması önemli görünüyor. Bugün bir okuyucum mail atmış ve şöyle demiş;
“Hocam çok tedirginim sanki büyük bir çöküş olacak gibi acaba pörföyümüzü boşaltsakmı saat gece 2.30 gözüme uyku girmiyor 2008 krizi gibi bir kriz olacak sanki bütün varlığım hissede perişan olmaktan korkuyorum. Allaha emanet olun.”
Sevgili okuyucularım, şu an aslında konuşmak ve bir öneride bulunmak mümkün değil. Bence bu okuyucum gibi veya aksini düşünen herkes kendi içinden geleni yapsın. Dolar/TL kurunun 3.05 civarında olduğunu görüyoruz. Güney Afrika Rand’ı rekorlar kırarken, dolar 3.05 seviyesinde bulunuyor. Bu durum bizim için olumlu. Bu arada petrol de düşük seyrediyor ve Brent petrol 27.79 dolar seviyesinde bulunuyor. Zaten petrol fiyatları bir düzelse, borsalar düzelecek ama şu an hem ABD’yi hem de küresel piyasaları petrol fiyatları çok yakından ve negatif etkiliyor. OPEC veya ABD’den gelecek bir üretim kısıntısı haberi veya duyurusu bir anda herşeyi tersine çevirebilir.
SOnuç olarak piyasaların durumunu sizlere aktardım. Bugün de yurt dışından pozitif ayrışıyoruz. Dİleirm böyle devam eder. Hisselerde seçici olunursa getiri konusunda sorun olmaz. Aşağıdaki bölüm bu hafta sonu bültenimde verilmişti.
I. Deutsche Bank Ne Dedi?
Yukarıda bahsettiğim konuları Deutsche Bank’ın 14 Ocak 2016 tarihli raporu ile birleştirerek anlatacağım.
Rapor Başlığı: “2016 İlk Çeyrek Görünümü: Ucuz Değerlemeler Risk kokteyline Karşı : Seçici olmak anahtardır.
Deutsche Bank (DB) çok ayrıntılı bir rapor yazmış. Genel mesaj şudur: Türk hisseleri diğer GOP’larla karşılaştırıldığında ucuz ama birtakım riskler de var. Bu risklere karşı seçici olmak lazım.
Türk hisseleri 2016 yıl sonu kâr tahminlerine göre 7.9 F/K ile işlem görüyor olup, MSCI gelişmekte olan piyasa varlıkları karşılaştırıldığında ucuz ama kendi geçmiş ortalamalarıyla karşılaştırıldığında (F/K 3 yıllık ortalaması 8) ve üç önemli risk dikkate alındığında çok fazla talep yönünde olunmayabilir. BU üç önemli risk şöyle;
- Küresel: FED’in politika normalleşmesi ve Euro bölgesindeki durgunluk
- İç Politik riskler: Merkez Bankası’nın politika belirsizliği ve Cumhurbaşkanlığı ile aralarındaki soğukluk ve artan güvenlik (teröre ilişkin) endişeleri
- Bölgesel riskler: Ortadoğu’daki karışıklıklar, Rusya ile yüksek tansiyon
Tüm bu risklerin nasıl gelişebileceğine ilişkin olarak ortalık bulanık olsa da, bu risklere daha az duyarlı risk/getiri potansiyeli yüksek hisseler konusunda da yapıcıyız.
Yüzde 10 risksiz faiz oranını baz alarak BIST-100’ün 12 aylık süre içinde 89 bine yükselmesi (%26 getiri) potansiyeli bulunuyor.
DB’nin raporu 179 sayfa olup tabi ki burada bütün ayrıntılara değinmem zor. Ama, Bankaların diğer hisselere göre çok fazla iskontolu olduğunu ve banka ağırlıklı portföy önerdiklerini belirterek TSKB ve GARANTİ öneriyorlar. Banka dışı sanayi kesiminde ise AYGAZ, TEKFEN, THAYO, ULKER ve MIGROS önerirken, COCA COLA’yı listeden çıkarıyorlar.
DB’nin revizyon listesi aşağıdadır. HEDEF FİYAT (target Price) kolonunda fiyat beklentilerini yazmışlar. 2015 ve 2016 yılında hisse başı kar tahminlerinin eski ve yeni değerleri ise son kolonlarda veriliyor. Bu değerleri kendiniz analiz edebilirsiniz.
Sonuç olarak, bu raporda bazı ilginç öneriler de var, şöyleki;
Yüksek temettü verimi olup, aşağı yönlü borsa hareketlerinde yatırımcıyı fazla üzmeyecek hisseler olarak; Petkim, Erdemir, Aygaz, Doğuş oto, Tupraş öneriliyor. Ayrıca hisse geri alımlarının olumlu etkileyebileceği hisseler olarak, Albaraka, Anadolu Hayat, Sabancı Holding, TSKB öneriliyor. Euro’nun zayıflaması durumunda Ford Otosan ve Tofaş seçilmiş.