Kazım Çiloğlu – Doların düşmesi doğasına ters!

Dolar, faiz, parite ve cari açık, ithalat ve benzeri ekonomik araçlar öyle sözle, hatır ve gönülle istenen düzeye gelmediği gibi sözde dinlemiyorlar.

Bu araçların mizacı biraz da horozlara benziyor ya da onlara bakıp cesaret alıyorlar!

Hani güzel Anadolu’mun kendisi gibi saf ve temiz insanının güzel bir sözü vardır;

‘’Erken öten horozun başı kesilir’’

Ne dolara kızalım nede faize ve bunların başında ki kendi atadıklarımıza(!) bağıralım, bir sonuç alamayız…

Çünkü hep yanlış yaptık!

Yanlışta ısrar edip erken davranamadık. Oysa daha ilk başını kaldırıp ötmeye başlayınca başını kesecek ve faizi tüm horozlananların önüne koyacaktık ki şimdi böyle her tepede, cazgırca ötmesinler.

Bizi bu yanılgıya, seksen milyonun, bir horoz kadar bile olamayıp, erken saat uygulamasına karşı bildiğimiz doğal saati sorgulayıp, sahip çıkmak yerine, kuzu, kuzu uymamızdan kaynaklandı.

Yani bir kötü örnek oluştu!

Yönetenler, bu kadar çıkan yasa ve uygulamanın kalıcı hale getirilmesine rağmen, horozların bunu takmayıp, bildikleri doğal ve bölgesel saate göre, ötmeye devam etmelerini ise hiç umursamadılar!

Bu cesaretle şimdi dolar, faiz gibi değerlerinde, sözle ya da munzam karşılıkların indirilmesi, hatta piyasaya döviz verip, faizi yükseltmesi de, bunların çıktıkları tepelerde zamansız ötmelerini önleyemiyor.

Demek ki bunların daha ilk kafalarını kaldırıp ü… demeden, başlarını kesecektiniz ki bu önlemler diğer horozların da ötmesine engel olsun.

Şimdi istediğiniz kadar tepelerde koşuşturup durun, ne yaparsanız yapın, hepsi daha siz yanına gelmeden, pırrrr bir başka tepeye çıkacaktır.

Dünyanın neresinde görülmüş ki ülkeyi yöneten, en üst düzeyde, dönem, dönem dolarlarınızı bozdurun, altın alın gibi piyasaya karşı alenen söylensin?

Bu yeni de değil!

Hatırlayalım, on ya da biraz daha öncesinden bu günlere, maliyeden sorumlu devlet bakanı, İMF ile görüşüyoruz diyor, dolar düşüyordu. Aradan üç hafta geçiyor, bu seferde başbakan düzeyinde bir açıklama ile yalanlanıyordu.

Sanırım 2007 ya da 2009 arasında, bir yıl içinde, dokuz kere bu söylemler tekrarlanmış ve özellikle dolar bir inip bir çıkmıştı!

Sadece erken öten horozun başını kesmekle olmuyor elbette, bir de yılanın başını küçükken ezmek gerekiyor.

Son ekonomik durumu özetlemek gerekirsek, her şeyi ama her şeyi kendimiz ettik, kendimiz bulduk!

Sözün özü;

Toplum çıkan yasalara, horoz kadar bile tepki göstermiyor ve suskun kalıyor diye, tüm ekonomik değerlerin de, aynı davranışı sergileyeceğini düşünmek, en büyük yanılgıdır!

“Kazım Çiloğlu – Doların düşmesi doğasına ters!” ile ilgili 6 yorum

  1. Çünkü hep yanlış yaptık cümlenize katilamayacagim. Kurların ve faizlerin vb. değişkenlerin düşük veya yüksek olmasından memnun olanlar hep vardır. Önemli olan toplumun gereklerine uygun politikalar uygulamak, gerektiğinde esnek olup duruma göre hareket edebilecek politika değişiklikleri yapabilecek sanatı icra edebilmektir.

    1. toplumun gereklerine uygun davranmaktan kastınız ekonominin gerçekleri ise katılırım ama toplumu kastediyorsanız ? o zaman halk memnuniyeti zor ve doğru kararların önüne geçiyor ve oy kaybetme korkusu sorunları büyültüyor tşk

  2. Evet, ben de görüşlerinizin çoğuna katılıyorum. Hele horoz benzetmenize hayran kaldım.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir