FED Kararı Sonrası…

Dün akşam ABD Merkez Bankası FED varlık alımlarını sona erdirdi ve kayda değer bir süre daha faizlerin düşük kalmaya devam edeceğini söyledi.

Bu süre ne kadar bir süredir diye merak eden olursa, daha önce FED başkan yardımcısı Stanley Fischer bu sürenin 6 ay ile 1 yıl arasında olacağını belirtmişti. Ekim ayında olduğumuza göre demek ki 2015’in ekim ayına kadar faizler artmaya başlayacak. Eğer 6 ayı baz alırsak, Nisan gibi faizlerin artmaya başlaması lazım. Hadi biz orta noktayı bulalım ve 8-9 ay diyelim. Bu durumda Ekim ayının üzerine 8-9 ay saydığımızda Haziran-Temmuz dönemine denk geliyor. Yani tam da bizim seçimlerin olacağı dönemlere dek geliyor. Aslında faiz artımı başlayan kadar zaten bu artırımın beklentileri piyasalarda fiyatlanacağı için artırımın başladığı ilk ay, borsadan hisse almak lazım.  Bu analiz çok uzun vadeli oldu. Bugün BIST-100’ün nasıl bir hareket izleyebileceğini aktarmaya çalışayım.

Sizlere daha önceki yazılarımda bahsettiğim seanaryolardan Nötr adını verdiğim senaryo gerçekleşti. Normalde bu senaryoya göre piyasaların çok büyük tepkiler vermemesi gerekiyordu. Fakat dün Dolar/TL kurundaki hareketlere bakınca, 2.1897 seviyelerinden bu sabah 2.22’nin üzerine çıkan bir dolar görüyoruz. Yani etkisi beklediğimden sert oldu. Demek ki, piyasalar gerçekten de Varlık alım programının devam ettirileceğine bayağı inanmışlar ve bunu da fiyatlamışlar. Aynı durum borsa için de geçerli olabilir fakat borsanın kurlara göre daha az bir volatilite sergileyeceğini düşünüyorum.  Japon yeni’nin dolar karşısında ciddi değer kaybı yaşaması sonrasında, bu durumun Japon ekonomisini canlandıracağı beklentisiyle  bu sabah Asya piyasaları genelde olumlu bir görünüm sergiliyor. Brezilya yüzde 2.45 düşüş yaptı. Hindistan ise yüzde 0.40 artıda bulunuyor.  Madem Japon yeni düştü japon ekonomisi canlanacak, TL’nin de değer kaybı yaşadığını düşünürsek, bu durum ihracatımıza olumlu etki yapmaz mı? sorusuna cevabımız eğer bu kadar cari açık olmasaydı ve faiz artışından en fazla olumsuz etkilenecek ülke Türkiye olmasaydı bizim için de bu sabah borsanın yükseliş yapacağı bir sabah olabilirdi. Fakat yine de yatırımcılar karamsar olmamalılar. Endeks salı günü 79.589 seviyesinden kapanmıştı. Tahminen 79 bin veya altında açılış yapacaktır. 78.500 seviyesi yine destek görevi görür. Eğer BIST-100 önemli bir düşüş yapmazsa hiç şaşırmamak gerekir. İlk anda düşüş olsa bile ardından alımları görebiliriz fakat 79.750’nin üzerine gitmesi ve hele ki 80 bini geçmesi bu aşamada çok zor. Dolayısıyla 79 bin altına düşüş, daha sonra burada dip çalışması ve yukarı tepki yapması ama bu ilk tepkinin cılız kalmasını bekleyebiliriz. İkinci bir  yukarı hareket daha güçlü olacaktır. Bu sabah Türkiye CDS’lerinde yükseliş yok ve aşağı yönlü hareket var. Bu durumun da borsa açısından olumlu olduğunu belirtelim.  Borsada kötümser olmak için, ilk yarım saatte oluşan dip seviyeler eğer seansın ilerleyen saatlerinde aşağı geçilirse satış baskısı artar. Fakat piyasa FED öncesi genelde alım yönünde olduğu için, bundan sonraki süreçte endeksi en azından yüksek seviyelerde tutmaya çalışma çabası görebiliriz. Bugün ABD’nın 3. çeyrek büyüme verisi ilk tahmini açıklanacak ve yüzde 3 büyüme bekleniyor. Eğer bu rakamın altında bir büyüme gelirse piyasa bunu yukarı hareket için kullanır. Çünkü FED’in açıklaması yine verilere bağlı olunacağını gösteriyor. Ama yüzde 3’ten yüksek bir büyüme satış baskısını artırır. Yatırımcı en azından 80 binin aşılmasının zor olduğunu düşünmelidir. Açılış 400-500 puan aşağıdan olursa kısa vadeli ve trade amaçlı alım düşünülebilir. Bu tür bir açılış sonrasında  5-6 kademelik yükseliş olasılığı her zaman vardır.  Sonuç olarak gün bittiğinde FED kararının nötr etki yarattığını göreceğimizi zannediyorum. Öğle arasında vereceğim yorum daha önemli olacaktır. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“FED Kararı Sonrası…” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir