AMB Sürpriz Yaptı Piyasa Coştu

Dün bütün dünyanın gözü Avrupa Merkez bankası (AMB) ve Başkan Mario Draghi’deydi. Bu karar öncesinde yapılan anketlerde 57 ekonomistin sadece 6 tanesi faizlerde indirim bekliyordu. Ben de…

bist-100-5-eylul 2014

Dün bütün dünyanın gözü Avrupa Merkez bankası (AMB) ve Başkan Mario Draghi’deydi. Bu karar öncesinde yapılan anketlerde 57 ekonomistin sadece 6 tanesi faizlerde indirim bekliyordu. Ben de aynı şekilde faizlere dokunmayacağını düşünüyordum. Çünkü bu kurşun da atıldığı zaman başka faiz kurşunu kalmayacaktı. Fakat sert bir faiz indirimi geldi. Politika faizi yüzde 0.15’ten yüzde 0.05’e indirilirken, koridorun üst seviyesi diyebileceğimiz faiz yüzde 0.40’tan 0.30’a indirildi. Bu faizin pratikte bir hükmü yok. Çünkü ne zaman enflasyon baş gösterirse AMB ancak o zaman bankalara verdiği paraya yıllık bazda yüzde 0.30 faiz uygulayabilir. Fakat şu an bankalara parayı yıllık yüzde 0.05 faiz oranı ile satacak. Yani faiz istemiyorum demekle aynı anlama geliyor. (bu konuda bugün gazetesinde yazdığım yazının devamını okumak için tıklayınız.)

Draghi artık faizle ilgili teknik olarak herşeyin yapıldığını ve birşey kalmadığını söyledi. Varlık alımları konusunda ise miktar yok. Bu varlık alımının karmaşık bir süreç olduğunu, üzerinde çalışıldığını ve Ekim ayında başlayacağını söyledi. Bundesbank’ın AMB üyesi faiz indirimine ve varlık alımlarının bir kısmına karşı çıkmış. Yani kararlar oy birliği ile alınmamış. En azından şunu biliyoruz ki devlet tahvillerinden ziyade (QE) diğer menkul kıymetleştirilmiş varlıkların bankaların elinden alınması ve kaynak yaratılması düşünülüyor.

Bu kararların borsalar üzerinde olumlu etkisi vardı ve en yüksek artış yapan borsa endekslerinden biri de BIST-100 oldu. ABD borsaları düşerken, Avrupa borslaarında yüzde 1’in üzerinde yükselişler vardı. MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksinin getirisi negatif olurken biz pozitif ayrıştık.

dunya borsalari-5 eyul-2014-b

 

Kaynak: Matriks

Dünkü yorumumda  şunları belirtmiştim;

“Dün Endeks 81.500′ü gördükten sonra biraz geriledi ama 81 binin üzerinde kalmayı başardı. Endeks son 6 işlem gününde genelde 80.350 ile 81.500 aralığında dalgalandı. Bu kanal hangi yöne kırılırsa o yönde hareket etmek anlamlı olacaktır. Ne yönde kırılacağı konusunda ise bir tahminim yok. Çünkü kanal hareketleri olurken kanal içindeki hacim ve fiyat ilişkileri kırılma yönü konusunda net sinyaller üretmez. Bu nedenle bilmediğim bir konuda tahmin olsun diye bir öngörü yapmam anlamsız. Sadece şunu söyleyebilirim; günlük bazda endeks incelendiğinde dünkü hacim fena değildi ve endeks arttı. Bugün 81.500 üzerinde kapanış olması durumunda endeksin yeni hedefi 82.500-83.500 aralığı olur.”

Dün AMB kararları açıklanmadan önce canlı webinar yapıyorduk. İlk anda reuters’den geçen bir haber 500 milyar euro’luk varlık alımı olacağı  haberini geçince BIST-100 endeksi ikinci seansa yükselerek başlamış ve 81.700 seviyesi görülmüştü. Bu seviyenin üzerine olacak yeni hareketlerde çok kısa vadeli alım yapılabileceğini belirtmiştim. Endeks bu haberler sonrasında dünü 82.226 seviyesinden kapattı ve günlük bazda yüzde 1.15 prim yaptı. Şimdi soru şu; endeks bundan sonra nereye gider? 90 binli seviyelere kadar yükselebileceğini söyleyenler olduğu gibi 84 bin direncini geçemeyeceğini belirtenler de var. Teknik olarak baktığımızda 80.250-81.500 aralığındaki kanal yukarı kırıldı. Bu kanalın boyu 1250 puan civarında olduğundan endeksin ilk hedefi 82.750 seviyesidir. Bu seviyeye zaten yaklaştık. Bugün ABD’de tarım dışı istihdam verileri açıklanıyor. Önceki gün ADP istihdam verileri 224 bin beklenirken 204 bin gelince dolar endeksi biraz gevşemişti. Dolayısıyla bugün açıklanacak TDİ verisi üzerindeki stresi hafifletti. ABD’de TDİ’Nin 230 bin olması bekleniyor geçen ay 209 bin artış olmuştu. İşsizlik oranının da yüzde 6.1’e düşmesi bekleniyor. Bundan sonra birkaç veya 3-5 işlem gününde BIST-100 endeksinin 81.500 ile 83.500 aralığında dalgalanmasını bekliyorum. 81 bin altındaki bir kapanış iyiye işaret olmaz.  Her ne kadar AMB faiz indirimi ve varlık alım programı bizim için de olumlu unsurlar taşısa da, bunu orta vadede göreceğiz. Ama yine de Euro artık carry trade parası oluyor. Avrupa’da neredeyse sıfıra yakın faizle borç para alanlar gelip bizim varlıklarımıza yatırım yaparlarsa borsa ve faiz için iyi olur ama bunun boyutunu şu an kestirmek güç. Bütün bu yeni koşulları değerlendirdiğimde, borsada yeni pozisyonlar açmayı sakıncalı buluyorum. 11 Eylül’de FITCH toplantısı öncesinde piyasa stresli olabilir. AYnı gün dış ödemeler dengesi verilerimiz de açıklanacak. Cari açıktaki düşüş en son açıklanan ödemeler dengesi raporunda ivme kaybetmişti. Piyasalar bunu izleyecektir. Birkaç gün boyunca yüksek kalmaya çalışan ama güçlü bir yükseliş trendi oluşturamayan BIST-100 endeksi görebiliriz. Daha önceki güçlü direnç olan 84 bin seviyesinin bu aşamada aşılmasını beklemiyorum.  Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir