Haftaya Başlarken Önemli Noktalar

Geçen hafta Cuma sabahı dış ticaret verileri açıklanmıştı. Dış ticaret açığı beklentilerin çok altında gelince piyasalar için olumlu oldu. Ama daha önemlisi saat 12:30’da yeni kabine açıklandı. Kabinede…

bist-100-1-eylul 2014

Geçen hafta Cuma sabahı  dış ticaret verileri açıklanmıştı. Dış ticaret açığı beklentilerin çok altında gelince piyasalar için olumlu oldu. Ama daha önemlisi saat 12:30’da yeni kabine açıklandı. Kabinede önemli bir değişiklik olmadı. Ekonomi yönetimi yerini korudu. Kabinenin açıklanması sonrasında döviz kurlarında aşağı yönlü bir hareket görmedik. Borsa ise 81.500 seviyelerinden 80.500 seviyesine kadar bin puanlık düşüş yaptı. Çünkü daha önce satın alınan beklentiler gerçekleşmişti ve önceki yorumlarımızda bahsettiğimiz  kar realizasyonları geldi.

Bu haftaya başlarken borsa yön arayışında olacaktır. Çarşamba günü en önemli veri Ağustos ayı enflasyon verisi olacaktır. 2013’de Ağustos ayı TÜFE verisi yüzde -0.10 olurken, 2012’de +0.56, 2011’de +0.73 olmuştu. Eğer Ağustos ayı -0.10’dan yüksek bir veri olarak gelirse, yıllık enflasyon artışına devam edecek.

Bu haftaki diğer önemli gündem maddesi ise,  yapılacak Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısından piyasalar çok şeyler bekliyorlar. Çünkü Jackson Hall’de AMB Başkanı Draghi ABD Merkez Bankası FED’in yaptığına benzer bir tahvil alım programı uygulanabileceğinden bahsetti. Bu beklenti fiyatlara bir miktar yansımış olsa da, bu haftanın temel beklentisi olacaktır. Şunu vurgulayalım ki, Avrupa’da çok güçlü bir bürokratik yapı var. FED gibi rahatça karar alıp uygulamak mümkün değil. AMB tahvil alım programına başlayabiliriz dese bile, AB ülkelerinin bunu onaylaması ve hangi ülke tahvillerinin alınacağı gibi belirsiz konularda karar alması lazım. Bunun çok zor olacağını düşünüyorum. Daha önce Draghi faiz indirim sinyali verip bu havucu 4 ay boyunca beklenti olarak kullanmıştı. Bu yüzden bu hafta kesin bir tahvil alım programı kararı çıkmasını beklemek yanıltıcı olur. Draghi yine gürleyecektir, fakat yağar mı derseniz, ben beklemiyorum.

Bu hafta, ABD’den gelecek en önemli veriler, 5 Eylül’deki Tarım Dışı istihdam ve Çarşamba günü açıklanacak ADP istihdam raporu da önemli olacaktır. ABD’de tarım dışı istihdamın 200 binin üzerinde olması bekleniyor. Bu sabah Avrupa’dan PMI verileri gelecek. Çin’den gelen PMI verileri beklentilere yakın geldi. Fakat ağustos ayları genellikle güçlü olan bu veride zayıflama var. Bu nedenle Çin’de destek paketi beklentisi arttı ve Çin borsası bu sabah yüzde 0.70 artıda bulunuyor. Diğer Asya borsaları da, genellikle olumlu bir seyir izliyorlar. Japonya’da  ikinci çeyrekte yatırım harcamalarının yüzde 7’den yüzde 3’e gerilemesi sonrasında ek QE olabileceği beklentisi var. Bu da Yen miktarının artırılması anlamına geliyor. DOlayısıyla Yen değer kaybedebilir. DOlar diğer paralar karşısında güçlü kalmaya devam ediyor.

Öte yandan Rusya’da işler daha da karışacak. AB ülkeleri toplanarak Rusya’ya ek yaptırım uygulanması gerektiği söylediler ve Ukrayna’nın doğusunda savaş hali var. Bu gelişmeler hafta içinde piyasaları etkilemeye devam edecektir. Rusya geri adım atmazsa ve yeni yaptırımlar devreye girerse, bundan sadece Rusya değil, Avrupa ekonomileri de kötü etkilenecek.  Bu durum bizim üzerimizde de olumsuz etki yaratabilir.

Borsa Istanbul’un 81.500 direncini yukarı kırması için yeni hikaye gerekiyor. Bu hikayenin ne olacağını, ya da hikayesizlik ortamında ne kadar daha gerileme olabileceğini bu hafta göreceğiz. Fakat haftaya başlarken görüntü iyi değil. Endeks geçen haftayı 80.312 seviyesinden kapattı. 80 binde önemli destek var ama bu destek tutmayabilir.  Şu an Asya cephesi olumlu olduğundan dolayı açılışta bir yukarı hareket çabası görebiliriz ama bu tür bir harekete katılmamakta fayda var.  Cuma günü Dow ve S&P endeksi yüzde 0.11 ve 0.33 artış yaptılar. Bu sabah vadeliler cuma gününe göre hemen hemen aynı seviyelerde bulunuyorlar.  BIST-100 endeksinin açılışta yön arayışında olacağını düşünüyorum. 80.750-81.000 aralığındaki direnç cuma günü güçlendi. 80 binin altına gerileme olması durumunda hafta içinde 79 bine kadar gerileme söz konusu olabilir. Enflasyon verisi beklentilerden yüksek gelirse, bu durum borsa için kötü haber olacaktır.   Sonuç olarak, birçok belirsizlik söz konusu olup, siyaset gündeminde güvenoyu konusu var ama siyasetin piyasalar üzerindeki etkisi bu haftadan itibaren zayıflamaya başlayacaktır. Borsanın bugün 79.450-80.750 aralığında hareket etmesini bekliyorum. Yukarı yönlü güçlü hareket olasılığı şimdilik  zayıf ama gelen bir haberin resmi değiştireceği de unutulmamalı.

Dolar/TL kuru geçen hafta 2.15-2.18 aralığında dalgalandı. MB’nın kararı sonrasında, dolar 2.1510 seviyelerine kadar düşse de, ardından yeniden 2.17’lere yaklaştı. Kurda yukarı yönlü bir trend var. Bu hafta içinde 2.1850 seviyesinin üzerinde günlük kapanış olursa, 2.20-2.22 seviyelerine kadar yükseliş olasılığı olduğu için dikkatli olmak gerekiyor. BU sabah kur 2.1612 seviyelerinden işlem görüyor. 2.15 civarına gerilemelerde 23 ay vadeli pozisyon açılabilir. Uluslararası piyasalarda da dolar pozisyonları artmış durumda.  Herkese bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…

“Haftaya Başlarken Önemli Noktalar” ile ilgili 1 yorum

  1. Sadece ad soyad yazıyorsunuz ve imzala dıyorsunuz 20 saniyenizi almaz.. Link ekte..

    Bistte anlık verilerin ücretlendirilmesine hayır..

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir