Borsa-Döviz Kuru İlişkisi?

Dün BIST-100 endeksi dolar/TL kurundaki değişimlere daha az reaksiyon verdi. Yukarıdaki grafik dünkü seans içi hareketleri veriyor. BIST-100 endeksi ve bankalar arası döviz piyasasındaki dolar/TL kuru hareketlerini  gösteriyor….

bist-100-ve dolar-30-eylul 2014

Dün BIST-100 endeksi dolar/TL kurundaki değişimlere daha az reaksiyon verdi. Yukarıdaki grafik dünkü seans içi hareketleri veriyor. BIST-100 endeksi ve bankalar arası döviz piyasasındaki dolar/TL kuru hareketlerini  gösteriyor. Endeks açılıştan sonra yaklaşık olarak 400 puan gevşedi. Ama bundan sonra kurlar artışına devam etmesine rağmen endeks daha fazla düşmeyerek beklemeyi tercih etti. Kur gerilemeye başladığında da seans sonuna doğru alımların geldiğini gördük.  Dolayısıyla dolar bir ara 2.29’a yaklaşmasına rağmen endeksin 74 bini aşağı kırmaması önemliydi. Bir bakıma doların yükselişine az tepki veren, ama düşüşüne güçlü tepki veren bir endeks gördük.  Fakat bu durum şu anlama gelmemeli; “Bundan sonra dolar artsa da artık endeks düşmez.” yargısı yanlış olur. Ama borsa açısından dünkü hareket küçük bir sinyal olarak algılanabilir. Bu sinyal ise, Merkez Bankası’nın bundan sonraki kur yükselişlerinde daha etkin mücadele edebileceği beklentisi nedeniyle de olabilir. Dün MB’nın fonlama maliyetini 8.69 seviyesine çıkardığını gördük.   Bir önceki gün (cuma) ise 8.61 seviyesindeydi. Dolayısıyla MB’nın fonlama maliyetini daha da yukarı çekmesi beklenebilir, çünkü kurlardaki volatilite üreticiye ciddi zarar veriyor.

bist-100-30-eylul 2014

Borsanın 60 dk’.lık grafiği yukarıda görülüyor. 76.500 aşağı geçildikten sonra 74 bin civarında destek oluştu. Dün seans sonuna doğru bir miktar alım vardı ama bu alımlar düşük hacimle fakat yüksek getiri sağlayan alımlar oldu. Yani biraz hacim daha önceki günlere göre daha iyi bir getiri sağladı. Özellikle finansal durumu iyi olan ve kurlardaki artıştan olumsuz etkilenmeyecek kağıtlarda reel alımlar vardı. Bugün bu alımlar devam eder mi? endeks nereye kadar gider? Sadece bir güne bakarak net sonuç çıkarmak zor olsa da, en azından 73.800 civarında kısa vadeli bir destek oluştuğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu desteğin aşağı kırılıp kırılmadığı izlenmelidir. Kırılırsa yeni  dipler görülür ama bugün kırılmasını beklemiyorum. Eğer daha önceki yorumlarıma dayalı olarak düşüşler sırasında kademeli olarak alıma geçenler varsa beklemede kalmalılar. İlk satış hedefi 76.000-76.750 aralığı olabilir. Dün ABD endeksleri yüzde 0.25 civarında değer kaybetti. Bu sabah ABD vadelileri yüzdde 0.08 artıda bulunurken Asya cephesinde karışık bir görünüm var. Hong-Kong gösterileri nedeniyle bu piyasada yüzde 1’in üzerinde düşüşler var. Ama bizim piyasamız kurlara odaklandığından gözler yine döviz kurlarında olacaktır. Bu sabah dolar/TL kuru 2.2767 seviyesinde bulunuyor. Dün bir ara 2.29’a yaklaşmıştı. Açılışta yukarı eğimli bir piyasa görebiliriz. İlk önemli direnç 76.500’e bulunuyor. Herkese bol kazançlı bir gün dilerim…

“Borsa-Döviz Kuru İlişkisi?” ile ilgili 1 yorum

  1. Hocam dünkü yazınızda ve dergideki yazınızda orta vade için alım zamanının geldiğini ve parça parça alım yapılabileceğini yazmıştınız.
    Ortalamayı Bist’te endeks bazında bi seviye söyleyerek verebilirmiisiniz..
    Mesela 71-72 ortalamalı orta vadeli pozisyon açılabilir diyebilirmisiniz. (hedef neresi olmalı)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir