Koalisyon Görüşmeleri, Çin Devalüasyonu ve Piyasalar

Dün CHP’den Haluk Koç ve AKP’den Ömer Çelik koalisyon görüşmelerine ilişkin açıklamalar yapıp perşembe veya cuma günü nihai bir görüşme yapılacağını duyurdular.

Bu açıklamalar saat 23:00 sıralarında yapıldı. Dün olumsuz bir gün geçiren piyasaların temel dinamiklerinde bu koalisyon görüşmelerine ilişkin beklentilerin yüksek olmaması, ABD konsolosluğuna yapılan saldırının dünya basınında yer alması ve diğer terör olayları vardı. Aslında geçen hafta önemli veri akışı nedeniyle stresli olan piyasaların bu haftaya daha az stresle başlamasını beklediğimi dünkü yazımda belirtmiştim. Fakat özellikle dün birçok yerden gelen terör ve şehit haberleri ve az önce de belirttiğim üzere CHP-AKP görüşmelerinden koalisyona ilişkin güçlü beklentilerin olmaması doları 2.79’ların üzerine çıkarırken, borsanın 77.500 desteklerine doğru gerilemesine neden oldu.

Haluk Koç açıklama yaparken, dolarda bir hareket olup olmadığına baktım. Perşembe ve cuma yeniden toplantı yapılacağı söylendikten sonra çok hafif bir gerileme oldu.  DOlar 2.7840 seviyelerindeydi, 2.7790’a doğru 50 pip geriledi. Bu gerileme çok önemli değildi ama, ilerleyen saatlerde ve özellikle de saat 24:00’den sonraki süreçte dolar 2.76 seviyelerine kadar düştü ve yatay hareket etmeye başladı.  Fakat sabah saat 05’e doğru dolar yeniden 2.7850 civarına doğru yükseliş yaptı. Bunun sebebi ise çok daha farklıydı. Çin Merkez Bankası (Çin Halk Bankası)  Yuanı dolara karşı yüzde 1.9 devalüe etti. Bunun üzerine diğer Asya ülkelerinin paraları hızla değer kaybetmeye başladı ve ortalamada yüzde 1’e yakın değer kaybettiler. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki değer kaybı Dolar/TL kurunu da yükselten ana etken oldu. Çin devalüasyonu olmasaydı bu sabah dolar 2.7650 civarında olabilirdi. Şu an 2.7780 seviyelerinden işlem geçiyor.

Koalisyon görüşmeleri konusunda herkesin bir fikri var. Bu görüşmelerden bir koalisyon çıkacağına inanan sayısının çok az olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla siyasiler koalisyon “kuruyor muş” gibi yapıyorlar şeklinde bir algı var ve bunu atılan twitlerden görebiliyorsunuz.  Gerçekten bir koalisyon kurulur mu? sorusuna benim cevabım da sizlerinkinden farklı değil. Partiler sadece oyun bozan olmak istemeyen bir görüntü çiziyorlar şeklinde bir algılama var ve ben de buna katılıyorum. Perşembe veya cuma günü,  koalisyon konusunda çok ciddi bir irade ortaya konulabilir mi? Bu soruya vereceğiniz cevaba göre pozisyonlarınızı gözden geçirin.

DÜn gece “Siyasiler mış gibi yaparlarken, piyasalar da mış gibi yapabilir, yatırımcılar bunu düşünmeli” şeklinde twit attım. Bunun üzerine ne demek istediğimi soran çok sayıda soru vardı. Aslında piyasa koalisyon kurulacağına inanmasa bile, bu haberi kullanarak inanmış gibi yapıp olumluya dönebilir. Bu durumda yatırımcı bunu nasıl yorumlamalı? Daha sonra ne olur? gibi konularda düşünmeleri gerektiğini belirttim. Herkes kendi senaryosunu yazıp ona göre davransın.  Normalde piyasa koalisyon kurulacağına inanmıyorsa, olumlu tepki vermeden trendini devam ettirmelidir ama “ya kurulursa” diyorsa olumlu tepki vermelidir. İki arada bir derede kalmışsa, sarhoş gibi bir aşağı bir yukarı hareket yapmaya devam etmelidir. Siz de kendi senaryonuzu kurup ona göre tepki verin derim. Koalisyona inanıyorsanız düşüş olsa da alım yapın, inanmıyorsanız piyasa mış gibi yapıp olumlu davrandığında satın, iki arada bir derede kalmışsanız, izleyin…

Kalın sağlıcakla…

“Koalisyon Görüşmeleri, Çin Devalüasyonu ve Piyasalar” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir