Piyasalarda Eğilim Ne Zaman Değişir?

Dünkü yorumumda borsa için 300-500 puan aşağıda açılıp, 82.750 seviyesini destek yaparak yatay hareket edebileceğini belirtmiştim.

Açılış, düşüş yerine yükselişle oldu ama endeks 83.700 civarında fazla tutunamayarak düşüşe geçti ve yaklaşık 1000 puan gerileyerek 82.750 desteğini test ettikten sonra 83 binin hemen üzerinde kapattı. Borsanın bir süreliğine 84 bini aşması zor görünüyor. Bugün de 83 bin üzerinde kalmaya çalışan bir hareket görecek olsak da, bugün 82.750 seviyesi düne göre daha zayıf bir seviye. Yine de, gün içinde 83.500 civarları görülebilir.

Bu aşamada beklentim, endeksin önümüzdeki haftaya kadar, 81.500 seviyelerine doğru gerileyip güç toplamaya çalışması şeklindedir. Peki gerileme yapmazsa ve 84 bin aşılırsa ne olur? Piyasada her zaman, her türlü hareket olabilir ve 84 bin aşılırsa da pek şaşırmamak gerekir. Çünkü zaman zaman piyasalar ne tarafa gitmek istiyorsa o tarafa gider.  Bunun için sebep aramaya gerek yoktur.  84 binin aşılması durumunda hedefin 86 bin ile 87 bin aralığı olacağını da belirtmeliyim. Ama şu an 84 binin aşılıp 86 bine gitme olasılığının mı? yoksa bir süre daha bu seviyelerde dalgalanıp bir geri çekilme olasılığının mı yüksek olduğunu sorarsanız, ikinci olasılığın daha yüksek olduğunu düşünüyorum.

Dolar/TL kuru 2.66 seviyelerini gördükten sonra, dün Merkez Bankası’nın faizi değiştirmeme kararı ardından 2.6840’lara kadar çıktı fakat bu seviyelerde tutunamayarak yeniden 2.6750 civarına geriledi. Bu sabah 2.6770 seviyelerinde bulunuyor. Kurun, çok kısa vadede 2.6950’yi aşmasını beklemiyorum. Olsa olsa 2.6850 civarı görülebilir. Genelde aşağı  eğimin bir süre daha devam etmesi söz konusu olabilir. 2.60’a kadar düşer mi soruları vardı. Bunun olması için önümüzdeki 3-5 gün içinde 2.65’in aşağı kırılması gerekir. Eğer 2.65 bir hafta boyunca hala aşağı kırılmamışsa, düşüşün devamından ziyade, yeni bir yükseliş trendinin başlaması söz konusu olabilir.

Her ne kadar bizler normal durumlara göre yorum yapıyor olsak da, Meclisin açılması sonrasında, özellikle de Meclis Başkanı seçimleri sırasında ve sonrasında durumlar anormale dönüşebilir.  Öyle bir durumda burada verdiğim destek direnç seviyelerinin bir önemi kalmaz. Çünkü piyasalar beklenmedik haberlerle karşılaştığı zaman yeni denge parametreleri söz konusudur. Kaos teorisine göre de, yeni destek ve dirençler yeni dengelere göre oluşur. Tabi ki şokun büyüklüğü de önemlidir. Her sürpriz gelişme şok sayılmaz. İyi ve kötü sürprizler olabilir. Seçim sonrasındaki süreçte piyasa “erken seçim” ve “koalisyon” seçeneklerinden birini fiyatlayacaktı. Şu ana kadar koalisyonu fiyatladığı için borsa yükseldi. Yeteri kadar fiyatladı mı? Evet bence yeteri kadar fiyatladı. Artık sıra Meclis çatısı altında olacak koalisyon görüşmelerine gelmiştir. Bunu da izleyip göreceğiz ama bir siyasi istikrarsızlık henüz fiyatlanmadı. Fiyatlanmaya başladığında bu durum fiyatlarda çok net hissedilecektir. Dün mesela borsa “acaba biraz fiyatlasam mı?” kararsızlığı içindeydi.

Herkese bol kazançlı günler dilerim…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir