Dolar, Borsa ve Son Bilançoların Özet Tablosu

Piyasalar haftaya genel anlamda olumlu başladı. Borsa yükseliş denemeleri yaparken, dolarda gerileme vardı. Geçen haftanın son dört gününde borsa düşmüş, dolar 3.1250 seviyelerine yaklaşmıştı. Fakat, eğitici bültende haftaya başlarken, dış piyasalarda belirgin bir olumsuzluk olmazsa, olumlu başlayabileceğimizi belirtmiştim.  Dünden bu yana gelişmelere göz atmakta fayda var.

Dün Merkez Bankası’nın önemli bir duyurusu vardı. Duyuru şöyle;

“Finansal sisteme ek döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişiklik yapılmıştır. Bu çerçevede, Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimlerinde katsayılar 0,2 puan azaltılmıştır. Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 620 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacaktır.

Ayrıca, bankaların yabancı para likidite yönetimine esneklik kazandırmak üzere, yabancı para yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların ortalama olarak tesis edilebilecek kısmının üst sınırı 3 puandan 4 puana yükseltilmiştir. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 2,9 milyar ABD doları tesis dönemi içerisinde bankaların serbest kullanımına açılmış olacaktır.”

Bu haberle birlikte dolarda gerileme gördük. Aşağıdaki grafik doların 60 dk’lık hareketlerini veriyor. 

dolar-1-kasim-2016

Dikey çizginin olduğu yerde Merkez Bankası’ndan açıklama gelmişti. O sırada 3.11 seviyesinin üzerinde olan dolar 3.0930 civarına kadar geriledi. Bugün itibariyle yeniden 3.10 civarından işlem görüyor. Merkez Bankası’nın bu adımı en azından dolar üzerindeki baskıyı hafifletti. Şu an dolardaki hareketler, tekrar Dolar endeksine (DXY) göre oluşmaya başladı. Yani DXY endeksi aşağı eğimli olduğunda doların aşağı, yukarı yönlü eğimli olduğunda da yukarı hareket yaptığını görüyoruz. Bültende de vurguladığım üzere bu ilişki en azından Aralık ayındaki FED  toplantısına kadar devam edecektir. DXY endeksi geçen hafta bir ara 99 seviyesinin üzerine çıkmış  ama geçen cuma günü gerileme yapmıştı. Şu an 98.28 seviyesinde bulunuyor.  DXY endeksi için 97.75 seviyesinde önemli bir destek oluştu. Bu seviyeye kadar gerileme sürebilir. Bu durumda dolar/TL kuru 3.0850 civarına kadar geri çekilebilir fakat orta vadeli perspektifte dolara olan talebin artık zirve yaptığını ve azalmaya başladığını söyleyemeyiz. En azından teknik göstergeler bu yönde güçlü bir sinyal vermiyor. Dolayısıyla, dolar/TL’nin 3.0850 seviyelerinde oluşan desteğine kadar gerilemesi normal olsa da bunun altına düşebilmesi için, doların diğer paralara karşı değer kaybetmesi gerekiyor. DXY endeksinin günlük grafiği aşağıda veriliyor.

dxy-1-kasim-2016

Grafikte görüldüğü üzere DXY endeksi son zamanlardaki en sert yükselişlerinden birini yaptı. 97.50 civarındaki direncin yukarı kırılması önemliydi ve Aralık ayında FED’in faiz artıracağı beklentisi bu direncin kırılmasındaki en büyük etkendi. Şu an döviz konusunda bu endeksi izlemekte fayda var. Çarşamba akşamı FED’in faiz kararını öğreneceğiz. Aslında faiz değişmeyecek ama, Aralık ayına ilişkin mesajlar piyasalar için önemli olacak. Sonuç olarak, şu anki ortamda dolarda birkaç gün daha 3.0850-3.1150 arasında hareket olacağını beklemek daha mantıklı görünüyor.

BORSA

Borsa dün haftaya olumlu bir başlangıç yapsa da gün içinde yeniden zayıfladı fakat bu sabah dış piyasalarda artan risk iştahı sayesinde yukarı yönlü 300 puanlık bir yükselişle 78.800 civarından güne başladı. Şu an 78.880 civarında bulunuyor. Aşağıdaki grafik BIST-100 endeksinin 60 dk’lık hareketlerini veriyor.

bist-1-kasim-2016

Grafikte de görüldüğü üzere son iki günde TKE göstergesinde yukarı yönlü bir ivme var. İşlem miktarı ise genelde çok güçlü değil.  Dikkat ederseniz 60 dk’lık grafiklerde 28 Ekim ile 31 Ekim arasında çok düşük düzeyde çift dip oluşmuş durumda. Bu formasyona göre endeks 79.300-79.600 aralığına kadar ekstra bir yükseliş sergileyebilir. Fakat, sağlıklı ve güçlü bir yükseliş trendi için hacim bu aşamada yetersiz kalıyor. Dolayısıyla, endeksin yatay seyretmesi olasılığı daha yüksek görünüyor. Bir şekilde, önemli bir haberle 80 binin yukarı kırılması söz konusu olabilir mi? Bunun için, kesinlikle dış koşullardan olumlu haberler gelmesi ve risk iştahının daha da artması gerekir. Cuma günü ABD’den tarım dışı istihdam verisi gelecek. Yarın da ADP istihdam verisi var. Bu verileri görmeden güçlü bir trend beklemek yanıltıcı olur. Bu veriler sonrasında eğer istihdam da beklentilerin oldukça altında bir artış söz konusu olursa ancak o zaman küresel risk iştahında artış görürüz. Şu an bu olasılığı düşük görüyorum.

Endeks yeniden düşüşe geçerek 78 bini aşağı kırabilir mi? Teknik göstergeler ve şu ana kadarki gelişmeler endeksin dış piyasalarla uyumlu gittiğini gösteriyor. Bu hafta başından itibaren şu ana kadarki sürede BIST-100 endeksi  hatta dış piyasalardan hafif bir pozitif ayrışma gösteriyor. Bu nedenle çok ters bir haber gelmediği sürece bugün veya yarın sert gerileme ve 78 binin aşağı kırılmasını beklemem. Ama yarın ADP istihdam verisi ve FED’in toplantı sonrası yapacağı açıklamayı gördükten sonra perşembe sabahı için birşey söylemek zor. Sonuç olarak BIST-100 için şu an zoraki bir olumlu görünüm var ve genelde bıktırıcı, düşük hacimli yatay bir seyir oluşmasını bekleyebilir.

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Aşağıdaki tablo şu ana kadar bilançosu açıklanan şirketlerin bazı önemli oranlarını vermektedir. Hisseler harf sırasına göre verilmiştir.

bilanco-1-kasim-2016

“Dolar, Borsa ve Son Bilançoların Özet Tablosu” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir