Seçim Sonrası Piyasalar

Ak Parti 1 Kasım seçimleri sonrasında yeniden tek başına iktidar oldu. Bu sonuca ilişkin tespitlerim şöyle;

Eğer gerçekten demokrasiye inanıyorsak herkes Millet iradesine herkes saygı göstermeli.

Türk halkı 7 Haziran seçimlerinde muhalefete koalisyon yapması mesajını vermiş ama bu mesaj bugün yenilgiye uğrayan partiler tarafından (MHP ve HDP) doğru algılanmamıştır. CHP, önceki seçimdeki milletvekili sayısını ve oy oranını korumuştur.

Anket şirketlerinin tamamı bu seçimde ciddi biçimde yanılmışlardır.

Bu sonuçlar, AK Parti’nin bile beklentilerinin çok üzerindedir.

Piyasalar  her zaman beklentileri alır, gerçekleri satar. Bu seçim öncesinde piyasalar koalisyonu satın almıştı. Eğer gerçekleşen sonuç (hangi gelişme olursa olsun) , beklentilerden çok büyük sapma gösteriyorsa, piyasaların reaksiyonu o derece şiddetli olur.

1 Kasım seçim sonuçları piyasalarda çok sert hareketlere sebep olacaktır. Bu hareketlerin sertliğine yatırımcı beyni hazır değildir.  Bu yüzden piyasalar açıldığında oluşacak hareketlere karşı paralize olacak ve yatırımcılar tabiri yerindeyse donup kalacak ve hareket edemeyeceklerdir.  Bu tür zamanlarda ne kadar zarar ettim sorusundan ziyade “daha ne kadar zarar edebilirim” sorusu cevaplanmalıdır.

Piyasalar beklentileri satın alır, gerçekleri satarsa, seçim sonuçları ne zaman fiyatlara girmiş olur?

Bu seçim sonuçları,  piyasalarda sadece kısa vadeli bir reaksiyona sebep olmayacak, trendleri terse çevirecek şiddette olacaktır. Seçim sonuçlarının piyasalara ve fiyatlara tam olarak yansıması için önümüzde kısa olmayan bir süreç vardır.

Unutmayınız ki, piyasalar şu an basiretli bir ekonomi yönetiminin oluşmasını fiyatlayacak ve ekonomi yönetiminin kim olacağını beklemeye başlayacaktır. Bu süreç kısa olmayacak ve piyasaların önünde önemli bir beklenti olarak duracaktır.  Burada ilk yapacağı varsayım, Ali Babacan liderliğindeki yönetimdir. Bunun olup olmayacağını bilmiyoruz ama piyasa bunu fiyatlamaya adaydır.  Ali Babacan’ın milletvekili adayı gösterilmesi durumundaki reaksiyonunu hatırlayınız.

Dolayısıyla kısaca belirtmek gerekirse, piyasa kısa süreli bir reaksiyon verip kendi dinamiklerine dönmek yerine, dış piyasalardan pozitif ayrışmaya adaydır.

Piyasaların her şeyi fiyatladığını düşündüğümde sizlere eğitici bültenlerimde bu görüşünü aktaracağım. Ama şimdilik döviz kurlarında ve faizde  aşağı yönlü trendin hızlanmasını, borsada yukarı yönlü bir trendin bizi en az 85 bin seviyesinin üzerine taşımasını bekleyebiliriz.

Dolar/TL kuru FX piyasalarında şu saatlerde  yüzde 3 düşmüş durumdadır.

dolar-Tl-2 kasim

Yatırımcılar, daha önce yüksek seviyeden aldıkları dövizleri satmak konusunda gönülsüz olacaklardır.  Bu gönülsüzlük zararların artmasına neden olabilir. DOlar için en güçlü direnç 2.85 civarındadır. 2.84 ve  üzeri satış için uygundur.

Borsa 79.409 seviyesinden kapanmıştı. Açılışta 81.500 ile 82.500 aralığında bir açılış olabilir. Aşağıdaki grafikte mavi renk ile çizmeye çalıştım.

borsa-2 kasim

Borsada özellikle döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle son zamanlarda çok zarar etmiş (kambiyo zararı yazmış)  şirketlerin hisseleri daha fazla prim yapmaya adaydır.

DÜN GECE (1 KAsım) YAPTIĞIM YOUTUBE CANLI YAYINI: SEÇİM SONRASI PİYASALAR

Seçimin bu vatana ve millete hayırlı olmasını temenni ediyorum.

“Seçim Sonrası Piyasalar” ile ilgili 4 yorum

  1. Hocam Merhaba, “Piyasaların her şeyi fiyatladığını düşündüğümde sizlere eğitici bültenlerimde bu görüşünü aktaracağım.” demişsiniz. Hala gönderdiğinizi bir bülten mi var ya da bir yerde mi görüşlerinizi yayınlanıyor yoksa cümle hatası mı oldu?

    Her şeyi anlaşılır bir şekilde aktardığınız için gerçekten çok Teşekkürler.

  2. Sayın Yaşar ERDİNÇ,

    Cevabımı yayınlayacağınızı düşünmüyorum ama en azından sizin okumuş olmanız yeterli.
    Yazınıza maddeler halinde cevap vermek istiyorum.
    1-“CHP, önceki seçimdeki milletvekili sayısını ve oy oranını korumuştur.” Yerinde saymak ne zamandan beri başarı sayılmaktadır? ya da F-tipi ile kucak kucağa geldiği için mi töleranslı davrandınız öteki muhalefet partilerinin(MHP,CHP) aksine?
    2-“Piyasalar her zaman beklentileri alır, gerçekleri satar. Bu seçim öncesinde piyasalar koalisyonu satın almıştı. Eğer gerçekleşen sonuç (hangi gelişme olursa olsun) , beklentilerden çok büyük sapma gösteriyorsa, piyasaların reaksiyonu o derece şiddetli olur.” Piyasalar her zaman beklentileri alır, gerçekleri satar. Buna katılıyorum. Diğer taraftan gerçek kesinlikle beklenti olamaz. Ayrıca bu seçimden önce hiçbir spekülatör, para babası, yabancı sermaye ne derseniz deyin bunu satın almadı. Tam tersine tek başına iktidarı satın aldı. Bist100 cuma günü 70.000 veya altında kapanmış olsaydı haklı olabilirdiniz. 79.409 lerden kapanmış endekste beklenti satın alınmış demektir. Kaldı ki; başta dediğim gibi gerçeğin küçük yatırımcıya hiçbir yararı olmaz. Sadece spekülatöre yarar. gariban küçük yatırımcıya yukardan mal çakar. Kısacası beklenti bitmiştir. Yıl sonu gelmiştir. Borsamızda pozitif ayrışma falan olmaz. Ve 84.000-85000 kısa süre görülse bile en olumlu ihtimalle önümüzdeki 3. yılın sonundan önce bir daha görülemez. Sonuç olarak; endeks 70.000 civarında iken yüreklilik gösterip alım yeridir diyemeyen bir insan nasıl olurda 83.000 üzerinde pembe tablolar çizer ve insanların ağzını sulandırır ben çözemedim.

    Saygılar.

    1. Bak güzel kardeşim. Bir yorum yazmışsınız ve edepli bir şekilde görüşlerinizi aktarıp benim görüşüme katılmadığını bildiriyorsunuz. Hakaret etmemişsiniz. Aşağılayıcı cümleler kurmamışsınız. Görüşlerime katılmasanız da içerisinde itham olmadığı sürece “şu görüşünüze katılmıyorum” diyen hiç kimseyi engellemediğim gibi olumsuz görüş bildiren yorumlarını da yayınladım. Ama kötü niyetle insanları yönlendirdiğimi söyleseydiniz bu İTHAM olurdu ve yayınlamazdım. Borsanın dinamikleri hakkında bilginiz çok zayıf. Örnek: Seçim öncesi tek parti iktidarını alan piyasa seçim sonrasında 5 bin puanlık artışı niye yaptı? MAdem tek partiyi satın aldı, beklenti gerçekleşince niye satmadı? “piyasalar beklentiyi alır, gerçeği satar” cümlesinin doğru olduğunu söylüyorsunuz. Beklenti gerçekleşti ve satmalı değil miydi? 70 binden almayı düşünmek bile borsa dinamikleri hakkında bilginin çok zayıf olduğunu gösteriyor. Benim size tavsiyem günlük borsa hareketlerini bir kenara bırakınız. Biraz kitap okuyunuz. Borsayı kendi beyninizle çözmeye çalışmayınız. Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalışmayınız. Sizin şu an geçmekte olduğunuz yoldan yüz yıldır milyonlarca insan geçmiş ve bilgilerini paylaşmış ve aktarmış. Bunları okumanızda fayda var. Malsız kalıp da bu seviyelerden alım yapmanın çılgınlık olduğunu düşünmeniz normal. Borsayı bundan sonra sadece izlemekle yetineceksiniz. Hoş, borsa tam da sizin dediğiniz gibi yeniden 70 bine inebilir. Bana da “alım öneriyordun” diye yorum yazabilirsiniz. Ama şundan emin olun, borsa yarın 90 bine giderse ben size “bak gördünmü” diye mesaj atmam. Çünkü borsa dediğiniz yerde 70 bine inmesiyle 90 bine çıkması için sadece bir kelebeğin kanat çırpması yeterlidir.

  3. Sayın Yaşar Bey,

    Öncelikle size yorumumu yayınladığınız için çok teşekkür ederim. Aynı fikirdeyiz. fikirler paylaşılmalı, hoşgörü ve saygı olmalı.

    Öncelikle yorumumdaki 1. madde için bir şey söylememişsiniz. Sanırım benimle hemfikirsiniz.

    “Örnek: Seçim öncesi tek parti iktidarını alan piyasa seçim sonrasında 5 bin puanlık artışı niye yaptı? MAdem tek partiyi satın aldı, beklenti gerçekleşince niye satmadı? “” Bu sorunuza şöyle cevap vermek isterim. Bizim borsanın %65’inin yabancıların elinde olduğu ve hissede oldukları biliniyor. Şimdi bu kadar malı satmanın da bir bezirganlığı olmalı. Burada bahsedilen onlarca milyar $’ı bir anda elden çıkarmak mümkün değil takdir edersiniz. Allamak pullamak lazım.

    Sizin teknik analiz kitabınızı okudum gerçekten faydalandım. “Borsa dinamikleri hakkında bilginiz zayıf ” diyorsunuz. Buna kısmen katılıyorum. Teknik bilgi olarak sizinle tabi ki kendimi kıyaslamam. Ama dinamiklerin gelişimi açısından bunu söyleyemem. Sonuç-sebep(yanlış yazmadım bilerek sonucu önce yazdım.) ilişkilerine özellikle dikkat ederim. Benim penceremden baktığımda dediğiniz gibi ben teknik detaylarda çok fazla boğulmuyorum. Peki ne yapıyorum o zaman? Geçmişe bakıyorum Yaşar Bey. 15-20 yıl kadar gerilere giderek.(Wall Street + Bist). “Tarih tekerrürden ibarettir” demişler. Ve biri çıkıp şunu ilave etmiş buna: “Tarih aptallar için tekerrür eder.” Bunu sadece borsaya değil, tüm alanlara uygulayabilirsiniz. Benim sizi, 70.000 de neden alım yapın demediniz diye eleştirmemin sebebi bahsettiğiniz dinamiklerin oluştuğunu “kendimce” gördüğüm içindir.

    Saygılar.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir