Vize Krizi Sonrası ve Yeni Haftada Dolar ve Borsa

Geçen haftaya piyasalar stresli uyanmış ve ABD ile yaşanan vize krizi piyasalarda 2 günlük bir dalgalanma yaratmıştı.

Dolar/TL kuru  3.79’un üzerini görürken, borsa da haftaya 100 bin puanın altında başlamıştı.Geçen haftanın ilk gününde genel olarak yatırımcılara panik yapmamaları konusunda bir yazı yazmış ve ilk yarım saatte en azından borsa için dip seviyelerin oluşabileceğini belirtmiş ve gün boyunca yorum vermiştim. Dolarda ise 3.61 ile 3.65 aralığında oluşan boşluğun dolacağını vurguladıktan sonra, hafta içinde çarşamba akşamı bildiğiniz üzere, FED toplantı tutanakları açıklanacaktı ve bu tutanakların açıklanması öncesinde dolarda yeniden stres oluşabileceğini belirtmiştim. Fakat, sadece toplantı tutanakları değil, bir seri gelişme doların diğer paralar karşısındaki değerini aşağı çekti ve DXY endeksi 94 seviyelerinden 92 seviyelerine gerileyince dolar/TL kurunda da fazla bir stres oluşmadı. DXY endeksinin düşüşünde,  Trump’ın vergi önerisinin Kongre’de kabul edilmesi konusunda olumsuz beklentilerin tekrar gündeme gelmesi, Fed tutanaklarında faiz artırımı konusunda üyelerin çelişkili ifadeleri ve euroda yaşanan güçlenme etkili oldu. Ayrıca geçen hafta açıklanan ABD TÜFE değeri de beklentilerden daha düşüktü.

BORSA

Her ne kadar geçene haftaki vize krizi piyasalarda ani dalgalanma yaratmış olsa da, o gün yaptığım yorumlarda belirttiğim üzere, piyasa genelde malda ise beklenmedik olumsuz gelişmeler olmuşsa, bu tür durumlardan sonra genelde kısa süreli düşüş sonrası tepkinin oluşacağını anlatmıştım.  Nitekim endeks 100 binin altını gördü ve daha sonra V tipi bir yükselişle bu dip seviyeden kurtuldu. Çünkü 100 binin altında zaten kimse satmak istemeyecekti ve çok kısa sürede endeks 100 binin üzerine çıktıktan sonra 101 bin seviyesi üzerine oturdu.  İlk direnç 102.500 civarındaydı ama 2 gün içinde bu direnç seviyesi aşıldı. Aşağıdaki grafik endeksin günlük hareketlerini veriyor.

110 bin seviyelerinden 100 binin altına kadar olan düşüş sırasında çizilen Fibonacci geri dönüş seviyelerine göre endeksin %61.8 direnci 106.200 civarındaydı ve endeks geçen haftayı tam da bu seviyelerden kapattı. Fakat teknik açıdan vurgulamak gerekir ki; 105 bin seviyesindeki direnç 106.200 direncinden çok daha güçlüydü ama aşıldı. Bu nedenle endeksin artık 105 bin seviyesinde önemli bir desteği oluştu.

Teknik olarak talep güçlü görünüyor. Fakat son 4 günlük yükselişin işlem miktarı, endeksi eski yükselen ana trende döndürecek güçte değil. Dolayısıyla en iyi olasılıkla bu hafta endeksin 105 bin ile 110 bin arasında dalgalanacağını söyleyebiliriz. Bu aşamada yatırımcının genel psikolojisinin olumlu olduğunu belirtelim. Dolayısıyla, daha çok alım yönünde olacaklardır ve endeksin yukarı yönlü hareket olasılığı, yeniden bir aşağı hareket olasılığına göre daha fazla. Bunun en önemli sebebinin de açıklanmaya başlanacak olan Eylül finansal tabloları olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl Fetö’nün hain darbe girişimi sonrasında özellikle temmuz-ağustos ve eylül aylarında firmaların satışlarında çok belirgin düşüşler olmuş ve bu durum kârlılığı da olumsuz etkilemişti. Örneğin bankalardan kredi kullanımı diplere vururken, firmalar arasında ciddi ödeme sıkıntıları baş göstermiş ve herkes kabuğuna çekilmişti. Dolayısıyla bu yıl açıklanacak finansal tablolarda baz etkisini göreceğiz ve tahminimce birçok firmanın kârı geçen yılın aynı dönemine göre, önemli ölçüde artmış olacaktır. En azından haziran finansal tablolarındakinden çok daha iyi bir görünüm oluşacağını düşünüyorum. Bu nedenle, kağıt bazında hareketlere bu dönemde yatırımcılar daha fazla dikkat etmeliler. Özellikle son 2 haftada endeksin düşüşünden fazla etkilenmeyen ve genelde yükselen trendde olan kağıtların, finansal tablolarını inceleyerek, bu Eylül’de çok iyi kâr açıklayabilecek olanlar üzerinde yoğunlaşmak gerekir. Sonuç olarak endeks için, birçok uzman ABD ile vize krizinin takip edilmesi gerektiğini söylese de, bu cephede en kötü atlatıldı. Sayın Bülent Gedikli’nin de tespit ettiği üzere geçici bir volatilite oluştu ve şu an tekrar taşlar yerine oturuyor ve kısa vadede endeks olumlu kalmaya devam edebilecektir. Bu şartlar altında 105 bin veya bunun 500 puan altına gerileme olması durumunda, az önce bahsettiğim türdeki kağıt bazındaki seçimler yapılarak pozisyon açılabilir.  Bu arada, şunu da vurgulayayım ki, ana yükseliş trendinin 110.250 civarında sona ermesi sonrasında oluşan %8’e varan düşüş sonrasında şu an yeniden kısa vadeli bir yükseliş trendindeyiz ve bunun temel sebebi de Eylül finansal tablolarıdır. Şu an için 110.250 direncinin yukarı geçilip geçilmeyeceği hakkında net fikrim yok fakat, endeksin yeniden 110.250’Yi geçmesini bu şartlar altında beklemiyorum. Ama,  108-110 aralığını test edebilecektir.

DOLAR

Aşağıdaki grafik doların günlük hareketlerini gösteriyor. DOlar 3.40 seviyesini gördükten sonra %12.13 civarında bir yükseliş yaptı ve bunun en temel sebebi ABD ile vize kriziydi.

Son 8-9 aydır bankalardaki döviz tevdiat hesapları artıyordu. Fakat geçen haftaki yükseliş sonrasında yerlilerin dolar sattığını bankalardaki dolar tevdiat hesaplarındaki düşüşten görüyoruz. Tahminimce dolarını satanlar özellikle 3.60 seviyesinin altı görülürse yeniden alım yapmak isteyeceklerdir. Dolayısıyla dolarda 3.60 seviyelerinin altını görebiliriz. Teknik olarak Fibonacci’nin %61.8 çizgisi 3.55 seviyesinden geçiyor ama ben iki hafta içinde 3.5750 civarına kadar geri çekilmenin olabileceğini düşünüyorum.  Çok kısa vadeli olarak baktığımızda ise, dolar 3.65 seviyelerinden 3.67’lere doğru bir tepki daha yapabilir ama kalıcı bir yükseliş başlatması (beklenmedik olumsuz bir gelişme olmazsa) zor görünüyor. Eğer, olumszu bir gelişme olur ve fikirlerimde değişme olursa ayrıca yorum geçerim.

Herkese bol kazançlı bir hafta olmasını dilerim. Bir sonraki yorumumu saat 13:30’da vereceğim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir