Yeni Yıla Girmeden Önce Piyasa Stratejileri

DİKKAT! Aşağıda yazılanlar yatırım önerisi değildir. Bu yazılar için kimseden ücret alınmamaktadır.  Yatırım önerisi olarak kullananlar olursa uğrayacakları zararlardan sorumlu değilim. Görüşlerim güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan aldığım veriler üzerine kurulu ve kendime aittir. Sadece beni değil, diğer uzmanları da okuyarak kendi kararlarınızı kendinizin oluşturmasını öneririm. 

Geçen hafta borsa ve diğer piyasa parametreleri beklediğimiz şekilde dar bir bantta dalgalandı. Özellikle 24-26 aralık tarihlerinde adeta yaprak kımıldamadı. Önceki yorumumda yatırımcıların piyasadaki ani aşağı ve yukarı hareketlere ani reaksiyonlar vermeden sadece izlemelerinin faydalı olacağını belirtmiştim. Hatırlarsanız, Rusya’nın krizi sırasında BIST-100 endeksi bir ara 79 bine kadar gerilemişti ama, piyasa bu seviyeyi alım fırsatı olarak kullandı. Sonuç olarak V tipi dediğimiz bir yükseliş gerçekleşti ve endeks geçen haftayı 85 bine çok yakın bir seviyeden kapattı. Bu haftaya başlarken, hem borsacılar hem de FX’ciler neler olabileceği konusunda oldukça meraklılar.

Henüz 2014 yılı bitmedi. Çarşamba günü yeni yılın arifesi olup, zannedersem yarım gün işlem olacak. Sonra da yeni yıla gireceğiz. Geçen hafta yabancılar için Christmas tatiliydi ve hiç işlem yapmadılar ama bu haftaya başlarken yabancılar yeniden masalarının başına oturacaklar. Borsada genel görünüm olumlu. Bunu güçlendiren üç tane “sinyal sebep” bir tane de fundamental (temel) temel sebep olmak üzere dört sebep var;

1) Geçen hafta içinde ABD büyümesi yüzde 3.9’dan yüzde 5’e revize edilmesine rağmen borsada belirgin satışları görmedik, ayrıca dolar/TL kuru 2.3250 seviyesini aşamadı.

2) Geçen hafta gösterge faiz yeniden yüzde 8’in altına geriledi ve yüzde 7.88 seviyesinden kapandı.

3) Önceki hafta Rusya krizi sırasında endeks çok sert düşmesine rağmen, alıcılar adeta panik halde yeniden alıma geçtiler.

4) En önemli sebep ise daha uzaktan bakmayı gerektiren, yani ormana kuş bakışı baktığımızda piyasalarda gördüklerimizle ilgilidir. Şu an Türkiye piyasalarını etkilemesi beklenen iki temel hikaye var. Bunlardan ilki, FED’in faizleri ne zaman artıracağı sorusunun yarattığı aşağı yönlü baskılardır. Diğeri ise, rekor düşük seviyelerdeki petrol fiyatlarının bizim gibi petrol ithalatçısı olan bir ülkenin hem makro dengelerinde hem de piyasalarında yaratacağı olumlu etkidir. Önemli olan soru ise, hangi vadede hangi etkinin daha baskın olacağıdır.

FED’in faiz artırma baskısı uzun vadeye yayılacak bir etki olup, kısa vadede etkisi azalmış durumdadır. “Uzunca bir süre faizler düşük kalacaktır” cümlesinin çıkması bekleniyordu ve bu stres yaratıyordu ve çıktı. Yerine “Sabır” geldi. Belki 27-28 Ocak tarihlerinde yapılacak FED toplantısında bu “sabır” kelimesi de açıklamadan çıkabilir veya bunun çıkması 17-18 Mart’taki toplantıya kalabilir. Bir sonraki FED toplantısına kadar, “faiz artacak” baskısının düşük kalmaya devam etmesini, zaman zaman ABD’den gelecek olumlu verilerle baskının artmasını ama panik yaratacak boyutta olmasını beklemiyorum.

Dolayısıyla Petrol fiyatlarındaki rekor gerileme hikayesinin daha etkin olmasını bekleyebiliriz. Her ne kadar Merkez Bankası son toplantıda faizlerle oynamasa da, seçim öncesinde faizleri indirmek zorundalar. Tahminen Şubat ayındaki toplantıda faizler inecek ve piyasa bundan faydalanmak isteyecektir. Düşük petrol fiyatları, Türkiye’nin iki önemli problemini (cari açık ve yüksek enflasyon) oldukça hafifletiyor. Ekonomik büyümemiz yavaşlıyor ve işsizlik artıyor ama, bunlar biraz daha uzun vadede gündeme gelecektir. Bu açıdan bakıldığında birçok aracı kurumun tahminlerini yukarı yönlü revize ettiğini de görüyoruz.  Ayrıca yabancı raporlarda da benzer yorum ve analizleri görüyoruz.

Sonuç olarak, bugünden başlayarak piyasaların genelde olumlu bir seyir içinde olacağını düşünüyorum. Bu süreçte en akıllı yatırım stratejisi pozisyonu fazla değiştirmemek, fazla al-sat yapmamak ve sadece belki kağıt değişiklikleri yaparak yola devam etmektir. Yapılacak önemli hatalardan biri, “çok yükseldi acaba satıp alttan almayı denesem mi?” sorusudur. Bu aşamada eğer doğru kağıtlarda pozisyon alınıp beklenirse önümüzdeki bir ayda getirilerin iyi olacağını düşünüyorum. Sektör olarak Havacılık-ulaştırma, Cam, Banka, Holding, Bilişim ve Metal Ana Sanayi ve Teknoloji sektöründe birkaç hissenin iyi olmasını bekliyorum. Perakende sektöründe geçen yılki performansı düşük kalmış şirketlerden baz etkisi nedeniyle MArt bilanço beklentilerine ve satın almalar nedeniyle hareketler görülecektir.  Gıda sektöründe performansını artıran ve 9 aylık bilançolara yansıyan birkaç şirket bulunuyor. Bunları da inceleyebilirsiniz.

Riskler Yok mu?

Elbette ki riskler de var. Genel anlamda borsada yükseliş bekliyorum ve Ocak sonuna kadar hedefi 88-92 bin aralığı olarak verebiliriz. Fakat riskler de yok değil. Bunlardan başlacası ABD borsa endekslerinin çok yükselmiş ve 2014 sonuna rekorlarla girmiş olmalarıdır. Burada olacak sert kâr realizasyonları küresel borsaları olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden DOw veya S&P’de yüzde 1 veya 1.5 arasında günlük düşüş ciddi bir düşüştür ve dikkate alınmalıdır.

Öte yandan 2008 krizi  öncesinde  ABD’de konut balonu veya mortgage balonu oluşmuştu ve büyük bir krize neden olmuştu. 2015’in en büyük balonu ise AVrupa’da bulunuyor. Şu an İtalya’Nın 2.2 trilyon, İspanya’nın 1.09 trilyon euro borcu bulunuyor. Avrupa’da büyüme sıfıra indikçe kamu gelirleir artmadığı için borç her geçen gün artıyor ve finansal piyasalar nasıl olsa bunların tahvillerini Draghi alacaktır diye borcu finanse ediyorlar. Fakat bir gün Draghi’ye “Haydi buyur Al bu borçları” dediklerinde Draghi “kem küm” ederse ve İtalyan ve İspanyol faizler yeniden yüzde 3’lere doğru yol alacak olursa, sadece biz değil tüm dünya etkilenir. Kısa vadede olacak bir şey değil ama ben hatırlatayım. Burası piyasadır ne zaman ne yapacağı nerden bir kara kuğu çıkacağı belli olmaz. Bu bağlamda 22 ocak’ta Avrupa Merkez Bankası toplantısı önemli olacaktır.

Bu arada Rusya konusu da yakından izlenmeli. Rusya’nın bir delilik yapmasını beklemiyorum ama köşeye sıkışırsa yapabilir. İzleyeceğiz.

Sonuç olarak borsa açısından genelde olumluyum. Endeks 82.750’nin altında kapanış yapmadığı sürece 2 bin puan geri çekilse de önemli görmem. Ama 82.750 altında kapanış olursa yüzde 2.5-3 zararı realize ederim. Şu an borsada pozisyon açacak olanlar eğer yüzde 3-4 zararı göze almıyorlarsa kesinlikle hisselerden uzak durmalılar. 100 bin lirası olan biri en az 3 bin lira zarar etmeyi göze almıyorsa borsadan uzak durmalı. Çünkü borsalarda bir gün içinde yüzde 3-4 aşağı veya yukarı yönlü hareket anormal bir şey değildir.

ENdeksin bugün 84.500-85.100 aralığında açılış yaptıktan sonra 83.800’ü senas içi destek yaparak 84.250 ile 85.750 aralığında dalgalanmasını bekliyorum. Eğer yabancılar erken alıma geçmek isterler ve 85.650 geçilirse 87 bine kadar yükseliş gerçekleşebilir.

NOT: Eğitimlerime göstermiş olduğunuz yoğun ilgiye çok teşekkür ederim. İstanbul eğitimine yeterli kayıt oluşmak üzere olduğu için tahminen bugün akşam (29 Aralık 18:00 gibi) bu eğitim seçeneğini kaldıracağım. Ama diğer illerde şimdilik yer var.  Çok sayıda kişi ile eğitim yapmak eğitimin etkinliğini azalttığı için sayı sınrılaması yapmak zorundayım. E posta ile eğitim içeriğini ve diğer eğitimlere benzer olup olmadığını soranlar var. Bu eğitim diğerlerinden farklıdır ve direkt olarak stratejiye odaklı eğitim olacak ve sonra da webinar üzerinden 1 ay süresince uygulamasını yapacağız. Yani uygulama ağırlıklı olacak. Teknik analiz’de direkt olarak stratejiye odaklanacağız ve hazır formüller vereceğim. Temel analizde ise üç  tane strateji verilecek ve bu stratejilere göre 2015’de hangi hisselerin öne çıkabileceği eğitsel olarak analiz edilecek ve anlatılacak. Detayları bu linkten okuyabilirsiniz. 

Sağlıcakla kalınız… Vakit buldukça piyasalar hakkında yazılarımı göndereceğim.

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

“Yeni Yıla Girmeden Önce Piyasa Stratejileri” ile ilgili 2 yorum

  1. HOCAM,
    GEÇEN HAFTA BARIŞ BEY IN PROĞRAMINDA GENİŞ BİR YORUM VERECEĞİNİZİ SÖYLEMİŞTİNİZ.
    SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ.
    SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir