78.500 Kırılırken Teknik Dinamikler…

Dün öğleden sonra verdiğim yorumda 78.500 desteğinden bahsetmiş ve desteklerin kırılabileceğini belirtmiştim.

Bir okuyucu, twit göndermiş ve önceki gün 16:00’da “ADP istihdam verileri sonrasında piyasa hala güçlü duruyor, ENDİŞE ETMEYİN” sözünü söylediğimi söylüyor. “ENDİŞE ETMEYİN” kelimeleri bana ait değil. twitim aynen şöyle “ADP özel sektör istihdamı 220 bin beklenirken 230 bin geldi ama borsa güçlü duruyor.”  DOlayısyla kendisi öyle yorumluyor. BU tam anlamıyla bir gariplik olduğunu bildiren bir durum değerlendirmesidir.  “Borsa zayıf duruyor” dense o zaman yanıltıcıdır. Ama O’nun işine  öyle geliyor. Bu twitten sonra yatırım danışmanlığı verdiğimiz üyelere satış önerdiğimizi yazdığımı belirterek, “twıtle insanlara bıst sağlam duruyor ENDİŞE ETMEYİN deyin paralı müşterilere sms le bankalarda satışa geçin “deyin helal yakışır” demiş.  Pİyasanın dinamiklerinden hiç bir bilgisi ve haberi yok. Eğitimlerime katılmış herkes bilir ki, “piyasa bukalemundur” derim. Yani renkler bir anda değişir. Bunu hissettiğimiz ve gördüğümüz anda  ne yapacaktık? O kadar yoğun ve çok hızlı değişimlerin başladığı anda her an her gelişme olabilir. Yatırımcının yapması gereken şeyi belki binlerce defa açıkladım. Bir hissede pozisyon alan kişi karlı veya zararına satacağı seviyeleri önceden belirlememişse, hızlı değişen piyasa koşullarında felç olur ve karar veremez. Zararların büyümesinin en büyük sebebi, Yatırımcı beyinlerinin böyle bir esnekliğe sahip olmamasıdır. Biz bunu yapıyoruz ve zararların büyümesine izin vermiyoruz. Dün yine müşterilere 8.32-8.35 aralığından GARANTİ’de alım önerdik ama 8.27’yi stop olarak verdik. 8.27 aşağı geçildiği anda zararına satış yaptırdık. Yani müşteriler dün Garanti’de zarar ettiler. Bu piyasada her daim kar yok. Herkes kar ve zararın kardeş olduğunu ve piyasaya karşı savaşmamak gerektiğini öğrenecek ve öğrenmek zorunda. Ama biz yatırımcılara elimizden geleni vermek zorundayız. Onlar bize güvenip pozisyon alıyorlar veya kapatıyorlar. Bu twiti atan kişi açık bir şekilde kötü niyetli olduğumu, bilinçli yaptığımı iddia ediyor ve buna inanıyor. Bunu değiştiremem.  O kişinin asla yorumlarımı okumaması, inanması veya tersini yapması lazım. Ama öncelikle piyasa denilen yaratığın bir deli olduğunu ve her an herşeyi yapabileceğini de bilmesi lazım.

Ben diyorum  ki; kişisel olarak öneri yapamam. Çünkü yatırım danışmanlığına giriyor. Bizim bütün önerilerimi görmek isteyenler önce yatırım danışmanlığı sözleşmesini imzalayacak, sonra risk profili testini dolduracak, eğer bu teste göre  60 puan üzerinde alırsa ancak o zaman hisse önerilerimizi kurumsal olarak alacak. Biz de bu insanlara kazandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bundan daha doğal birşey olabilir mi? Dikkat ederseniz piyasalar hakkında genellikle twit atmıyorum. Bunun sebebi de bir twit attığınız zaman en az 10 tane twite cevap vermek zorunda kalıyorsunuz. Bunun için de zamana ihtiyacım var. Ben de zaman fakiriyim. Bir gün içinde en az 10-15 tane Araştırmanın hazırladığı raporu okuyup düzeltmem gerekiyor, önerileri incelemem birçok yatırımcının sorularına cevap vermek zorundayım.

Dün endeks 78.500’ü aşağı geçtikten sonra 77.510 kapattı. Tek bir sebebi var, dolar endeksinin tekrar ABD verileriyle şiddetli biçimde güçlenmesi ve dolar/TL kurunun 2.2550 direncini yukarı  kırmasıdır. Bugün tarım dışı istihdam verisi açıklanana kadar dolar endeksinin güçlü kalmaya devam edeceğini düşünüyorum. Şu an diğer gelişmekte olan ülke paraları da dolara karşı ciddi değer kaybediyorlar. DOlayısıyla borsadaki yukarı hareketler baskılanacaktır. 78.500’den sonraki destek 77.500’deydi. Şimdi tam o noktadayız. Bunun altında 76.500 bulunuyor. Saat 15:30’da tarım dışı istihdama kadar borsadan fazla birşey beklemiyorum ama 76.500 artık alımların başlayabileceği bir yer olabilir. Bunu izleyip göreceğiz.

NOT: Bugünden sonra artık sabah yorumları vermeyeceğim. Araştırma birimizin hazırladığı günlük bülteni okuyabilirsiniz. Bunu www.paramineyapayim.com sitesinde sol tarafta her gün 09:00 civarında bulabilirsiniz. Bu bültende sadece iç piyasaları değil, tüm diğer ekonomilerdeki ve piyasalardaki gelişmeleri de veriyoruz.

“78.500 Kırılırken Teknik Dinamikler…” ile ilgili 2 yorum

  1. GAYET İSBAETLİ Bİ KARAR VERMİŞSİNİZ HOCAM SABAH YORUMU VERMEMEKLE. 3 SENEDİR HER SABAH YORUMLARINIZI OKUDUM.
    ALLAH RAZI OLSUN EMEKLERİNİZ İÇİN.. NE YAPSANIZ İNSANLARA YARANAMAZSINIZ..
    ONUN İÇİN EN İYİSİ TIRNAĞI OLAN BAŞINI KAŞISIN..
    HAKKINIZI HELAL EDİN..

  2. Yaşarbey bizsizden memnunuz allahrazı olsun sabah yorumlarında çok işimize yaríyor devam ederseniz allahrazı olsun

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir