Borsadaki Düşüşün Sebebi…

Bu haftaki bültende çok sert bir sıkışma olduğunu ve borsanın bir yöne sert harekete başlayabileceğini ama hareketin yönünü bilmediğimi belirttim. Dün zaten 84.750 seviyesi aşağı kırılınca kırılma gerçekleşmişti ve borsada sert düşüş vardı. Sebebi neydi? Benim gördüğüm net bir sebep yoktu. Yani borsa herhangi bir haber ya da bariz bir gelişme üzerine düşüş yapmadı. Satış baskısı vardı ve bu satış baskısı bu sabah seans açıldıktan bir süre sonra şiddetlenerek devam etti. Üstelik Nisan ayı TÜFE enflasyonu %1 beklenirken, %0.78 olarak açıklandı ve yıllık bazda enflasyon %6.57’ye geriledi. Yani enformasyon olumlu, ama formasyon olumsuz. Bundan daha olumlu haber olabilir mi? Bu arada bir noktayı da vurgulamak gerekiyor. H ve I endeksine de bakılmalı. Bu cephede sırasıyla %1.68 ve %1.92 aylık artış var. Yani çekirdek enflasyon oldukça yüksek.

Şu an iki önemli nokta var. Birincisi, enformasyon formasyon uyumsuzluğu, diğeri de sebepsiz yere düşüş, yani net bir olumsuzluk oladığı halde düşüş.  Yani bu trend dönüşü konusunda ciddi bir sinyal olarak karşımıza çıkıyor. Eğer belirli bir haber nedeniyle sert düşüş olsaydı, çabucak bir toparlanma görebilirdik ama öyle değil. Genelde mal çıkıldığının önemli bir sinyali olarak alınmalı. Bu tür zamanlarda düşüş oranları sert olduğu için, çok kısa vadede ani zarar oluşumuna karşı yatırımcı hazırlıksızdır. Dolayısıyla stop yapmaz. Sonuçta, endeksin yeniden yükseliş yapmasını bekler. 86 binden aşağı dönüş bir düzeltme midir? Birkaç gün içinde borsanın elbette ki yukarı yönlü tepkisi olabilecektir ama bu tepkiler 2-3 bin puan mertebesinde olmayabilir, 750 puan ile 1750 puan arasında tepkiler görebiliriz.

Teknik olarak BIST-100 endeksi için en güçlü destek 80.750 civarında bulunuyor. Şu an 82.500 seviyelerinde bulunan endeks bu hafta içinde ekstra 1500 puan daha düşüş yapabilir ve 80.850 desteğinde tutunduktan sonra anlamlı bir tepki yapabilir. Bu aşamada 83.750 seviyesi güçlü bir direnç haline dönüştü ve bu iki gün içinde bu seviyenin üzerinde kapanış yapması olasılığı, çok olumlu bir gelişme olmadıkça zor görünüyor. Borsada bugün 82 bin ile 83.250 aralığında dalgalanma bekleyebiliriz. 83 bine doğru olacak yükselişler sonrasında yeniden satış baskısı oluşabilir. Bu yüzden alım yapmayı düşünen yatırımcılar seans içi hareketlere çok fazla güvenmemeliler.

Bu haftaki bültende DXY endeksine önemli bir bölüm ayırmıştım. Şu an DXY endeksi 92 seviyesine kadar indi, yani çok uzun zamandır (2015 başından beri)  gördüğü en düşük seviyeyi gördü. Fakat Dolar/TL kuru 2.80’in altını gördü. Ama  DXY endeksinin bu tür bir gerilemesinde 2.76-2.77 civarına kadar düşmesi gerekirken, bu seviyeleri görmedi ve şu an 2.8050 civarında bulunuyor. Bu durumun da iç açıcı olmadığını ve dolar/TL kuru için önemli bir dip sinyali olduğunu söyleyebiliriz. Hala doların yeniden 2.77-2.80 aralığına gerilemesinin olasılık dahilinde olduğunu göz önünde bulundurarak, Dolar/TL kuru için dip seviyelere çok yakınız diyebilirim.

Son açıklanan enflasyon verisinden sonra, Artık Merkez Bankası bu ayki toplantıda rahatlıkla 75 baz puan indirim yapabilir. Belki de piyasa bunu bir risk olarak görüyor olabilir. Fakat önemli olan konu gösterge faizin ve 10 yıllık faizlerin daha da düşüp düşmeyeceğidir. Enflasyon beklentilerden düşük gelmesine rağmen, gösterge faiz 9.21 seviyesinden 9.25 seviyesine yükseldi.  Bu da olumlu bahar havasının sonlarına yaklaştığımızın bir işareti olabilir.

Haftalık eğitici bültende uzun vadeli yatırım listesinde olan BAGFS’ın ilk 3 aylık bilançosu geldi. Ayrıntılı bir inceleme yapmadım ama kısaca belirtmek gerekirse, Esas faaliyet karı tam beklentilerime uygun gelirken, net kar, finansman giderlerindeki artış nedeniyle beklentilerimden yaklaşık olarak 15 milyon TL daha az geldi. Bu kağıt uzun vadeli portföyde olduğu için ve şu an açıklanan bilanço net kar dışında genel olarak iyileşmeye devam ettiği için uzun vadeli hikayede bir sorun görmüyorum. Bu bilançoyu bu hafta yayınlayacağım eğitici bültende ayrıntılı analiz edeceğim. Şu an için borsadaki sert düşüşün de etkisiyle 15 TL’nin altına geldi. Fiyatların belirli bir seviyede konsolide olduğunu gördükten sonra uzun vadeli uygun alım seviyelerinin neler olabileceği konusunda zaten bültende gerekli analizi vereceğim.

Paranız sağlığınızı bozmasın….

 Mübarek Miraç Gecenizi candan kutluyor, vatanımıza milletimize huzur ve barış getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir