Hafta Sonuna Doğru Piyasalar…

Bugün çok kısa bir yorum vermek zorundayım. Acilen bir toplantıya yetişmem gerekiyor. Dün dolar 2..82’li seviyeleri gördüğünde çok sayıda telefon aldım ve daha önce dolar almış olanlar, TV’deki uzmanların 2.75’e kadar düşeceğini söylediklerini ve satmak istediklerini söylüyorlardı. Dünkü yazımda bu konuya değindim ama, dün yazıyı yazdıktan sonra da telefonlar gelmeye devam etti. Şunu belirteyim ki, gerçekten de doların çok kısa vadede ne olacağını kestirmek mümkün değil. Çünkü kısa vadede piyasa DXY endeksini izliyor ve bu endeks aşağı gidince dolar aşağı gidiyor, yukarı gidince yukarı gidiyor.

dolar-dxy-31 mart 2016

Yukarıdaki grafik dolar/TL kuru ile DXY nedeksinin ilişkisini gösteriyor. Unutulmamalı ki, dolar/TL kurunun değerini, kısa vadede dolar ve TL faizindeki değişimler belirlerken orta ve uzun vadede enflasyon belirler. Ana senaryomu şudur; FED Başkanı Yellen faizleri artırmak konusunda çok çekinceli olacaklarını söyledi. Bu durum ABD’de kısa vadeli faizlerin hızla inmesine neden oldu ve bankalararası piyasada gecelik oranlarda düşüş oldu. Bu da dolara olan küresel talebi düşürdü. Dolar diğer paralara karşı değer kaybedince, Dolar/TL kuru da aşağı gitti. Önümüzdeki dönemde ne bekliyoruz? Dolar faizleri görünen o ki, en azından Haziran ayına kadar artmayacak. Peki bu durum fiyatlara yansıdı mı? Bence yüzde 80-90 oranında yansıdı. Peki gelecekte TL faizleri ne olacak? Yükselecek mi? Düşecek mi? Dolar/TL kurunun aşağı gitmeye devam etmesi için, TL faizlerinin yükselmesi lazım. Gerçekten de böyle mi olacak? Hiç zannetmiyorum. 16 Nisan’da erdem Başçı göreve veda ettikten sonra TL faizlerinin üst bandında sıkı bir indirim bekleyebiliriz. Dolayısıyla dolar faizleri artmayacak olsa da, TL politika faizi aşağı çekilerek makas daraltılacak. İşte bu yüzden dolardaki aşağı yönlü hareketi geçici bir durum olarak görüyorum. TL faizlerinin ineceği netleştiğinde  dolarda yeniden yukarı hareket görürüz diye düşünüyorum. Şu an 31 Aralık 2016 vadeli dolar kuru VIOP’da 3.0355 seviyesinden işlem görürken, Haziran vadeli kur ise 2.90’dan işlem görüyor. Orta ve uzun vadede ise belirleyici enflasyon olup, bizim enflasyonumuz ABD’nin kat be kat üzerinde olduğu için Aralık ayına kadar olan dönemde sadece faiz değil, enflasyonun ivmesi ve yönü de belirleyici olacaktır.

Borsaya gelirsek, borsa dış piyasalara endeksli bir hareket izliyor ve bu sabah Avrupa borsalarında genel olarak bir geri çekilme nedeniyle bizim borsada da 83 bin seviyesinden 82.550 civarına bir gerileme oldu. Yani düne göre yüzde 0.40 aşağıdayız ve dış piyasalardaki hareket ile uyumlu görünüyor. Henüz borsada bir düşüş trendinin başladığını söylemek için yeterli teknik gösterge ve veri yok. Hala güçlü duruyor ama hafta sonuna doğru Reza riskini almak istemeyenlerin bir miktar satış baskısını görebiliriz. Borsaya ilişkin görüşlerim son 3-4 gündür yazdığım yazılardaki gibidir, bir değişiklik yok. En güçlü direnç 83.900’de olup bu seviyenin yukarı kırılması için çok güçlü hacim gerekiyor. Bir süre daha 80.250 ile 83.500 aralığında devam edeceğimizi düşünüyorum. Hisseyi azaltıp, döviz varlıklarına geçmek bu aşamada anlamlı görünüyor. 84 bin yukarı kırılırsa o andaki hikayeye bakıp yeniden alım önerebilirim ama şu an yukarı kırma konusunda net sinyaller mevcut değil. Bugün olağanüstü olumlu ya da olumsuz bir haber ya da gelişme olmazsa,  NŞA, genellikle 81.500-83.000 aralığında kalacağımızı düşünüyorum.

Paranız sağlığınızı bozmasın…

NOT: Bu akşam youtube’dan canlı webinar yapacağım. Linkleri ise akşama doğru twitter’dan duyuracağım.

“Hafta Sonuna Doğru Piyasalar…” ile ilgili 2 yorum

  1. siz olmasanjz inanın samimim söylüyorum,,bu piyasada olmayız ben olmam en azından,,yaşar hocam iyiki varsınız,,sağolun varolun,,

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir