OHAL, Piyasalar ve Borsa

Dün S&P’den gelen not indirimi ve   Olağanüstü Hal ilan edilmesi sonrasında dolar 3.0656’da bulunurken, endeks günlük bazda yüzde 2.16 aşağıda bulunuyor.  OHAL’in piyasalara etkisi sınırlı kalacaktır. Çünkü şu an aslında OHAL konusu Sıkıyönetim ile karıştırıldığı  için yatırımcılar stresliler. Fakat OHAL’in en önemli fonksiyonu,  yasaların çıkarılması aşamasında TBMM’de birçok komisyon görüşme vs gibi uzun bir süreç vardır. İşte OHAL bu süreci kısaltıyor. Kanun hükmünde Kararname ile yasa çıkarılıyor ve TBMM onayına sunuluyor. Şu an Türkiye olağanüstü bir dönemden geçiyor mu? Evet…  İnsan için örnek verirsek, bir apandist ameliyatı veya bir by pass ameliyati OHAL’dir. Çünkü ameliyat öncesi ve sonrası istediğiniz gibi yiyip içemezsiniz. Ameliyatla sorunlar giderilip sağlığınıza kavuşana ve vücudunuzdaki sorun halledilene  kadar doktorun direktiflerine uymalısınız. Şu an Fransa da Terör saldırıları nedeniyle OHAL uyguluyor. Bu yüzden piyasalar ilk anda olumsuz reaksiyon verse de, bunun etkisi uzun sürmeyecektir.

Dolar/TL kuru dün S&P’nin not indirim haberiyle 3.06’yı geçerek 3.0960 seviyelerine kadar yükseldi. OHAL ilanından sonra da 1 kuruşluk bir yükseliş yaptı ve şu an 3.05 ile 3.09 aralığında dalgalanıyor. Borsa dün 75 binin altında kapatınca bu sabah yukarıdaki sebeplerden dolayı 72.600’lere kadar geriledi. Şu an borsa açısından sadece Moodys ve FITCH stresi kaldı. Fakat her iki derecelendirme kuruluşunun da not indirme beklentisi şu anki fiyatların içinde bulunuyor. Moodys 5 Ağustos, FITCH 19 Ağustos’ta kararını açıklayacak. 5 Ağustos’a kadar henüz 2 hafta var. Dolayısıyla piyasalar en azından bir haftalığına bu riski göz ardı ederek fiyatlama yapmaya başlayabilirler.

En az bir ay ve tercihen 2 ay beklemeyi göze alanlar borsada kademeli alım düşünebilirler. Endeksin desteği ve bu şartlar altında görebileceği en düşük seviyenin daha önce de görülen 68.500 civarı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu seviyeye kadar düşme garantisi olmadığı için kademeli alım yapılabilir. Dış piyasalarda beklenmedik bozulmalar olmazsa endeksin 68.500 seviyesini aşağı kırmasını beklemem. Dolayısıyla 69.000-72.000 aralığı iyi bir alım aralığı olabilir.  Ben bu cümleyi yazdığımda herkesin beyni şöyle algılıyor; “şimdi alım yaparsam, yükseliş başlayacak!” hayır öyle değil. hala aşağı gitme olasılığı var. Siz alım yaptıktan sonra, şans eseri kısa vadede  1000-1500 puanlık yükselişler olabilir. Ama bilinmeli ki, deperemin artçıları geliyor ve volatilite yüksek olmaya devam ediyor. Ama bu artçıların  gücü piyasalar üzerinde gittikçe azalacaktı. Hain darbe girişimi depreminin ilk artçısı Moodys açıklaması, ikincisi S&P not indirimi, üçüncüsü OHAL şeklindeydi ama gittikçe bu etkiler zayıflayacaktır.  Ama ortalamayı 70-73 bin aralığında oluşturanlar bence önümüzdeki 2 aylık bir süre içindeki herhangi bir zaman noktasında, ytani belki bir hafta sonra belki de 8 hafta sonra  %10 kazançlı çıkabilirler. Yıllık banka faizinin %10 olduğu düşünülürse iyi bir getiridir.  Borsada hissesi olup, satmamış olanların ise şu anki seviyelerden satış yapmalarını önermem, çünkü az önce söylediğim üzere görülebilecek en dip nokta 68.500 olabilir, fakat bunun da garantisi yok. Benim bir “ölü taklidi yapsınlar” deyimim vardır. Şu an orta vadeli yatırımcı bence piyasa ile ilgilenmemelidir. Sözün kısası, şu an hisselerin fiyatları, şu anki riskleri fazlasıyla yansıtıyor ve bu risklere göre olması gereken fiyatların çok altında bulunuyor. Sonuçta ülkede üretim devam ediyor. Fabrikalar çalışıyor. Ekonomi yönetimi bence acilen güven artırıcı önlemler almalıdır. Çünkü harcamalarda ve tüketici güveninde sert düşüşler olacaktır. Önce ekonomi daralsın sonra bakarız, yerine proaktif olup, 2008 krizinde olduğu gibi KDV ve ÖTV’de indirime gidebilirler.

Az önce borsaya bir satış dalgası daha geldi. Endeks 72 bin civarında bulunuyor. Dediğim gibi 68.500’e kadar düşebilir ama kimse dibi yakalayamayacağı için kademeli alım fırsatları düşünülmeli.  Satış yapalım mı diyenler var.  Daha pazartesi günü piyasalar açılmadan önce  ilk günde panik yapmayın yazısı yazmış, ama eğer borsa yüzde 2 gibi az bir düşüşle açılırsa, bu garip olur, ardından çok sert satışlar gelir buna kanmayın uyarısında bulunmuştum. Şu an satalım mı diye soranlar kendilerine söz versinler ve 1-2 hafta piyasa izlemesinler. Çünkü nasıl olsa satacaklar. Amigdala’nın ürettiği elektrik sinyalleri her düşüşte güçlenecek ve bir noktada kendi iradeleri dışında kendilerini rahatlatmak için satacaklar. Onlar sattıktan sonra mutlaka biraz daha düşecek fakat, yükseliş başladığında seyredecekler. Yeniden alım yapmaya kalktıkları yer ise, kendisi satarken alanların, sattığı yer olacaktır.

Tekrar netleştiriyorum. 68.500-72.000 aralığını uygun alım aralığı olarak görüyorum. 68.500’e veya 70 bine düşüşün garantisi yok. Sert bir tepkinin ne zaman geleceğini bilmiyorum, ama bu düşüş hisseleri çok ucuzlattı diyorum.

Bu hafta başka yorum vermeyeceğim…

“OHAL, Piyasalar ve Borsa” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir