Piyasalara Genel Bakış, Borsa, Dolar ve Altın

29 Ekim Cumhuriyet bayramınız kutlu olsun. Milletin kendi geleceğini kendisinin tayin etme hakkını aldığı gün olan bu kutlu günde, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu vatan için savaşmış, kanını dökmüş şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun.

Dün akşam youtube’dan yaptığım yayında genel olarak piyasalardaki gelişmeleri ve senaryoları değerlendirdim. Bu yayını izlemek isteyenler burayı tıklayabilirler. Yayında, borsa, Dow endeksi, dolar, euro dolar paritesi, ve son açıklanan bilançolarda dikkat çeken kağıtları verdim. Ayrıca enflasyon, faiz ve kur ilişkisini anlattım.  Aşağıda yazacaklarım ise; bu yayının bir özeti şeklindedir.

BORSA

Borsada 80 bin üzeri denendi fakat, bu yukarı hareket sırasında güçlü hacim gerekiyordu. Geçen hafta eğitici bültende 80 binin yukarı kırılma şartlarını vermiştim. Hacim yetmeyince 80.300 civarından aşağı dönüldü ve endeks dün 78.739 seviyesinden kapandı. Böylece 76 bin ile 80 bin aralığındaki 4 bin puanlık kanala geri dönülmüş oldu. Bugün sadece yarım gün işlem yapılacak. Dolayısıyla hacim düşük olacaktır. Dış piyasalara baktığımızda ABD endekslerinin hafif gerilemelerle kapattığını görüyoruz.  Asya cephesinde ise Japonya yüzde 0.71, Çin yüzde 0.03 yukarıda bulunurken, Hong Kong %0.79 aşağıda bulunuyor.  Dolar/TL kuru ise 3.1136 seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla borsanın açılışı hafif aşağıdan oldu ama şu an biraz toparlanma görüntüsü olsa da net bir yukarı görmek bu şartlarda zor görünüyor.  Endeksin bugün için en güçlü direnci 79.200 civarında olup, aşağı yönde 78 bin civarı ilk destek olarak karşımıza çıkıyor.

Endekste bu aşamada çok büyük hareketler beklememek lazım. Bütün küresel piyasalar dolar endeksine (DXY) kilitlendi. ABD seçimleri aslında çok önemli. Her ne kadar Hilarry Clinton önde olsa da, bu durum fiyatlara halihazırda yansımış bulunuyor. Dolayısıyla bir sürpriz olur da Trump kazanırsa, Küresel piyasalarda fırtınalar eser. Bu nedenle ABD seçim sonuçları açıklanana kadar nakitte kalmayı daha anlamlı buluyorum. Clinton’un kazanması durumunda piyasalar olumlu hareketler yapabilir ama, ABD’de bunu bir satış fırsatı olarak kullanacaklarını düşünüyorum. Çünkü bunun ardından FED’in Aralık ayında faiz artışı beklentileri hakim olacaktır.

Kasım aylarında Borsa İstanbul’un getirileri ilginç bir durum sergiliyor. Son 13 yılın sadece 3 yılında artı getiri sağlanmış. Yani Kasım ayı borsa için pek iç açıcı değil. Herhalde büyük fonlar getirilerini realize etmek için satıyor olabilirler. ABD’deki seçimler ve Aralık ayında FED’in faiz artışı beklentisi nedeniyle, borsada bu yıl Kasım ayında artı getiri olasılığı düşük görünüyor. Her ne kadar bu yorumu yapmış olsak da burası borsadır ne yapsa yeridir. Dolayısıyla herhangi ani bir gelişme veya beklenti değişimleriyle tersi durum da  olabilir. Ama bu tür durumlarda zaten sizleri bilgilendirecek yorum geçiyorum.

kasim-ayi-bist-getiri

DOLAR

Dolar bu sabah 3.1163 seviyesini görerek yeni bir rekor seviyeyi gördü. Diğer paralar ABD dolarına karşı değer kaybediyorlar. DXY endeksi 99 seviyelerini gördü. Bu endeks büyük olasılıkla 100-101 aralığını kısa sürede görebilir. Bu durumda Dolar/TL kurunda da yeni rekor seviyeler görülebilir. Bu aşamada dolar/TL kurunun kalıcı ve istikrarlı bir düşüş trendine girmesi zor görünüyor. Çünkü dış koşullardaki gelişmeler doların değerini belirliyor.  Dolar için 3.0850 seviyeyi ilk destek olarak karşımıza çıkarken, bugün 3.1163 gibi yeni bir rekor seviye görüldüğü için yukarı yönlü bir direnç seviyesi vermek zor. İlk önemli direnç ise 3.1450 civarında bulunuyor.

ALTIN

Doların yukarı gitmesi gram altını yukarı çekiyor. Gram altın 125 TL üzerine çıktı ve 127 TL civarında bulunuyor. Onz altın ise 1269 dolar seviyelerinde bulunuyor. Bu aşamada faiz artışı beklentileri onz altını aşağı baskılıyor. Bu yüzden onz altın 1250 dolara kadar düşebilir. Bu tür bir durumda gram altın da geriler ama dolar/TL kuru artmakta olduğu için gram altının 120-125 Tl kanalına gelmesi söz konusu olsa da 120 TL’nin altı zor görünüyor. Daha önceki yorumlarımda da belirttiğim üzere, portföyün %15’i küresel piyasalardaki tahvil balonu riskine karşı altında tutulabilir.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle… Cumanız mübarek, 29 Ekim cumhuriyet bayramınız kutlu olsun.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir