Haftaya Başlarken Doların Dinamikleri

Dolar geçen hafta içinde en yüksek 3.4080 seviyesini gördükten sonra 3.35 seviyelerine kadar geriledi. Şu an 3.3811 seviyelerinden işlem görüyor. Bu aşamada çok kısa vadeli analizler vermek yerine, dolara biraz daha uzaktan bakalım.

Aşağıdaki grafik dolardaki hareketleri haftalık bazda gösteriyor.

dolar-21-kasim-2016

Son dört haftada dolar 3 TL seviyesini aşarak yüzde 10’dan fazla değer kazandı.  ABD’de FED’in faiz artırması beklenirken ve diğer paralar da dolara karşı değer kaybederken bu durum normaldir. Çünkü özel sektörün önemli dış borcu var ve Türkiye’nin önümüzdeki bir yıl içinde 167 milyar dolar dış borç ödemesi gerekirken, 35 milyar dolar cari açığın olacağı da düşünülürse toplan 195-200 milyar dolara ihtiyaç var. ABD’de faizlerin artması borçlanma maliyetini artırıyor. Dışarıdan alınan kredilerin yeniden çevrilmesi mümkün olsa bile daha yüksek maliyetler söz konusu olacaktır. TL’nin değer kaybetmesi normal olsa da, NEDEN parası en çok değer kaybeden ilk 3-4 ülke arasında olduğunu analiz etmek gerekir.  Türk Telekomun 290 milyon dolar borcunu ödeyemeyeceğini açıklaması sonrasında, dolardaki artış hızlandı. Uluslararası yatırımcılar, Asya krizini unutmadılar. Tayvan’da bir bankanın 400 milyon dolar  sendikasyon kredisini ödeyememesi sonrasında yavaş yavaş başlayan hareketler sonradan ivme kazanmış ve Asya’da krize neden olmuştu. İşte bu yüzden yabancı yatırımcılar bu tür bir riski almak istemiyorlar.

Türkiye’deki bankalarda bulunan döviz tevdiat hesaplarında 15 Temmuz’dan bu yana düşüş var. Yani halkımız almıyor satıyor, ama yabancılar TL’yi shortluyorlar ve bu da sürekli olarak TL üzerinde baskı yaratıyor. Yabancılar, nerede para kazanacaklarını düşünürlerse oraya üşüşürler. Şu anda da Türkiye’nin yüksek dış borcu ve FED’in Aralık ayında faiz artıracağı senaryosu üzerine oynuyorlar. Doların yukarı gitmesi için yabancının dolar alıp ülke dışına çıkarmasına gerek yok. Yani para çıkışı olmadan da yukarıdaki sert artış ortaya çıkabilir. Nitekim Asya krizi sırasında Malezya Başbakanı Mahattir Muhammed bu olayı çözünce çok  radikal ve beklenmedik ciddi önlemleri almış, yaklaşık 9 ay sonra da krizi tersine çevirmişti.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) toplantısından Cuma günü açıklanan mesajın piyasalardaki bu hareketleri terse çevirmesi çok çok zor. Çünkü mesajlar çok cılız kaldı. Kısa vadede dolar üzerinde baskıları görmeye devam edeceğiz. Şu an zaten reel sektörde yatırımlar yük denecek kadar az. Doların bu kadar volatil olduğu bir ortamda yatırım beklemek çok iyimserlik olur. Son 2 yıldır özel sektör yatırımlarının GSYH büyümesine katkısı olmadı. Dolardaki volatilite mi, yoksa faiz mi yatırımları engelliyor? sorusunu sorarsak, Türkiye için doların yarattığı belirsizliğin negatif etkisinin çok büyük olduğunu görmek için ekonomist olmaya bire gerek yok.

Bu şartlar altında dolar/TL kuru üzerinde baskı 14 Aralık’taki FED toplantısına kadar devam edebilir. Zaten şu an dolar endeksi de (DXY) yükselişine devam ediyor ve 101.20 seviyesine geldi. Şu an için Merkez Bankası’nın dolar satarak müdahale etmesi anlamsız olur. Önemli olan nokta tek elden mesajlar verilmesi ve her kafadan bir ses çıkmamasıdır. “Doların artışı o kadar da önemli değil” mesajları, hanehalkında ve iş dünyasında güven yaratmıyor. Tam tersine güven erozyonuna neden oluyor. Çünkü ekonomik karar birimleri, ekonomi yönetiminin buna önem vermediğini ve böyle giderse doların daha da yukarılara gideceğini düşünüyor veya belirsizliği bitirecek adımlar atılmasını beklemiyor.

Sonuç olarak, Merkez Bankası veya EKK’dan tam bir yol haritası ve piyasalardaki beklentileri değiştirecek adımlar gelene kadar dolarda volatilitie yüksek kalmaya devam edecektir.

Herkese bol kazançlı bir hafta olmasını dilerim…

“Haftaya Başlarken Doların Dinamikleri” ile ilgili 1 yorum

  1. Hocam yorumlarınız her zaman bize öncülük etmektedir geçmişte olduğu gibi .Sizi uzun zamandır takip etmekteyim sizin bizim gibi küçük yatırımcıları bilgilendirmeniz (hiçbir ücret almadan) bu yapmanız TAKDİRİ ŞAHANDIR. Yayınlamış olduğunuz eğitici bültene son vermenize şahsen üzüldüm ,sebep olanlarada kahrı bela diyorum şimdi onlara sormak istiyorum hiçbir ücret almadan hafta sonunu diğer kişiler (küçük yatırımcı )emek harcayan kişiye çamur atmak ancak İNSAN lıktan nasibini almayan kişiya mahsustur bunlar çalıştıkları aracı kurumların öneri ve tavsiyelerini baştan kabul ediyor ve hiçbir ithamda bulunamıyorlar kendileri küçük bir zamanını ayırıp böyle bilgilendirmeler yapabilirlermi ? sanmıyorum .Herşeye rağmen kararınıza saygı duyar ilerdeki zamanda biz küçük yatırımcılar için yinede bilgilendirmelerinizi ve önerilerinizi dört gözle bekliyorum. Bizim size hakkımız helal olsun çünkü emek ve bilgi veren sizsiniz siz hakkınızı helal edin .EMEĞİNİZE YÜREĞİNİZE VE KALEMİNİZE SAĞLIK .Tekrar yapanları şiddetle kınıyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir