SPK Tebliği ve FX konusu

Çok güzel bir atasözümüz vardır; “Ne ekersen onu biçersin”. Biraz sonra bu atasözünü niçin kullandığımı açıklayacağım. Fakat öncesinde bazı noktaları vurgulamak istiyorum.

İlk çıktığı andan itibaren FX’e asla sıcak bakmadım. Bana FX soranlara da hep “uzak durun” dedim. Çünkü istatistikler ortadaydı ve inanılmaz bir soygun vardı. FX’te işlem yapanların %80’den fazlası  paralarının tamamını en fazla 3 ayda kaybediyordu. FX bir yatırım değil, bir kumar makinesiydi. Fakat sadece kumar makinesi değil, Türkiye’deki uygulamasına baktığımızda hileli bir kumar makinesiydi. Az sonra açıklayacağım.

Bundan yaklaşık 5 yıl önce, şu an batmış olan bir FX şirketinde işlem yapan bir kişinin bana gönderdiği maile göre, FX işlemlerinden 40 bin dolar kazanmış ama FX şirketi, “Scalping yapıyorsun (sık işlem yapıyorsun) ” diyerek bu işlemleri kafasına göre iptal etmiş “git nereye şikayet edersen et” demişti. Ciddi anlamda mağdur olmuştu. Daha sonra SPK’ya bu FX işlemlerini düzenlemesi görevi verildi. FX dediğiniz platformun sermaye piyasalarıyla hiç alakası yoktur. Sermaye piyasaları, tasarruf sahipleri ve yatırımcıları bir araya getiren ve yatırımcılara uzun vadeli kaynak sağlamayı amaçlayan bir piyasadır. Borsa ve Tahvil piyasası bunun en güzel örneğidir. FX ise para piyasasıdır. Normalde bu piyasayı Merkez Bankası düzenlemeli ve kontrol altında tutmalıydı ama iş SPK’nın başına kaldı.

FX neden büyük rağbet gördü? Neler oldu ve bu noktaya nasıl geldik?

FX işlemleri yapmak üzere hesap açtırdığınızda 1000 dolarınız varsa, 1’e 100 kaldıraç durumunda 100 bin dolarlık pozisyon açabiliyorsunuz. Ama diyelim ki Euro-dolar paritesinde ABD doları lehine 100 bin dolarlık pozisyon açtınız. Yani ABD doları yukarı giderse kazanacaksınız, aşağı giderse kaybedeceksiniz. Eğer ABD doları %1 yukarı giderse, açtığınız pozisyon 100 bin dolar olduğu için bunun %1’i kadar para kazanırsınız, yani 1000 dolar kazanırsınız. Ama tersi olursa 1000 dolarınızın hepsini kaybedersiniz. Bu FX piyasası öyle bir piyasadır ki; bir haber yada gelişme çok sert hareketlere neden olur ve saniyeler içinde paranızın tümünü kaybedebilirsiniz. Örneğin FED başkanı Yellen konuşmaya başladığı andan itibaren, önceki gün altın ve diğer para birimlerinde çok sert hareketler gördük.  Çok kısa sürede ciddi getiriler elde edilebileceği gibi, çok ciddi kayıplar da oluşur.  Ama beyin adrenalini sever.

Gelelim Aracı Kurumlara…

Eğer bu piyasada işlem yapanların % kaçının kazanıp kaybettiğini merak ediyorsanız FX işlemi yapan aracı kurumların FX sayfalarına bakınız. Orada kazanç-kayıp yüzdeleri veriliyor ve kayıp oranı ortalama olarak %80’in üzerinde. Neden bu kadar yüksek oranda FX oyuncusu kaybediyor?

FX işlemi yapan aracı kurumda hesap açtırdığınızda size bir ekran veriliyor. İşini dürüst yapan az sayıda aracı kurumu bir kenara koyarsak, siz bu ekranın uluslararası piyasalar olduğunu zannediyor ve o piyasalarda işlem yaptığınızı zannediyorsunuz. Halbuki durum böyle değil. Böyle olabilmesi için siz pozisyon açtığınız anda, sizin aracı kurumunuz, anlaşma yaptığı uluslararası bankaya teminat yatırması gerekir. Ama acaba kaç tane aracı kurum, bunu yapıyor? SPK bunu incelemeli ve yabancı banka ile aracı kurum arasındaki teminat ilişkilerini mercek altına almalı. Eğer aracı kurumunuz, sizin pozisyonunuza uygun olarak karşı tarafa teminat yatırıyorsa sorun yoktur ve dürüst çalışıyor demektir. Fakat tersi oluyorsa, yani siz pozisyon açtığınızda, aracı kurumunuz sizin açtığınız pozisyonun tersi pozisyon açarak size karşı oynuyorsa ya da hiç bir şey yapmıyorsa inanılmaz bir hile ve soygun ile karşı karşıyasınız demektir.  Peki bunu kontrol etme imkanınız var mı? tabi ki yok. Hile yapan hiç bir aracı kurum, kendi kurumunda açılan pozisyonlara  karşılık olarak, karşı bankaya gönderdiği teminata ilişkin belge ve bilgi sunamaz. Eğer bir FX şirketinde hesap açtırmış olsaydım, aracı kurumdan, karşı banka ile yaptıkları teminat sözleşmesini görmek isterdim ve sonrasında da değişik tarihlerde karşı banka ile takaslarındaki teminat miktarlarının nasıl bir değişim sergilediğine bakardım. Neden mi?

Çünkü, az önce söylediğim üzere hile yapan kurumlarda size verilen ekran tam anlamıyla sanal bir ekran. Siz bir işlem yaptığınızda aracı kurum bir yazılımla yaptığınız  alım-satım işlemini kaydediyor ve hesabınıza işliyor ama uluslararası piyasada işlem yapmadığınız için sizin adınıza karşı bankaya teminat yatırmıyor, yatırmak zorunda olsa bile size karşı ters pozisyon açıyor. Varsayalım ki; siz 1000 dolarınızla 100 bin dolarlık pozisyon açtınız.  Şansınız yaver gitti ve bir anda dolar diğer paralara karşı %5 değer kazandı. 1000 dolarınız normalde 6000 dolara çıkar ve %500 getiri sağlamış olursunuz. Peki kazandığınız bu 5 bin doları size kim verecek? Tabi ki aracı kurumunuz vermeli. Normalde, aracı kurumunuz karşıdaki uluslararası bankaya teminat yatırsa, oradan alır ve size verir. Ama böyle yapmıyorsa, bu para cebinden çıkacaktır ve FX’te çalışan en az 4 kişinin maaşı demektir. Bir de, 10 bin dolarla  1 milyon dolarlık pozisyon açan birini düşünün. Eğer bu kişi ciddi bir para kazanırsa resmen aracı kurumu batış noktasına bile getirebilir.

İşte bu nedenle bu FX işi ilk çıktığında “scalping yaptın” diyerek kazancınızın üzerine yatıyorlardı. SPK işin içine girince bunlar son buldu ama, başka şeyler başladı. FX hesabına yatan paralar bir şekilde aracı kurumlara kazanç olmalıydı. Bunun çözümü de basitti. Basit bir software her şeyi hallediyordu. NASIL MI?

FX işlemi yapan kişi (yatırımcı demiyorum çünkü FX işi yatırım işi değildir) örneğin euro-dolar (EURUSD) paritesinde işlem yapacak olsun. O sırada EURUSD   işlem kademeleri de  ALIŞ  1.0610 SATIŞ 1.0614  olsun yani aradaki fark 4 pip oluyor ve buna SPREAD adı veriliyor. Diyelim ki 1.0614’den alış yaptık ve 1.0650’ye yükselmesini bekliyoruz. Bu yüzden ekranımızda 1.0650’ye KAR AL emri giriyoruz, yani 1.0650’ye gelince aldığımızı satıp kârımızı realize edeceğiz. Bu arada, ters bir durum olur da çok zarar ederim diye de 1.0590 seviyesine STOP koyuyoruz. Diyelim ki; parite yükselmeye başladı ve mutluyuz. Bizim satış emrimizin gerçekleşmesi için paritenin alış: 1.0650 satış: 1.0654 civarında olması lazım. Ama asla olmuyor. Çünkü arkada çalışan Ajan software  ekranımızda bize aslında uluslararası piyasalardaki alış-satış fiyatlarından farklı bir fiyat gösteriyor. Bir bakıyorsunuz ki alış, satış fiyatları fiyat 1.0649-1.0658 olmuş ama asla alış fiyatı 1.0650’ye gelmiyor. Çünkü arkadaki software görevini yapıyor ve SPREAD’i açıyor.  Kâr realizasyonu da bir türlü gerçekleşmiyor.  Peki parite aşağı giderse ne oluyor?  Hatırlayın, 1.0590 seviyesine STOP koymuştuk. fiyat düşmeye başladığında  gerçekte 1.0590’a düşmese de, bir bakıyorsunuz ki; 1.0589-1.0595 oluyor yani SPREAD yine açılıyor ve sizin erkenden STOP olmanızı sağlıyor. Sizin kaybettiğiniz para da Aracı kurumun kârı oluyor.  Bunları,  bu konuları ilk çıktığından beri bilen ve birçok FX kurumunda çalışmış bir arkadaşım anlattı. RUSLARIN yazdığı software’ler öyle gelişmiş ki; FX’te işlem yapan kişinin işlem tarzına göre spreadleri ayarlıyor. Yani ekran bazında ayarlamalar bile yapılabiliyormuş. SPK önce bunları ciddi bir bilişim ekibiyle araştırmalı.

FX konusunda uzun zamandır FX’te işlem yapanlardan bu tür mailler alıyorum. “Hocam Meta4’de alış fiyatı 1.0589’a düşmüş ama başka bir programdan baktım o dakikalarda en düşük 1.0592’yi görmüş. ne yapmalıyım?”  Bu tür durumlarda SPK’ya şikayet edilse de, aracı kurum savunmasında şöyle diyor; “O sırada bir haber geldi ve spreadler açıldı”. Hiç bir şey ispatlayamazsınız. Başka bir ekranda durumun öyle olmadığını gösterseniz de, “bizim çalıştığımız yabancı bankanın ekranı ile o ekranda farkılıklar olabilir” deniyor.

Yurt dışındaki kurumlarda da bunları yapan var mıdır bilemiyorum ama bildiğim kadarıyla o kurumların gelirleri büyük çoğunlukla işleme aracılık komisyonlarından oluşuyor. Dolayısıyla bu yazıyı okuduktan sonra FX’te işlem yapanlar FX  konusunu tekrar düşünmeliler. Şunu da belirteyim ki; Türkiye’de işini çok düzgün yapan ve gelirleri sadece işleme aracılık komisyonu olan aracı kurumlar var. Bunların hangileri olduğunu anlamak için en azından bir yol; işlem yaptığınız kurumun yabancı banka ile teminat yatırma dekontlarını görmek olabilir.

SPK’nın Önlemleri…

SPK’nın son önlemlerini biliyorsunuz… en düşük hesap 50 bin TL olacak ve kaldıraçlar 1’e 10 seviyesine düşecek. Aslında aracı kurumlar şu an ektiklerini biçiyorlar. Baştan itibaren sadece işlem komisyonlarına odaklansalardı bu kadar yüksek sayıda FX mağduru ve şikayet olmayacaktı. FX işlemleri konusunda SPK’nın başı çok ağrıdı, üzerlerine acayip iş yükü bindi  ve şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Doğal olarak önlem almaya çalıştılar ama bu önlemler kumarı alışkanlık haline getirmiş olanların önünü kesmeyecek ve birçoğu yurt dışında hesap açtırarak işlemlerini oradan yapacaklar. Böylelikle SPK’ya yapılan şikayetler azalacak. Ama bu durum önemli bir paranın yurt dışına çıkmasına neden olurken, FX işinde çalışanlara büyük darbe vurarak işsizlerin artmasına katkıda bulunacak. Şunu da belirteyim ki; yukarıda anlattıklarımdan haberi bile olmayan çalışan sayısı yüksektir. Kabak onların başına patlayacak.

Sayın Nurettin Canikli “10 milyon dolarla 1 milyar dolarlık işlem yapıldığını ve bunun da dolar üzerinde spekülatif ataklara sebep olduğunu söylemiş. Bu tebliğ değişikliği ile sanki bunun önü alınmış olacak mı? Tabi ki hiç bir etkisi olmayacak. Dolarda spekülatif ataklar içeriden değil, yurt dışı piyasalarda yabancıların işlemlerinden kaynaklanıyor. Burada kaldıracı 1’e 1’e düşürseniz bile önüne geçilemez. Dolar/TL kurunu speküle etmek isteyen de enayi değildir. Buradan yaptığı işlemler mercek altında olduğundan, zaten burdan yapmaz ve yurt dışından yapar.

SPK’nın değişkliklerine karşı mıyım?  Buraya kadar yazdıklarımı okuduğunuzda siz karşı mısınız?

  • Amaç eğer kumarı önlemek ise, bu kararlar bu sonucu sağlamaz. İsteyen herkes yurt dışından işlem yapar ve kumar oynamaya devam eder.
  • Amaç, FX mağdurlarını önlemek ise, SPK öncelikle aracı kurumlardan hangilerinin yukarıda saydığım hileleri yaptıklarını araştırmalı ve ciddi cezalar vermelidir.
  • SPK şikayetleri ciddiye alarak yukarıda anlattığım türden olayların olup olmadığını, bilişim uzmanları yoluyla incelemeli ve aracı kurumlardan bazılarının hile hurda ile ceplerine attıkları paraları sahiplerine iade etmeli, gerekirse yetki belgelerini iptal etmelidir.
  • Eğer yurt içinde FX kurumları da sadece aracılık komisyonuna odaklanırlarsa, şikayetler biter.  Bunu bitirmek de SPK’nın elindedir.

“SPK Tebliği ve FX konusu” ile ilgili 20 yorum

  1. sayın hocam,mahfi beyde geçen gün yazısında forex piyasalarını yazmıştı,ama bunlardan hiç bahsetmedi.hatta ben forex piyasaları kumardır dedigimde ve bir kaç arkadaşımın bu piyasalarda magdur oldugunu anlattıgımda birazda alaysı bir cevapla bana forexle borsanın arasındaki farkları yazarmısınız diye cevap yazmıştı.mahfi beyin bu anlattıklarınızdan bihaber olması mümkünmü acaba.mahfi bey arkadaşınız sorabilirmisiniz acaba.tş ederim iyi günler

    1. Mahfi Beyin bu anlattıklarımı bilmesi çok zor. Eğer borsada sürekli alış satış yapıyorsanız bu da bir nevi kumar oluyor.

  2. Çok ilginç bir değerlendirme ama yaralılara melhem olamaz ! Yine de çok kişiye ders olur inşallah dileğinde bulunalım !

  3. FX kumar ise doviz burolari ve kuyumcular kumarhanedir heosi kapatilsin,amac kumar oynatmamak ise ulkemizde once iddia,at yarışı,milli piyango,sporloto,sportoto vb.kumarlar yasaklansin.
    Bu tebliğ ile amac baska da yersen…

    1. Çok haklısınız… Kim foreks oynuyorsa riskine de kendi katlansın. Ama olay sadece kumar konusu değil. Malesef foreks makineleri hileli. Bu yüzden çok kişi mağdur oldu ve bu yüzden SPK bu kararları aldı. Yazıyı tekrar okursanız bunu net görürsünüz..

  4. Hocam çok güzel konulara değinmişsiniz teşekkür ederiz bu bilgileri paylaştığınız için. Öğrenmek istediğimi forexi kumar olmaktan çıkaran şey nedir?(Yani bu işi hakkıyla doğru düzgün yapan kurumlar ile yaptığımızda kumar olmaktan çıkmış olur mu) Dini hassasiyetten dolayı soruyorum hocam.

    1. Foreksi kumar olmaktan çıkaran şey, Foreks piyasasının firmalar tarafından riskleri hedge etmek için kullanmasıdır. Ama her halükarda alış ve satışlarınızda sizden faiz alınır veya bazen de siz faiz alırsınız. Bu hassasiyet nedeniyle bazı foreks şirketleri SWAP yok şeklinde uygulama geliştirdiler. Yine de fetva verenler, Foreksi islam dinine uygun görmüyorlar.

  5. Hocam dilinize yüreğinize sağlık, şükür uyarılarınızla fx e hiç bulaşmadık..Yalnız bizde vob da işlem yapıyoruz. Mantıkları benzeştiği için soruyorum bununda kumar tarafları var mı? Dini bir fetvası varmı, bildiğiniz..

  6. Hocam merhaba
    Ellerinize yüreğinize sağlık gerçekten çok sıkıntılı olan ve kimsenin de ne olduğunu anlayamadığı bir konuyu aydınlatmaya çalışmışsınız.Üniversite yıllarımdan bir arkadaşım ile FX piyasası hakkında hasbihal ederken aman kardeşim ben yandım sen yanma der gibi sıkıntısını dile getirince aynı tecrübeyi yaşayarak test etmenin bir anlamı olmadığını düşündüm.Hatta dediğiniz gibi çoğu FX şirketinin sayfasında küçücük olarak yazılan utanç tablosu gibi kazanç/kayıp oranlarını görünce aman dedim milletin %70-80 i para kaybederken ben onlardan akıllıyımda o kazanan küçücük dilime mi ortak olacağım.Sizin bu detaylı araştırma yazınız ile gerçekleri gayet net ortaya koyduğunuzu düşünüyorum.Allah sizden razı olsun hiç bulaşmadım en azından girmek için hevesli olanlara bu yazınız ile ulaşmayı bende kendime önce arkadaşlık sonra da vatandaşlık görevi olarak addediyorum.Çünkü o kadar batış senaryoları duydum ki bir yakınıma bir dostuma hepsinden önemlisi ülkeme zararı varsa herkesi aydınlatabilmek göreviniz olmalı.Yurtdışındaki FX şirketlerini bilmiyorum ama bizim ülkemizdekilere bakarak söylemek gerekirse neden bizim şirketlerde hep böyle hile hurda dönüyor sadece FX şirketleri olarakta daraltmayalım google adworsd olaylarında bile aldatan şirketler var aslında genelimizde bi aldatma var.Azıcık şu gayri müslimlerin iş ahlakı olmalı bizlerde diye düşünüyorum.Belirttiğiniz gibi FX şirketleri komisyon oranlarından bir kar elde etme yolu ile hem yatırımcısına kazandırır hem de kendisi kazanır.Olayı haram/helal çerçevesinde dediğiniz gibi ele alırsakta bu konuda hassas olduğum için isterse %70 kazandıran bir platform olsun benim için zaten önemli değil.Yazınız için tekrar teşekkür ederiz.Hafta sonu yapılacak eğitiminizde tabi değişiklik olmadı ise başarılar dilerim.Daha öncede size yazmıştım oğlumun sınavından dolayı katılamadığımı ve gerçekten de bu eğitiminize katılmak istediğimi iletmiştim.Neyse sağlık olsun ama inşaAllah yine bir eğitiminizin en kısa olmasını canı gönülden istiyorum.
    Cemal Yavuz

    1. FX ne zaman kumar değildir? Eğer bir firma kendi ithalat ve ihracat meblağları için kur riskini önlemek adına FX yapıyorsa kumar değildir, hedge yapıyor anlamına gelir. Ama parasını koyup spekülatif amaçla pozisyon alıyorsa ve yarım saatte bir pozisyonuna göre al-sat yapıyorsa kumara dönüşüyor. VIOP eğer long pozisyon alınmış hisselerde olabilecek düşüşe karşı bir hedge pozisyonu oluşturmak için kullanılıyorsa, kumar değildir. Borsada günlük işlem yapmak kumardan farksızdır, ama şirketi inceleyip, yatırımlarını, karlılığını ve ileriye dönük potansiyelini göz önünde bulundurarak yatırım yapılırsa kumar olmaktan çıkar. Yayınlanacak kitabımda çok çarpıcı analizleri göreceksiniz.

      1. Hocam yazı güzel olmuş. Elinize sağlık. FX e bulaşmadık. Bundan sonrada bulaşmayız. “yarım saatte bir pozisyonuna göre al-sat yapıyorsa kumara dönüşüyor.” yazmışsınız. Bizde elimizdeki TL nin değer kaybetmemesi ve faize de parayı koymamak için döviz alıp satıyoruz. Yani al-sat yapıyoruz. Yukarıda dediğiniz ifadeye göre bizde mi kumar oynuyoruz?

  7. Sayın Hocam yalnız sabit spread ve scalpinge izin veren kurumlarda vardı.

    Kurumun küçük fiyat dokundurmalarına izin vermediğini varsayalım (1.0650 ye kar al koyan birinin 1.0650 yi görmemesi gibi) Piyasada fiyat yükseldiğinde sırf yatırımcının karını vermemek için sınırdamı tutuyorlardı ?

    Ben büyük bir firmada aracı kurum çalışanıydım ve bilinçsizce, düşük bakiyelerle insanların stop olduğunu gördüm. Ama aynı zamanda çok güzel kazançlarada tanık oldum. Gerçekten yatırımcı korunmak için yapılsa işime, kariyerime üzülmem ama bu olay yatırımcı korunması için yapılmadı.

    Yatırımcıyı korumak için mevcut hesapların dahi 1:10 kaldıraca düşmelerini iyi niyetle karşılayamıyorum. Onların zarar etmelerine katkıda bulunuldu.İnsanlar pozisyonlarını hedgeleyemedi. O yüzden bu samimi gelmeyen olayda aracı kurumlardan önce devlet kurumlarının hatayı kendilerinde aramasını düşünenlerdenim.

  8. Hocam merhaba,
    Ben hem çalıştım hem yatırımcı oldum. Yatırımcı olduğum sürece mevcut bakiyemin %20-30 unu kullanarak ayda %10 gibi gelirler sağladım. Burada sıkıntı yatırımcıların da aç gözlü olması. Yoksa kurumun fiyat sağlayıcıyla ilişkisini ispatlasanız ne olacakki?
    Ayrıca kurumun emirleri iletip iletmemesi yatırımcıyı ilgilendirmez ki? İletsin iletmesin ben Türkiyedeki kurum olarak ilettim ama emri ilettiğim kurum iyi niyetli değil dekontu gösterdim dürüst mü olutorum.
    Yatırımcıların kendilerine çeki düzen vermeleri gerekirdi işlerine gelmedi. Kolay para kazanmak yada tüm parayı kaybetmek. Tercihleri çoğunlukla bu yönde oldu. Kayıpların sebebi genellikle budur. Yatırımcılar stopout dediğimiz olaya maruz kalırlar. Bu emirleri iletmeyen kurumların işine gelir. İleten kurumların işlerine pek gelmez ki o kurumları da zamanında görece daha yüksek teminatla (düşük kaldıraç kullandıran) işlem yaptıranlar olarak sıralarsanız ortaya bankalar ve birkaç aracı kurum kaldığını göreceksiniz.
    Saygılarımla,

    1. yazdıklarınız doğru.. fakat zannedersem bu spread genişletme olayını da makul buluyor musunuz?

      1. Hocam sizin yazdığklarınız zaten doğru elbette. Ancak fx’i kumar haline getiren aç gözlü yatırımcılar ve bu şekilde daha çok para kazanacağını bilen firmalar. Yine dediğiniz gibi bu firmalar kötü niyetli yazılımlar ile gelirlerini artırma yoluna gitmiştir. Ancak hazine yapan(emirleri iletmeyen) kurum kötü kurumdur inanışı yanlış. Nasıl ki bankadan ya da bir döviz bürosundan döviz alım-satımı yaparken karşı tarafın bize sunduğu işlem için daha iyi fiyattan kendini hedgelediğini bilemiyorsak, fx için de bu şekilde düşünmek gerekir. Yatırımcının kaybetmesi buna bağlı değil yani kötü niyetli ayrıca bir müdehale yapılmıyorsa bu riski firma, döviz bürosu, banka üzerinde tutabilir. Kaldıraçların düzenlenmesi, şikayetleri azaltıp spk nın işini hafifletecektir. Türkiye’de kalan yatırımcılarda eskisi kadar kolay stop out olmayacaktır. Yatırımcılar bu işe çok sevinmeyecek elbette ama karar belli. Max 1:10 kaldıraç kurumların hazine yapmalarına engel olacağı için artık Türkiye’deki kurumlar spread gelirlerinden kazanma yoluna gidebilir ancak mevcut spreadlerde yükselme yaşanabilir. Keşke Spk bu işleri kötü niyetli yazılımlarla mücadele ve yatırımcıların eğitilmesi üzerine önlemler alarak yönetebilseydi.Karar çok yukarıdan gelmiş ama ülke olarak %0.3 üne hakim olduğunuz bir piyasada sadece kaldıraçlarla süreç kontrolü komik oldu. Elinize sağlık Hocam.
        Saygılarımla.

  9. Değerli Hocam yazınız için çok teşekkürler. Fx piyasasında profesyonel bir Trader olarak gerçekleri pekiştirmesi adına Margincall’ın söylediklerine kesinlikle katılıyorum.Fx piyasasında başarı bilgi,tecrübe,disiplin ve sistem de saklıdır. Bunlardan yoksun kalan oyuncular sebebi ne olursa olsun kayıp yaşarlar. Aracı kurumların Forex piyasasını kolay para yeri gibi lanse etmeleri insanların para kazanma hırsını körüklemiştir.Dolayısıyla Fx piyasası bilenler için değil ancak bilmeyenler için kumardan öteye gidememiştir.
    Saygılarımla

  10. Sayın Yaşar Erdinç. Yazınız çok güzel ancak. SPK bunu külliyen kısıtlamak yerine yurtdışındaki gibi denetlemeler yaparak ve küçük yatırımcının da faydalanabileceği düzenlemeler getirse daha güzel olmaz mıydı?

    Örneğin yurtdışında cent hesap tipi var mesela: 1 dolarla bile gerçek hesapta hem gerçek işlem yapılabiliyor. Bu hesap tipi Türkiye’de uygulansa kayıplar bu kadar olur muyduz sizce? Hayır olmazdı…

    Türkiye’de forexin kumar olduğu konusuna katılıyorum. Ancak yurtdışında kesinlikle böyle değil. Tabiki de her firma için söylemiyorum bunu. Ben de yurtışındaki cent hesap çeşidiyle tanışana kadar Türkiye’de kayıplar yaşadım. Ancak cent hesap çeşidiyle işlemlere başladığımdan beri çok şükür kazanıyorum. Düşünebiliyor musunuz 50 dolar yatırım ile 1000 dolarlar kazanmak. Türkiye’de bu sistem olsa birçok kişi inanın bana rahatlıkla forex yatırımından para kazanabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir