Piyasaların Yönsüzlüğü ve Beklentiler

Bu hafta piyasaları etkileyen veya etkilemesi beklenilen gelişmelere baktığımızda, Halk Bankası GM yardımcısı Atilla’nın ABD’de gözaltına alınması ve tutuklanması ve ABD borsa endekslerinin hareketleri etkili oldu.

ABD endekslerinin düşüş yaptığı günlerde borsa genelde aşağı yönlü açıldı ve sonrasında yatay hareketler yaptı. HALKB konusunda ise dün borsa sert bir düşüşle açılmış olsa da, genele yayılan ve artan bir stresten ziyade, borsada normal sayılabilecek bir tepki ve beklenen boyutlarda bir düşüş gördük. HALKB hissesindeki sert düşüş ise anlaşılabilir bir durumdur ve ABD Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’yi ziyaretinde bu konunun gündeme geleceğini sayın Başbakan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıkladı. Fakat bu görüşmelerde bir sonuç alınacağını zannetmiyorum çünkü Amerikalılar her zaman olduğu gibi, ABD’de hukukun üstünlüğünden falan bahsedip ya geçiştirmeye çalışacaklar ya da Suriye’de ABD ile yaşanan görüş ayrılıklarına karşı ellerinde kozla gelmek istediler. Bu ziyaret öncesinde bu tutuklama olayı oldukça manidardır.

Piyasalara dönersek, tam anlamıyla teorik dünyada “random walk” adı verilen bir süreç içindeyiz. Borsa oldukça uzun bir süredir yatay bir kanalda hareket ediyor. Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere, son 4 haftadır bu kanal daraldı. 87.500 ile 91.450 arasındaki bu kanal son dört haftadır 88.650 ile 91.450 aralığına sıkıştı. Random Walk dediğimiz hareketlerde gelen haberlere göre trend belirtmeyen aşağı yukarı hareketler oluşur. Şu an Talep Konsantrasyon Eğrisi (TKE) 20 seviyesinin altına düşmüş durumda. Yani güçlü bir talep yok. Adeta piyasalar bir bekleme modunda bulunuyor.

Bu tür zamanlarda 700-800 veya 1000 puan civarındaki bir aşağı ya da yukarı yönlü hareket, her ne kadar yeni bir trend başladığı izlenimi verse de, yeni trendler başlamaz ve çabucak etkisi azalır. Geçen cuma günü endeks seans sonuna doğru sert bir artış yapmıştı. Fakat pazartesi günü düşüş gerçekleşmişti ve sebebi de ABD endekslerindeki geri çekilmeydi. Şu an piyasa oyuncuları ve bireysel yatırımcılar  16 Nisan referandumu öncesinde nasıl bir pozisyon almaları gerektiği konusunda kararsız görünüyorlar. Bunu da normal karşılamak gerekir. Yatay kanal içinde hareketler oluşurken, günlük hızlı yükselişlerde alım yapmak veya günlük sert bir düşüşte satış yapmak çok zarar verir. Bu tür durumlarda genellikle kanalın alt seviyesine yaklaşıldığında  alım yapıp, kanal aşağı kırılırsa stop yapmak veya kanalın üst seviyesine doğru yaklaşınca satmak daha anlamlıdır. Yukarıdaki yatay kanal mutlaka aşağı ya da yukarı yönde kırılma yapacaktır. Random Walk türü hareketlerde kırılma yönünü tespit etmek zordur. Şu an TKE göstergesine göre talep zayıf olduğu için, bu aşamada yukarı yönlü bir kırma yapma olasılığı daha az görünüyor. Yani endeksin 91.450 seviyesini yukarı geçip yeni bir hareket başlatması olasılığı daha zayıf görünüyor. Yine de, “burası piyasadır ne yapsa yeridir” sözü her zaman geçerlidir. Daha önceki yorumlarımda genel olarak nakde geçip beklemenin daha uygun olacağını belirtmiştim ve yorumu yazdığım gün, endeks 91.400’ü zorluyordu. Eğer nakde geçip bekleyen varsa, bence bir süre daha en azından 16 Nisan referandumu öncesine kadar izlemede kalabilirler.  Görüşlerimi değiştirecek bir gelişme olursa, yorum geçerim. Zaten son bir haftadır genel olarak yorumu azaltmamın sebebi kanal hareketi nedeniyledir ve bu kanal içindeki hareketleri yorumlamanın da çok fazla bir anlamı yoktur.

DOLAR

Dolar konusunda daha önceki yazılarımda 3.65-3.70 arasında bir kanal oluşmasını beklediğimi belirtmiştim. Dolar 3.65’i aşağı geçti ve yaklaşık 2 haftadır 3.60-3.65 kanalında hareket ediyor. Halkbank olayı doları bir miktar yükseltse de yeni bir trendi başlatacak hareket olmadığını gördük. Bu aşamada, Dolar/TL kuru ile Dolar endeksi (DXY) arasındaki ilişki de zayıf gidiyor. Borsaya satış geldiğinde dolar yükseliyor veya borsa arttığında dolar geriliyor. Şu an hemen herkes beklemede bulunuyor. 3.60 civarı bu aşamada kısa vadeli destek olup, 3.65 seviyeleri de direnç görevi görüyor. Dolarda yeni bir yön oluşması için borsada ne söylediysem burada da geçerlidir. Oluşan kanalların dışına çıkması ve  işlem miktarının artması gerekir. Bu tür bir hareket başlamadan zaman vererek yön söylemek anlamlı değildir. Ama fiyatlara bir ivme geldiği anda, bunun gücü ve yönü konusunda daha sağlıklı yorum yapabilmek mümkün olacaktır.

Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Not: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde birlikte çalıştığımız Güven Sayılgan çok güzel bir kitap yazmış.  Kitabı yaklaşık 4 hafta önce bana gönderdi. Okuyup incelemeden bir şey yazmak istemedim ve bu hafta incelememi bitirdim. İşletme Finansmanı isimli bu kitabın anlatım dili oldukça sade ve her işletme yöneticisinin baş ucunda bulunmalı. Ayrıca temel analize gönül vermiş borsa yatırımcıları için de çok detaylı bilgi var. Eğer kitap hoşuma gitmese burada sadece arkadaşım olduğu için yazmazdım. İşletme öğrencileri için de anlatımı sade bir kitap olduğunu vurgulayayım, örnek olay ve çalışmalar konuların çok iyi anlaşılmasını sağlıyor.  Güven hocanın ellerine sağlık.

https://www.siyasalkitap.com/171834-isletme-finansmani.html 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir