Piyasalar Bakış: Dolar/TL Kuru

Geçen hafta cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam (TDİ) verileri sonrasında ABD doları, diğer paralara karşı değer kaybetti.

Bu durum TL’nin de ABD dolarına karşı değer kazanmasını sağladı. ABD dolarının diğer 6 önemli para karşısındaki değerini gösteren Dolar (DXY) endeksi geçen hafta 3 gün içinde 94 seviyelerinden 91.75 seviyesine kadar geriledi. Bu sabah itibariyle 92.09 seviyesinde bulunuyor. Daha önceki dönemlere baktığımızda, en düşük seviye 91 seviyesiydi. Bu hafta içinde DXY endeksinin bir miktar daha gerileyip 91 seviyelerini test etmesi durumunda Dolar/TL kuru da 3.70-3.71 aralığını görebilir. Aşağıdaki iki grafik dolar/TL ve DXY endeksindeki günlük hareketleri gösteriyor.

Dolar/TL kuru Fibonacci’nin %38.2 geri çekilme çizgisinin hemen altına kadar gerilerken, TKE göstergesi bu aşamada dolar/TL’nin aşırı satış bölgesinde olduğunu gösteriyor. Özellikle 3.70 veya altındaki seviyeler görülürse, bu seviyelerden yerlilerden talep geleceğini düşünüyorum. Çünkü yerlilerin döviz mevduatındaki artış devam ediyor. Aşağıdaki grafikte bunu görüyoruz.

Sonuç olarak kısa vadede dolar/TL, DXY endeksine de bağlı olarak 3.70 civarında bir süre daha dalgalanabilir, fakat kalıcı bir düşüş trendi başlatmasını beklemiyorum.  Büyük olasılıkla dolar/TL kuru 3.70 civarında bir dip oluşturup yeniden yukarı yönlü bir hareket yapabilecektir. Fakat zaman zaman doların aşağı yönü sertleşerek 3.70 altında ayı tuzağı oluşturabilir, buna dikkat etmek gerekiyor. ABD’deki enflasyon verileri doların yönü konusunda belirleyici olacaktır.

Dolarda olanlar bence bir iki  hafta daha sabretmeli. Bu süre içinde yeniden 3.85 seviyelerine doğru bir hareket görebiliriz. Fakat bugün için, beklenmedik olumlu veya olumsuz bir gelişme olmadıkça   doların 3.72 ile 3.78 aralığında dalgalanmasını bekliyorum. Önemli bir gelişme olması ve fikirlerimde değişiklik olması durumunda ek yorum geçerim.. Hepinize bol kazançlı bir gün diliyorum. (NOT: Cum akşamı yaptığımız youtube yayınında kesilmeler olduğu için bu akşam 21:00’de yeniden yayın yapacağım ve sorularınızı cevaplayacağım. Yayın linkini twitter’dan bildireceğim. Dünyada yeni bir kriz olabilir mi sorusu çok gelmeye başladı. Bu konuda ayrıca bir yazı hazırlıyorum. Bitince yayınlarım. Ayrıca Yüz yüze eğitim tarihlerim belli oldu. ilgilenenler burayı tıklayabilirler) 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir