Borsa Yeni Bir Ralliye’mi Başladı?

Uzun zamandır piyasalara ilişkin yorum veremedim. Aslında çok çok önemli olduğunu düşündüğüm şeyler olduğunda zaten Twitter’dan görüşlerimi paylaşıyorum. Özellikle de kritik zamanlarda genelde görüşlerimi yatırımcıyla paylaşırım. Bunun şu ana kadar sadece bir istisnası oldu, o da dündü. Dün sabah piyasalar açılmadan önce yorum yazmak için ekranın karşısına oturdum ve aldığım bir telefonla acilen evden çıkmak zorunda kalıp, akşama doğru eve döndüğüm için, yorum verme veya Twitter’dan mesaj atma imkanım olmadı. Aslında Twitter’dan mesaj atmak kolaydı ama, inanın buna bile zamanım olmadı. 

Hepinizin bildiği üzere, hafta sonunda Afrin’e “Zeytin Dalı” harekatımız başladı. Yüce Rabbim, ordumuza, savaşan askerlerimize, milletimize güç kuvvet versin.  Bu harekat cumartesi günü başladı ve piyasalar ilk etkisini Pazar gecesi saat 11:00 itibariyle uluslararası FX piyasaları açıldığında görmüştük. Bildiğiniz üzere TL bu piyasalarda alınıp satılıyor. Tokyo’da işlemler başladığında dolar 3.85 seviyelerine kadar 5 kuruşluk bir yükseliş yaptı (ama genelde 3.83 civarındaydı sadece bir ara çok kısa süreliğine galiba kademeler boşalınca 3.85 görüldü). Fakat, Bizim piyasalarda bankalar arası işlemler başladığında  dolar 3.8170 civarına gerilemişti. Bu durum borsada da önemli bir geri çekilme olmayacağının ilk sinyaliydi. Nitekim dün ilk seansta (grafik 5 dk’lık hareketleri gösteriyor) endeks yaklaşık 1250 puan yukarıda açıldıktan sonra 115.250 ile 116.250 aralığını destek yapmaya çalıştı.

İkinci seansta ise 116.250 seviyesi aşılınca hareket hızlandı ve endeks 1 saatte 1000 puanlık bir yükseliş daha yaparak 117.250 civarından kapandı. Yani son 1 saatte ralli tipi bir seans içi hareket gördük.  Şimdi en önemli soru, bu ralli tipi hareketin devam edip etmeyeceğidir. Bu soruyu cevaplarken, bazı noktaları hatırlatmakta fayda var.

  • Dün, ABD’den ters açıklamalar gelmesine rağmen, borsada bu yükseliş oldu.
  • Uluslararası siyaset uzmanı değilim ama, “Zeytin Dalı Harekatı”nın ülkemizin kendi güvenliğini sağlaması için yapıldığı konusunda genel olarak uluslararası arenada, arkamızda destek olması (Rusya, İngiltere destekleri, hatta öğleden sonra ABD’nin “kendi güvenliğimizi” sağlamamız konusuna itirazının olmaması) piyasaların güçlenmesine önemli katkıda bulundu.
  • Harekat başladıktan sonra dövizdeki ilk tepkinin ana sebebi, ABD ile karşı karşıya gelinmesi olasılığıydı. Fakat, sonraki saatlerde hem hedeflerin imhası konusunda ordumuzun çok yüksek bir oranında başarı sağlaması, hem de ABD dış işleri bakanının ilk açıklamaları sonrasında, Türkiye’den gelen açıklamalarla geri adım atması borsadaki alımları artırdı.
  • Dün ayrıca yabancı kurumların raporları da vardı. Meksika ve Türkiye için güçlü Al önerisinin de yükselişte etkili olduğunu söyleyebiliriz.
  • Borsa yukarı giderken, dolarda da sert düşüş vardı ve dün 3.7742 seviyesinden kapattı. Düşüşün en önemli sebeplerinden biri, yabancıların döviz bozdurarak hisselere ve tahvile giriş yapmasıydı.

Günlük borsa grafiğine baktığımızda (BIST-100) dünkü yükselişte işlem miktarının 1 milyar 237 milyon lot olduğunu görüyoruz. Önceki daha yüksek işlem miktarları ile karşılaştırdığımızda, bu işlem miktarı öncekilere göre daha düşük olup, şu anki koşullarda 1.5-2 milyar lot arasında olsaydı, riskli bir görünüm arz ederdi. Ama, bu işlem miktarı, istikrarlı bir artışı sinyal veriyor.

Şu ana kadar BIST-100 endeksinin gördüğü en yüksek seviye 118. 395 olup, bugün bu seviyeyi kırmaya çalışacaktır. Çünkü, dün ABD’de hükumet yeniden açıldı ve ABD borsaları tarihi rekorlar kırarken, Asya piyasaları ortalama %0.80-1.10 arasında getiri sağlamış durumda. Dün de İngiltere hariç, tüm Avrupa borsaları yükseldi. Bu yılın başından şu ana kadar olan süre içinde küresel önemli borsa getirileri ve BIST_100 getirisi aşağıdaki grafikte veriliyor (Sol baştaki bar BIST-100 endeksidir).

Görüldüğü üzere, yıl başından bu yana diğer borsalar %6-7 ortalama getiri sağlamışken, Türkiye sadece %1.5 seviyesinde kaldı. İşte bu nedenle şu an Türkiye yabancılar için cazip görünüyor olabilir. Dün ikinci seanstaki alımlar güçlüydü ve günlük işlem miktarının önemli bölümü ikinci seansta gerçekleşti. Bugün büyük olasılıkla endeks 118 bin civarında açılış yapacaktır (bu yazı 23 Ocak 2018 saat 9:07 itibariyle yazılıyor). İlk açılışın ardından bir miktar kâr realizasyonu gelir. Dün seans sonuna doğru alım yapmış olan trader’lar, kârı realize etmek isterler. Endeks ilk açılış seviyesinin 300-500 puan altına geriler daha sonra yeniden yükselişe geçtiğinde önemli olan konu önceki direncin kırılmasıdır. Bu konuya geleceğim…

En son borsa yorumumu 10 Ocak tarihinde yapmıştım. Eğer genel olarak borsa kafamdaki senaryoya uygun gidiyorsa çok sık borsa yorumu yapmıyorum. Aşağıdaki paragraf son yazımdandır. O sırada endeks 113 bin civarındaydı.

“…Fakat bu aşamada sadece teknik analiz penceresinden bakarsak; endeksin 112.500 ile 113.500 aralığında dip yapıp daha sonra 115 bine kadar bir yükseliş yapacaktır. Bu yükselişteki genel hacim önemli olacaktır. Şu an elinde hisse olanlar eğer 115 bin kırılırken satmamışlarsa bence beklemede kalmalılar…” 

115.250 seviyesinde bir direnç vardı ve bu direnç seviyesine kadar bir alım önermiştim. Bu seviye aşıldı ve ardından gelen gerilemede endeks 115.250’yi destek yaptı ve dün de 117.235 seviyesinden kapandı. Şu an artık endeksin 118.350 direncini kırmaya çalışacağını söyleyebiliriz. “Kırabilir mi?” sorusuna cevabım ise “evet” şeklindedir. Çünkü, dünkü ikinci seans hareketi sırasında alımlar reeldi. Yani sahte değildi. Ralli tipi bir görünüm vardı ve bugün bin puan civarında bir yukarı açılış durumunda rallinin devamının gelmesi muhtemeldir. Fakat, önemli bir noktayı vurgulamak istiyorum; Ralli tipi hareketler sürekli yükseliş demek değildir. Ani bir yükseliş olur ve bu yükselişler seans başı ise en az 1000 puandır, seans içinde 500 puanlık yükseliş yeterlidir. Bu tür ani yükselişler sonrasında borsa uzun süre (1-2 saat) hafif aşağı eğimli veya yatay bir hareket yapar. Sonra yeniden düşük bir eğimle artarken bir bakarsınız 400-500 puanlık bir yükseliş daha olur. Bu yüzden ralli tipi hareket son bulana kadar hisseleri tutmak lazımdır ve bu tür hareket 2-3 gün devam edebilir. Bu tür hareketler olurken, beklenmedik olumsuz bir haber gelmesi durumunda 1000 puana varan geri çekilmeler olabilir ama genellikle bu geri çekilmelerden sonra V tipi yeni yükselişler görebiliriz. Olumsuz bir haber durumunda izlenmesi gereken şey düşüş miktarı değil, düşüş seviyesidir. Örneğin bugün bu yorumu yaparken, rallinin bitmesi şartı; endeksi 115.250’nin altında çekebilecek güçte olumsuz bir haber oluşmasıdır. Eğer 115.250 altında günlük kapanışı gerektirecek bir olumsuzluk olursa, ralli bitti diyebiliriz. Bunun haricinde 1000 puanlık bir geri çekilme durumunda bile, toparlanma hızlı olacaktır. 

Sonuç olarak yabancı raporlar, küresel borsalardaki olumlu hava, bugün işlem miktarının en az 1.6 milyar lota kadar çıkmasını sağlayacaktır. 2-3 gün içinde 118.350 seviyesinin üzerinde kapanış olması olasılığı yüksektir ve olursa, hedef 121-123 bin aralığı olacaktır. Ama 2-3 gün içinde 118.350 geçilemiyorsa, yeniden yorum yazarak o durumu değerlendireceğim. Her yazımda söylediğim bir noktayı tekrar vurgulamak istiyorum. Küresel borsalar ve özellikle de ABD endeksleri tarihi rekorlar kırıyor. Dünya’da basılan paralar enflasyon yaratmadı dense de, bu para reel sektöre alım gücü olarak gitmediği için enflasyon yaratmadı. Bu paralar hep menkul kıymetlere gitti ve asset enflasyonunu hali hazırda oluşturdu ve oluşturmaya da devam ediyor. Ama bir noktada, aşırı pahalı olan ABD borsalarına satış gelecektir. Önemli olan şey küresel bir dalgayı başlatabilecek bu tür bir düşüşe yakalanmamaktır. Eğer bu tür bir gelişme olursa zaten yorum geçerim ama şu an parti devam ediyor. Dün IMF’nin yayınladığı büyüme beklentileri, Avrupa ekonomilerindeki büyüme ivmesinin artacağını gösteriyor. Hepinize bol kazançlı bir gün diliyorum…

YÜZ YÜZE EGİTİMLERİM

“Borsa Yeni Bir Ralliye’mi Başladı?” ile ilgili 2 yorum

  1. Hocam, yazdiginiz yorumlar. Israrla ve iyi niyetle yaptiginiz ikazlar. Kisiler ile tek tek ilgilenip mesaj atmaniz… Bir de yazinizin basinda sanki patrona hesap verir gibi hesap vermissiniz. Neden yorum yazamadiginizi falan yazmissiniz.

    Ne diyeyim hocam, hersey icin cok tesekkurler.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir