Haftaya Başlarken Borsa Dinamikleri

Dünya borsalarında ve bizim borsamızda ralli devam ediyor.

Endeks haftaya 121 bin seviyesinin üzerinde açılış yaparak başladı. Açılışta en yüksek 121.531 seviyesi görüldü. Cuma günü de diğer küresel piyasalarda ralli devam ediyordu. ABD’de piyasadaki para yöneticileri (fon yöneticisi, portföy yönetcisi vs) yapılan anketlerde %90’dan fazlası yükselişin devam edeceğini düşünüyor. Geleceğe ilişkin beklentiler veya sentiment dediğimiz şey şu an doruk seviyede.  23 Ocak tarihli yazımda ralli tipi bir hareket başladığından bahsetmiş ve bu görüşümü değiştirecek bir gelişme olursa yorum yazacağımı belirtmiştim. Şu ana kadar bu görüşümü değiştirecek bir gelişme olmadı. Bu yazıyı da, görüşüm değiştiği için değil,  hafta başı olduğu için yazıyorum. Endeksin ilk direnç seviyesi 122 bin olup, bu seviyeyi kırması durumunda 128-130 bin seviyelerine kadar yükselişi devam edebilir.

Bu grafikte endeksin günlük hareketleri görülüyor. İşlem miktarı bu tür bir trendde olması gerektiği gibi bir görünüm sergiliyor. Bu aşamada, işlem miktarı istikrarlı ve kararlı görünüyor. Fakat, yükselişler yeni yatırımcıları piyasaya çekiyor. Ayrıca iki tane önemli halka arz var. Halka arzlar her zaman piyasaların çok iyi olduğu zamanlarda yapılır ve ilgi çeker. Şu anda da Enerjisa ve Medical Park’ın alka arzlarına ilgi olduğunu görüyoruz. Yatırımcılardan çok sayıda soru geliyor, sorular fiyatının uygun olup olmadığı konusunda yoğunlaşıyor. Fakat bu sorulara cevap vermek suç oluşturabileceği için cevap veremiyorum. Yatırımcılar değerleme raporlarını okuyarak kendi kararlarını vermeliler. Halk arzlar nedeniyle, diğer kağıtlarında satış yapıp halka arza girmek isteyenlerden bir miktar hisse satışı gelebilir. Ama bu tür bir satışın borsanın genel trendini değiştirmesini beklemem.

Bir trend değişiminden bahsedebilmek için, volatilitenin (günlük değişim boyutlarının) ve işlem miktarının artması gerekir. Bu aşamada henüz bunu görmüyoruz. Daha önceki yazılarımda bu konularda daha detaylı bilgiler vermiştim. Haftanın gündemine baktığımızda ise  bugün saat 16:30’da ABD enflasyonu açıklanacak. Yarın saat 16:30’da Euro bölgesi büyüme oranı var.  Çarşamba akşamı 22:00’de Fed kararı  ve Euro bölgesi enflasyonu, Perşembe ABD ve Çin ISM verileri ve Cuma saat 16:30’da da ABD tarım dışı istihdam artışı ve saatlik ücretler takip edilecek. İçerideki veri takvimine baktığımızda yarın saat 10:30’da TCMB enflasyon raporu  ve çarşamba günü saat 10:00’da Aralık ayı dış ticaret dengesi açıklanacak.

Her yazımda söylediğim bir noktayı tekrar vurgulamak istiyorum. Küresel borsalar ve özellikle de ABD endeksleri yükselişlerini sürdürüyorlar . Ama bir noktada, aşırı pahalı olan ABD borsalarına satış gelecektir. Önemli olan şey küresel bir dalgayı başlatabilecek bu tür bir düşüşe yakalanmamaktır. Yani biz ne yazarsak yazalım, bir gün ABD endeksleri %2-3 düşerse ertesi sabah sert satışlar bizim borsalara da gelir. Bu yüzden pozisyon açarken, ne kadar zarara katlanacağınızı belirleyin ve stopu mutlaka uygulayın.

Geçen haftaki en önemli gelişmelerden biri ABD ekonomisinin 4.çeyrekte %3 büyümesi beklenirken, %2.6 büyümesiydi. Beklentiden düşük gelen büyüme borsaların yüksek oranda artışına engel olmadı. Çünkü bu tür bir rakam, en azından faiz artışı sürecinin yavaş olacağının sinyalini verdi. Bu hafta çarşamba akşamı yapılacak olan FED toplantısından bir faiz artırım kararı çıkması beklenmiyor. Piyasalar bu nedenle rahat. Fakat açıklanacak metinde piyasalar  bir sonraki toplantı için faiz artışı sinyali olup olmadığına odaklanacaklardır.  Hepinize bol kazançlı bir hafta olmasını diliyorum.

NOT: Önümüzdeki hafta sonu yapacağımız Ankara eğitimi için başvuruları Çarşamba akşamı kapatacağım.

https://www.drerdincegitimonline.com/yuz-yuze-egitimlerim/

“Haftaya Başlarken Borsa Dinamikleri” ile ilgili 1 yorum

  1. Sn. Yaşar Erdinç Bey merhaba,

    -TAV’ın sihirli deyneği nedir acaba?

    Hazır konu borsaya gelmişken size, TAV ile ilgili merak ettiğim bir soru sormak istiyorum.
    TAV bilindiği gibi havalimanı terminal işletmeciliği yapan bir şirket. Alt şirketleri de bulunuyor tabii.
    Benim merak ettiğim konu şu; Atatürk Havalimanı 29 ekim 2018’de yani 9 ay sonra kapanacak. TAV’ın tüm gelirini ise buradan elde ediyor. Hatırı sayılır kar eden tek yer Atatürk Havalimanı. İşlettiği yurt içi ve yurt dışındaki tüm terminaller ya kendini ancak döndürüyor. Çoğu da zararda. Yeni alacağını duyurduğu inşaat ihaleleri de büyük şirketlerin gözden çıkardığı riskli bölgelerdeki ihaleler.
    Merak ettiğim bir da TAV’ın hiçbir mal varlığı yani bir demirbaşı bile olmaması. işlettiği tüm yerlerde kiracı konumunda. Kullandığı araç-gereçler bile leasing. Kısacası dikili tek bir ağacı bile yok gibi görünüyor.
    Çok yakında tüm gelirleri hemen hemen sona erecek. Ancak buna rağmen borsada hala 20 TL gibi bir rakamla işlem görüyor. Bu nasıl oluyor. Bi türlü anlam veremiyorum.
    Bizlerin veya sizlerin bilemediği bir şeyler mi var acaba?
    Var mı bunun bir izahı hocam?
    Saygılar, iyi çalışmalar

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir