Seçim Sonrasında Piyasaların Görünümü

Seçim sonuçlarının vatanımıza milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

En önemli siyasi  belirsizlik ortadan kalktı ve bu aşamadan sonra artık çok esaslı bir ekonomik programın ortaya konulması ve hiç fire vermeden uygulanması gerekiyor. Aksi halde, doların ve ileride de euro’nun suyunu çektiği ortamda geçmişteki bol para ortamının tam tersi ile karşılaşacağız. Uygulanması gereken ekonomik program konusunda ileride daha ayrıntılı yazılar yazarım ama bu aşamada piyasaların seçim sonuçlarına ilişkin reaksiyonlarını kısaca değerlendireceğim. 

Dün gece bu konuda periscope yayını yaptım. Bu yayını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. Bu yayında beklentilerimi uzun uzun anlattım.

https://www.pscp.tv/yerdinc65/1mrxmnXVbNzKy 

Burada kısaca bir kaç değerlendirme yapacağım.

Dün gece dolar/TL kurundaki gelişmelere baktığımızda, olumlu bir reaksiyon gördük. Cuma günü 4.68 civarında kapanmış olan dolar/TL dün gece uluslararası piyasalarda işlemler başladıktan sonra  4.59 seviyelerine kadar geriledi, sonra bir tepki yaparak 4.65’e yükseldi, fakat şu an itibariyle 4.57 seviyesinde bulunuyor. Bu sabah bir ara 4.53 seviyelerine kadar geriledi. Dün gece scope yayınında da belirttiğim üzere dolarda bu hafta içinde önce 4.46-4.50 aralığına kadar bir gerileme görebiliriz. Burada destek yapmaya çalışacaktır, fakat bu aşamadan sonra genel olarak doların yönünü DXY endeksindeki gelişmeler belirleyecektir. Dolar/TL ve DXY endeksi grafiği aşağıda görünüyor Dikey çizgi seçim öncesi ve sonrasını gösteriyor (DXY’nin seçimle ilgisi yok ama dolar/TL ile karşılaştırma kolay olsun diye verdim).

Bu aşamada DXY endeksinde 95 seviyesinin üzerinde bir kapanış olup da en az 2 gün bu kapanışın üzerinde kalmadığı sürece, dolar/TL’deki yükseliş denemeleri cılız kalabilecektir (kısa vadede) ama orta vadede doların yönünü belirleyecek şey, yeni sistemde Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Bakanlar Kurulu’nun uygulayacağı ekonomik program ve atacağı adımlar etkili olacaktır. Bu konu belli olana kadar ise genelde DXY endeksine uyumlu hareketler görülebilir. Tabi ki atılacak ekonomik adımlara ilişkin olarak yapılacak açıklamaların yarattığı beklentiler de  dolar üzerinde sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir.

Borsa için 98 bin ile 98.500 arasında bir açılış beklediğimi belirtmiştim. VIOP yaklaşık 3 bin puan yukarıdan açıldı ve yatay hareket ediyor. Borsada işlemler başladığında benzer hareketi göreceğiz.  Hisselerdeki uzun süreli düşüş trendinin en azında bir süre için bittiğini ve yukarı çabaların olacağını söyleyebiliriz. Endeks açıldıktan sonraki ilk 10-15 dakikada görülecek tepe seviye ilk anda direnç oluşturacaktır. Seans içinde bu seviyenin yukarı geçilmesi en azından kısa süreliğine yükselen bir trendin teyidi olur. Bu aşamada endeks için en güçlü destek olarak 95 bin civarını verebiliriz.

Şu an için bu kadar… Hepinize bol kazançlı bir gün olmasını dilerim. Ayrıca diğer bir dileğim de, sağlıklı ve akılcı bir ekonomik program ve yapısal reformlar için adım beklentisidir. Piyasalar bunu çok önemle takip edecektir. Dünyada likidite daralırken, yapmamız gereken çok şey var.

“Seçim Sonrasında Piyasaların Görünümü” ile ilgili 4 yorum

  1. Her şey istediğimiz gibi ve aynen sizin anlattığınız gibi başladı ama bir anda sihirli bir el geldi ve tam tersi bir tablo oluştu, borsa ekside, dolar artıda, seçim belirsizliği ilk turda bitmesine rağmen neden böyle oldu Yaşar Hocam?

  2. Merhaba,

    Döviz ve piyasalar belirttiğinizin aksine negatif yönde, dolar an itibariyle 4.72 civarında. Bunun sebebi ne olabilir tekrar bir yorum geçecek misiniz ?

    Teşekkürler

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir