Çetin Ünsalan – Nankör

Batman’da 20-30 kişi bir araya gelmiş Cumhurbaşkanı’na nankörlük yapıyor. Neymiş efendim? Taşeron işçilerin sorunları kronik bir hal almış, çözüm istiyorlarmış. Hoş Cumhurbaşkanı hemen kendilerine gereken yanıtı verdi: “Bir yerde çalışıyorsunuz, nankörlük yapmayın.”

 

Bu Millet’e yaranılmaz azizim. Hem iş bulmuşlar; hem konuşuyorlar. Her ne kadar iş başında tüm özlük haklarından mahrum çalışıyorlarsa da, önemli değil.

 

İşiniz var daha ne konuşuyorsunuz? Her ne kadar ücretleriniz ödenmese de, birçoğunuz aylarca içeride alamadığı paraları nedeniyle damlara da çıkmış olsa, önemli değil.

 

Bu zamanda iş bulmuşsunuz, bir de provokasyona yelteniyorsunuz? Her ne kadar maden köşelerinde ölüme terk ediliyorsanız da, iş güvenliğiniz adına hiçbir şey yapılmıyorsa da, müfettişler gelip, sizi görmeden gidiyorsa da, önemli değil. Fıtrata, kadere karşı mı geliyorsunuz?

 

Ülkenin en şanslı insanlarındansınız. Evinize çorba götürüyorsunuz. Her ne kadar o çorba bile ‘taş kaynat suyunu çocuklarına içir’ cinsinden de olsa, ‘işine gelirse’ denilerek üç otuz paraya modern köle vasfına beş kalsa ya da beş geçse de önemli değil.

 

Bak ülkede işsizliğin önünü alamıyorlar. Çarpıtılmış rakamlarla bile iki hanenin üzerine çıktı. Böylesi bir ortamda iş bulmuşsun, daha da eleştiriyorsun. Bak Başbakan bu konuda çalışmasını yapıyormuş. Seçimden sonra da hayata geçecekmiş.

 

Şimdi sorarsın sen: Seçimden sonra Başbakan olacağını nereden biliyorsun? Bilir o; 400 milletvekili istiyor ya. Başbakan hangi sözünü mü tuttu? Yine provokasyon yapıyorsun.

 

Daha iki gün öncesine kadar işin yoktu ne istiyorsun? Her an kapının önüne konulma tehlikesi ile yaşıyorsan da, 11 ay çalıştırılıp, sonra gir/çık ile tazminat hakkını kaybediyorsan da önemli değil. Eğer şanslıysan yine sana iş vermeye devam ederler.

 

Ne kadar büyük bir nankörlük içindesiniz. Sendikal hak mı istiyorsunuz? Neden? Yine toplanıp, hak aramak gibi nankörlük kokan, provokatif eylemlere hazırlanıyorsunuz değil mi? Utanın, utanın. Hem iş bulmuşsunuz hem de hak gibi modası geçmiş kavramlardan bahsediyorsunuz.

 

Aslında o meydanda yaşananların tercümesi bunlar. Bu memleket şaka haline gelmeye başladı. Ama ne yazık ki artık hiç gülümsetmiyor. Üstelik Cumhurbaşkanı’nın gerekçe olarak sunduğu ‘hem iş bulmuşsunuz’ ifadesi, bu ülkede aynı zamanda kabullenilmeyen işsizlik gerçeğinin itirafı gibi değil midir?

 

Yine de taşeron işçiler bu işten ucuz kurtulmuş. ‘Lan’ ile başlayıp, bir kaç hakaret yedikten sonra yaka paça gözaltına da alınabilirlerdi. Sadece nankörlük suçlamasıyla kurtarmışlar. Nankörlük yapmayın azizim. Hatta işiniz yoksa da yapmayın. Nefes alıyorsunuz ve daha onun için para istemiyorlar. Daha ne istiyorsunuz?

 

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir