Borsa haftaya güzel bir başlangıç yaparak 82.700 seviyelerinden 83.900 seviyelerine kadar yükseldi ve dün 83.872 seviyesinden kapandı.
Dün genel olarak dış borsalara göre daha pozitif bir performans gösterdik. Bunda enflasyondaki düşüşün etkisi de oldu. Eski TUIK Başkanı emekliye sevk edildiğinden bu yana veriler muhteşem gelmeye başladı ve ilk defa Mart ayında negatif enflasyon gördük. Tabi ki sıradan insan sadece kandırıldığını düşünüyor. Sadece enflasyon değil büyüme verisi de beklentilerden çok daha olumluydu. Açıkça belirteyim ki, açıklanan verilere artık şüphe ile bakıyorum. Mart ayındaki düşüş giyim ve ayakkabı’dan kaynaklanmış görünüyor. Mevsimlik indirimler enflasyonu aşağı çekmiş olabilir. Fakat, kalem kalem incelendiğinde neredeyse her kalemde geçen yılın Mart ayına göre düşüş var. Enflasyonun düşük gelmesi Nisan ayında PPK’da faiz indirimine olanak sağlayacak. Morgan Stanley dün yayınladığı raporda, TCMB’nin 25 baz puandan fazla indirim yapmasının riskli olacağını belirtiyor. Kanımca 50 baz puan değil en az 100 baz puan bir indirim söz konusu olabilir. Gösterge tahvilin faizi dün 9.97’den bugün 9.90 seviyesine inmiş görünüyor. Kısa vadede olumlu bir gelişme. Ama CDS’lere baktığımızda hala en yüksek CDS’i olan dördüncü ülkeyiz. Dolayısıyla risk fiyatlandırmasında aşırı olumlu bir ortam oluşmuş durumda.
Bu gelişmeler borsaya da olumlu yansıyor. Endeksin dünkü yükselişi sonrasında bugün düşüşle açılsa da, Avrupa borsalarında sert düşüşlere rağmen (DAX %2.25, Londar %0.95 ve CAC endeksleri %1.72 aşağıda bulunuyor) BIST-100 endeksi sadece %0.46 düşmüş durumda. DAX’daki düşüşün bir nedeni de Panama belgelerinde önemli Avrupa Bankalarının da adlarının geçiyor olması. Başta Deutsche Bank olmak üzere, Dresdner Bank ve Commerzbank’ın da isimleri var. Sadece Deutsce Bank 400’den fazla paravan şirket kurmuş. Panama belgeleri her ne kadar dünya basınında çok ses getirmiş olsa da, piyasalara yansıması o çapta olmadı. Fakat ilk etkilerinin bugün görülmeye başladığını söyleyebiliriz. Panama Belgelerinde asıl büyük bombaların ise 1 Mayıs’ta açıklanacağı söyleniyor. Neler çıkar bilemiyoruz. Yalnız şu an piyasaların hoşnut olmadığını söyleyebiliriz. Euro/dolar paritesi de bugün aşağı yönlü sert bir hareket yaptı ve DXY endeksi (Doların 5 önemli paraya karşı değerini gösteren endeks) yükselişte fakat henüz çok ciddi boyutlarda değil. Sabah saatlerinden 94.40 civarında olan endeks 94.80 seviyesinin üzerine çıktı. Bu arada Brent petrolün de gerilediğini görüyoruz. OPEC ülkeleri 17 Nisan’da toplanacaklar ve üretimi kısma kararı almaya çalışıyorlar ama, İran buna karşı çıkıyor. Bu yüzden petrolde yeniden gerileme başladı ve bu durum resesyon endişelerini artırıyor. Bu yüzden gelişmekte olan ülke paraları da dolara karşı değer kaybetmeye başladı. Sonuç olarak genelde piyasaların bir miktar olumsuza döndüğünü söyleyebiliriz.
Türkiye özeline gelirsek Zerrab’ın duruşması New York’a alındı ve ne zaman olacağı henüz açıklanmadı. Zencani’nin Türkiye’de 8.5 milyar dolar rüşvet dağıtıldığında ilişkin beyanları var. Dolayısıyla Zarrab’ın duruşması önemini korumaya devam ediyor. Fakat, şunu belirteyim ki bizim borsamız, düne göre yaklaşık 500-600 puan aşağıda olmasına rağmen, hala oldukça güçlü bir görünüm sergiliyor. Aşağıdaki grafik endeksin 1 dakikalık hareketlerini gösteriyor.
Eğer haftalık eğitici bülteni okumuşsanız, endeksin 84 bine doğru hareket ederek ikili bir tepe yapması olasılığından bahsetmiştim. Endeksin teknik olarak güçlü durduğunu ve henüz aşağı dönüş sinyali olmadığını da vurgulamakta fayda var. Şu an Avrupa cephesi sert düşüş yaparken ve ABD endekslerinin future’ları %0.60-0.70 aralığında gerileme yapmışken endeksin de %0.65 civarında gerileme yapmış olması normal. Bugün genelde zayıf bir borsa izleriz. Teknik olarak seans içi destek 83.450 civarındaydı ve bu seviye aşağı geçildi. Bugün için önemli destek ise 82.500 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin aşağı geçilmesini beklemiyorum. Fakat eğer aşağı geçilirse, işte o zaman belki de yeni bir orta vadeli düşüşün ilk küçük sinyalini almış olacağız. Bültende de yazdığım üzere, endeks 84 binin üzerinde kapanış yapmadan yeni alım yapmak pek akıllıca olmayabilir. Şu an izlemede kalmakta fayda var. Kağıt bazındaki hareketlere bir şey söyleyemem.
Dolar/TL kuru ise diğer paraların çizdiği yönü çiziyor. DXY endeksi yukarı gidince dolar da yukarı gitti. Dün 2.8050 seviyeleri görülmüştü. Bugün 2.8275 seviyesinde bulunuyor. Doların yönü şimdilik DXY’nin yönü ile benzer olacaktır. Fakat 16 Nisan’dan sonra TCMB’nin atacağı adımlar dolar kurunun diğer piyasalardan farklı bir yol izlemesine sebep olabilir. Bu aşamada doları olanlar bence en azından Mayıs ortalarına kadar beklemeyi göze almalılar.
Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…
NOT: Ankara’da yapacağımız eğitimin kayıtlarını bugün saat 17:00’de kapatacağım. Daha önce ön kayıt yaptırmış olanlar saat 17:00’ye kadar kesin kayıtlarını yaptırmamışlarsa maalesef eğitime katılamayacaklar. Eğitim detayları buradadır.
tesekkurler .