Borsa ve Dolara Farklı Bakış

Haftanın ikinci gününe genel olarak baktığımızda stresli havanın devam ettiğini görüyoruz.

Maalesef şehit haberleri gelmeye devam ediyor. AKP-CHP görüşmelerinden elle tutulacak bir somut adım atılabileceğine dair sinyal almıyorum. Dış kaynaklı bir stresin de olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle küresel çapta emtia fiyatlarının düşüyor olması, küresel ekonomilerin büyümesine ilişkin pek umut vaad etmiyor. FED üyeleri Bullard ve Lockhart’a göre EYlül ayında ilk faiz artışı yapılacak. Bu bağlamda bugün açıklanacak ADP özel sektör  istihdam raporu , Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam öncesinde önemli bir veri. Bu veri saat 15:15’de açıklanacak. Saat 16:45’de de PMI endeksleri açıklanıyor ve 52.50 olması bekleniyor. Saat 17:00’de ISM imalat dışı endeks açıklanacak olup 56.2 olması bekleniyor. Beklentilerden ne kadar sapma olursa piyasalar üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkisi o kadar güçlü olabiliyor.

Borsa dün hafif bir yükselişle güne başladı ve 78.700 civarları görüldükten sonra, özellikle ikinci seansta 78 binin altına geriledi. Dün belirttiğim üzere, 77.500 ile 79.500 aralığında oluşacak hareketlere çok fazla anlam yüklememek gerekiyor. Çünkü teknik olarak endeks hala alt seviyelerde oluşturduğu bir kanal içinde hareket ediyor. Geçen cuma günü bu kanalı yukarı kırmıştı ama devamı gelmedi. Dün kapanışa doğru yaklaşık 400 puanlık bir yukarı hareketle 78.234 seviyesinden kapandı.

Şu an birçok okuyucum borsanın yönüne ilişkin çok net şeyler söylememi istiyorlar. Kimisi 1 yıl beklerim derken, kimisi 1 hafta içinde borsa ne olur? diye soruyor. Kimileri yeni pozisyon açmak için fırsat kollarken, kimileri de elindeki hisselerin ne olacağını merak ediyor. Herkesin pozisyonu ve vadesi farklı olunca herkesi tatmin edecek bir yorum vermek çok zor. Ama yine de genel resmi çizmem gerek. Bu resmin unsurlarını EKONOMİK ve SİYASİ olarak ikiye ayırmak mümkün. EKONOMİK başlığı altında iki ana başlık var. İÇ EKONOMİ ve DIŞ EKONOMİ. Siyaset başlığı altında da iki ana başlık var. Bunlar da İÇ ve DIŞ SİYASET.

Bu başlıkların hepsinde tel tel dökülüyoruz. Ekonominin net bir yıla girebilmesi ve şirketlerin önlerini görebilmeleri için siyasetin netleşmesi ve ülkeyi nasıl bir hükumetin yöneteceğinin belirlenmesi gerekir. Aksi halde ekonomide yol haritası yoktur ve şu an ekonomi adeta dalgalı bir denizde dümensiz ve sürüklenen bir gemiye benziyor. Erken seçi,m olasılığının yüksek olduğunu taaa başından beri söylüyorum. Bu yüzden de daha önceki yazılarımı okuyanlar bilirler ki 82-83 bin seviyelerindeyken endeksin 76-78 bin aralığına kadar gerileyebileceğini belirtmiştim. Şu an hisselerden umutlu olmak zamanı değil. Hisseler baskı altında kalmaya devam edecektir. Önümüzdeki bir ay içinde borsa en an fazla 2-3 bin puanlık yukarı yönlü tepkiler yapabilir. Orta ve uzun vadeli sağlıklı bir trendin oluşması beklenmemeli. Bu nedenle de her ne kadar BIST-100’de çeşitli dip formasyonları oluşuyor görüntüsü ortaya çıksa da,  bu formasyonlar güçlü yukarı hareketleri başlatmaz.

Aslında geçen hafta piyasa kapandığında bu hafta borsa için çok umutluydum ve en az 2 bin puan civarında bir yükseliş olacağını düşünmüştüm. Bunu da para dergisindeki yazımda belirttim. Fakat, borsa en iyi göründüğü anda bile bu kadar zayıflayınca görüşlerimi yeniden gözden geçirmek durumunda kaldım. Orta vade için borsayı zaten önermiyordum ama kısa vadeli daha güçlü tepkiler olabilirdi.

SOnuç olarak erken seçim, Moodys, FED faiz artırımı gibi sopalar köşede dururken, borsanın yukarı yönlü hareketleri cılız kalmaya adaydır. Teknik olarak 80.500 seviyesi güçlü direnç konumuna gelmiştir. Bu seviyelere doğru her zaman yukarı yönlü hareketler olabilir fakat bu tür hareketlerde hisseleri azaltıp nakitte beklemede kalmakta fayda olur. En iyi alım yeri de erken seçi,m kararının alındığı gün olacaktır.

Dün FED üyesi Lockhart Eylül ayında faiz artışından bahsedince dolar/TL kuru yeniden 2.79’a yaklaştı. Şu an 2.7895 civarında bulunuyor. Bu etkile borsa düşerek açılabilir. Eğer 77.500 altında günlük kapanış olursa endeks 75.500-76.500 aralığına kadar gerileyebilir.  DOlar için kritik seviye 2.81 civarıdır. Burası aşılırsa 2.90’a kadar önü açık görünüyor. DOlar Moodys stresi ile bir süre daha yüksek kalmaya devam edebilir. DOlar için bu haftaki dip seviyeyi 2.76-2.77 aralığı olarak verebiliriz. DOları olanlar tutmaya devam edebilirler.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir