Borsanın Kanalı, Doların Yönü ve Gündem

Geçen hafta döviz cephesinde fırtına vardı. Borsa’nın tüm döviz dalgalarına rağmen daha sakin olduğunu gördük. Faiz cephesinde ise stres vardı.

Geçen hafta dolar/TL kuru 2.73 seviyesinin üzerini görerek yeni bir kırarken, borsa 70.700 ile 83.300 aralığında dalgalandı ve 82.417 seviyesinden kapandı. Doların hızlı artığı günlerde borsada aşağı yönlü hareketler varken, doların geri çekildiği sıralarda da yukarı yönlü çabaları gördük. Bu sabah itibariyle, dolar/TL kuru 2.6838 seviyesinde bulunuyor. Bugün dolar için 2.6950 seviyesini önemli direnç olarak verebiliriz. Bunun üzerine çıkma olasılığını düşük görüyorum. Genelde aşağı yönlü bir baskı oluşabilir. Merkez Bankası’nın PPK toplantısı öncesinde, dolarda sıkışma beklenebilir. Genel olarak 2.66 ile 2.69 aralığında olabilecek bu sıkışmanın daha sonra ne tarafa kırılacağı önemli olacaktır. Yalnız önemli bir noktayı vurgulamakta fayda var. Dolar/TL kuru için herkes 2.65 seviyesine kadar gerileme bekliyor. Bu tabi ki olabilir. Ama unutulmamalı ki eğer 2.65’e gerilerse bu seviyelerin altı da görülebilir. 2.65 aşağı kırıldığında, panik satışlar artabilecektir. Fakat 2.65’in altına uzun süre kalmasını beklemiyorum. Dİğer bir seçenek de 2.65 beklenmesine rağmen bu seviyeye kadar düşüş olmaması ve 2.66 civarında destek yaparak yeniden yukarı harekete başlamasıdır.

BIST-100 endeksi yaklaşık 5 haftadır, 80.500 ile 83.500 aralığına sıkıştı. Bu sıkışma çok uzun sürmeyecektir. Bu kanal aşağı ya da yukarı kırıldığında, çok sert hareketler beklenebilir. Kanalın genişliği 3 bin puan olduğu için kanalın kırıldığı yönde 3 bin puan veya daha fazla hareket beklenebilir. Dolayısıyla endeks 83.500 üzerinde kapanış yapıp izleyen günde de bu seviyenin üzerinde kalmayı başarırsa hedef 86.500 üzeri olur. Tersine kanal aşağı kırılırsa, 80.500 seviyesinin 3 bin puan altı, yani 77.500 seviyesi hedef olacaktır. TKE göstergesi 50’nin altında bulunuyor. Yani bu kanal içinde bir bakıma satış baskısının daha fazla olduğu sinyalini veriyor. Bu nedenle kanalın aşağı kırılma riskinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Sağlıklı bir yükselişin başlayabilmesi için, TKE göstergesinin 80 seviyesinin üzerine çıkması ve günlük işlem miktarının da en azından 800 milyon lotun olması lazım. Bu tür bir hareket olduğunda, gösterge faizde de gerileme olması gerekir. Bu şartlar oluşmadıkça borsada orta vadeli alım yapmak riskli olabilir. Fakat kanal içinde kaldığımız sürece günlük bazda bin veya bin 500 puan aşağı yukarı hareketler söz konusu olabilir. Yatırımcılar kanal içindeki yükseliş ve düşüşlere çok fazla anlam yüklememeliler. Önemli olan nokta, grafikteki kanalın kırılması sırasındaki hareketlerin gücüdür.

Bu hafta ABD veri takvimi yoğun değil. Salı günü redbook perakende satış endeksi, Çarşamba günü ikinci el konut satışları, Perşembe günü yeni ev satışları, işsizlik başvuruları ve imalat sanayi PMI endeksleri, Cuma günü de dayanıklı tüketim malları siparişleri verileri açıklanacak. Türkiye’de ise pazartesi günü hazine iç ve dış borç verilerini açıklayacak. 22 Nisan’da TCMB’nin PPK toplantısı var. Buradan faiz değişikliği beklemiyorum. Ama 25 baz puanlık bir indirim beni şaşırtmaz. Fakat piyasanın hoşuna gitmeyebilir.

Avrupa cephesine baktığımızda Yunanistan konusu piyasaları rahatsız etmeye devam ediyor. Cuma günü bizim piyasalar üzerinde de etkisi oldu. Bu konu bu hafta uluslararası piyasaların gündemini işgal etmeye devam edecektir. Avrupa’da üretime ait veriler düzelmeye başladı. Enflasyon ise düşüşüne devam ediyor. Bu düşüş petrol fiyatlarını yansıtıyor. Draghi’nin genişleme politikasının ufak ufak kıpırdanma sinyalleri vermesi olumlu.

ABD’de perakende satış verileri beklenenden kötü gelirken, sanayi üretim verileri de beklentileri karşılamadı.

Bu haftanın  en önemli gelişmesi Merkez Bankası’nın PPK toplantısı olacak. Piyasa MB’dan faiz indirimi beklemiyor. Ben de beklemiyorum. Toplantıda,  döviz imkanını artırıcı karar alınacak. Döviz depo oranları aşağı çekilecek. Bu arada munzam karşılıklarda da oynamaya gidilebilir.

Bugün, endeksin güne olumlu başlamasını bekliyorum. Üst tarafta 83.500 direnç olmaya devam edecektir. Alt tarafta da 81.500 seviyesi ilk önemli destek olup bu aralıkta dalgalanma bekleyebiliriz. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

20 Nisan Pazartesi Ekonomi gündemi

09:00/Almanya/ÜFE (aylık)/Mart/Beklenti: + % 0.2/Önceki: + % 0.1
09:00/Almanya/ÜFE (yıllık)/Mart/Beklenti: – % 1.6/Önceki: – % 2.1
10:30/Euro Bölgesi/Bloomberg Nisan Ayı Ekonomi Raporu
10:35/Almanya/Bloomberg Nisan Ayı Ekonomi Raporu
12:00/Euro Bölgesi/İnşaat Üretimi (aylık)/Şubat/Önceki: + % 1.9
12:00/Euro Bölgesi/İnşaat Üretimi (yıllık)/Şubat/Önceki: + % 3.0
15:30/ABD/Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi/Mart/Beklenti: 0.10/Önceki: – 0.11

“Borsanın Kanalı, Doların Yönü ve Gündem” ile ilgili 2 yorum

  1. Hocam para dergisindeki yazı ile kopyala yapıştır yaptınız galiba ;) orada’da burada’da 80,700 70,700 diye yazılmış :)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir