Erol Gürcan – BİST 100 Teknik Analizi – (17.02.2015)

Yunanistan belirsizliğinin sürmesiyle endeksteki sıkışma bandı aşağı kırıldı. Yunanistan kaynaklı haber akışları ile kur ve petrol fiyatlarını yakından izlemeye devam edeceğiz.

BIST-100 endeksi haftanın ilk işlem gününü % 0.24 primle 86.040 puandan tamamlamıştı. Piyasanın, AB-Yunanistan görüşmelerinden gelecek karara odaklanması nedeniyle, dün açıklanan Kasım ayı işsizlik oranının % 10.7 (Ekim 2014: % 10.7) ile yükseliş seyrine devam etmesi ya da Bütçe Dengesi’nin 2015 yılı Ocak ayında 3.6 milyar dolar fazla vermesinin endeks üzerinde önemli bir etkisi görülmedi.
Yunanistan ve Euro Bölgesi maliye bakanları arasındaki Yunanistan’ın mevcut kurtarma paketinin devamına ilişkin dün gerçekleştirilen görüşmeden de(geçen hafta olduğu) herhangi bir uzlaşma çıkmadı. Toplantıda Euro Bölgesi Maliye Bakanları, mevcut mali programın uzatılması talebinde bulunması için Yunanistan’a 5 gün süre tanıma (Cumaya kadar) kararı aldı. Yunanistan’ın mevcut kurtarma paketi Şubat sonu itibariyle sona erecek. Uzlaşma sağlanamaması sonrasında Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması gündeme geleceğinden konuyla ilgili gelecek haberler endeksteki oynaklığı artırabilir. Dolayısıyla, Yunanistan konusu halen kritik ve bir süre daha piyasaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edecek.

Yunanistan kaynaklı haber akışları ile kur ve petrol fiyatlarını yakından izlemeye devam edeceğiz.

endeks-17.02.2015-son
Yunanistan konusundaki belirsizliğin sürmesinin yarattığı negatif etkiyle, BIST-100 endeksi güne satıcılı başladı. Açılış sonrasında da satıcılı seyrin sürmesiyle 85.500 – 86.500 bandındaki sıkışma aşağı yönlü kırıldı. Son düzeltme hareketinde de aynı bantta bir sıkışma görülmüş; kur ve petrol tarafındaki seyrin gerginliği artırmasıyla endeks 83.000 desteğine kadar gerilemişti. Bu kez gerek kur gerek petrol tarafında önceki duruma benzer gerginliğe neden olacak bir gelişme yok. Özellikle de dolar/TL’nin 2.45’li seviyelerde kalmaya devam etmesi önemli. Endeksin, son düzeltme hareketiyle oluşan alçalan trendin yeniden üzerine çıkamaması durumunda 84.500 seviyesine kadar gerileme görülebilir. Petrol fiyatlarında yukarı yönlü önemli bir değişiklik meydana gelmezse bu seviyelerden önemli bir tepki gelme ihtimali mevcut; zira petrol fiyatlarının düşüşüyle Ekim 2014’ten bu yana oluşan yükselen trendi de 84.500 desteğini güçlendiriyor.

endeks-17.02.2015-zoom

Son durum itibariyle, kısa vadeli ilk tepki Fibonacci düzeltme seviyelerinde % 38.2’ye karşılık gelen 85.150 desteğinden geldi. Tepkilerin güçlenmesi endeksi yeniden 85.500 – 86.500’deki sıkışma bandına atabilir. Piyasalardaki gerginliği artırıcı önemli bir gelişme olmadıkça 84.500 desteğinin kırılmasını gerektirecek bir gelişme görünmüyor denebilir. Alım-satım konusunda olası oynaklıklarda panik yapmamak ve temkinli olmak da yarar var.

Erol Gürcan
Araştırma Uzmanı
Gedik Yatırım

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir