Erol Gürcan – BİST 100 Teknik Analizi – (03.03.2015)

Enflasyondaki düşüş trendi yavaşlayacak mı? Bugün bu soruya alacağımız yanıt hem piyasaların yönü hem de TCMB’nin gelecek dönem izleyeceği para politikası açısından son derece kritik.

endeks - 03.03.2015

Haftaya tepki alımlarıyla başlayan BIST-100 endeksi 84.700 seviyesindeki kısa vadeli direnç bölgesini aşamadı ve haftanın ilk işlem gününü yataya yakın bir kapanışla 83.946 puandan tamamladı. Teknik indikatörler, endeksin 83.750 – 83.900 bölgesinde yeni bir dip çalışması yaptığını işaret etmekte. Endeks güne, aşbakan Davutoğlu’nun, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Merkez Bankası Başçı’nın istifalarının söz konusu olmadığını açıklamasının da vereceği katkıyla hafif alıcılı başlayabilir. Ancak, 10:00’da açıklanacak olan Şubat ayı TÜFE verisi öncesinde ciddi bir yükseliş beklenmemeli. Açıklanacak veri moralleri bozmazsa gün içerisinde 84.700 direnci yeniden test edilebilir. Bu direncin aşılması durumunda ise endeksin yeni hedefi daha önce 3 kez sıkışma yaşadığı 85.500 – 86.500 bandı olacak denebilir. Olası geri çekilmelerde ise kısa vadeli en önemli destek seviyesi 82.900 – 83.000 bölgesinde bulunmakta. 82.900’ün altındaki kapanışlarda zarar-kes yapılmak üzere mevcut seviyelerde alım yapılması düşünülebilir. Ancak, hafta boyunca Fed yetkililerinden gelecek açıklamaların ve özellikle de Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisinin de piyasadaki oynaklığın artmasına neden olabileceği unutulmamalı.
Son uyarı olarak, endeksin yönü açısından son haftalarda olduğu gibi bir gözümüz kur ve petrol fiyatlarında bir kulağımız da siyasilerden gelebilecek açıklamalarda kalmaya devam etmeli.
– Enflasyon’daki düşüş trendi yavaşlayabilir…
Yurtiçin haftanın en kritik ekonomi gündem olan Şubat ayı TÜFE verileri bugün 10:00’da açıklanacak. Veri piyasaların yönü ve TCMB’nin para politikası kararları açısından son derece kritik bir öneme sahip. 2014 yılsonunda % 8.17 olan yıllık TÜFE; 2015 yılı Ocak ayında aylık bazda % 1.10 oranında artış gösterirken; yıllık bazda 0.93 puan düşüşle % 7.24’e gerilemişti. Ancak, Şubat ayı boyunca TL’de değer kaybı gözlenen değer kaybı ve petrol fiyatlarında gözlenen hafif artış, enflasyondaki düşüş trendinin Şubat ayında yavaşlamasına neden olacak gibi görünüyor. Geçen hafta yayınlanan Şubat ayı TCMB Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler TÜFE’nin Şubat ayında % 0.49 oranında; Cnbc-e anketine katılan ekonomistlerin de % 0.68 oranında artış göstereceğini beklemesi de bu durumu teyit ediyor. Yıllık TÜFE, Verinin TCMB anketine paralel gerçekleşmesi durumunda % 7.31’e; Cnbc-e anketine paralel gerçekleşmesi durumunda ise % 7.51’e yükselecek. Bu aralığın üzerinde gelecek bir veri piyasada morallerin bozulmasını; altında gelecek bir veri ise alım iştahının artmasını sağlayabilir.

– Büyüme öncü verileri 2015 yılı 1. Çeyreğine ilişkin olumsuz sinyal üretmeye devam ediyor.
Dün açıklanan Şubat ayı HSBC PMI’ı 49.6 seviyesinde gerçekleşerek üst üste 3. Aydaki gerilemesini kaydetti ve son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. 50’nin altında gerçekleşen her veri ekonomide daralmayı işaret etmekte. Geçen hafta açıklanan öncü verilerden de çok olumlu sinyaller gelmemişti. Şubat ayında Kapasite Kullanım Oranı 0.5 puan azalarak % 72.8’e gerilerken, Reel Kesim Güven Endeksi 0.2 puanlık artışla 103.4 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle büyümenin öncüsü olan her iki veride Ocak ayında olduğu gibi karışık bir görünüm sergiledi. Piyasalar üzerinde henüz çok etkisi olmasa da şu ana kadar açıklanan 2015 yılı 1. Çeyreğine ilişkin öncü büyüme verilerindeki sinyaller pek iç açıcı değil.

– Fed’in sözlü yönlendirme politikası yeniden aktif hale geldi…
Uzun süredir konuşma yapmayan Fed Başkanı Yellen geçen hafta yaptığı açıklamalarla piyasalara güvercin mesajlar verdi. Özellikle Yellen’ın “sabırlı” kelimesinin kalması 2 toplantıda faiz artırılmayacağı anlamına geliyor demesi Mart ayındaki FOMC’yi daha da önemli hale getirdi. Eğer Mart’ta “sabırlı” kelimesi bulunursa bunun anlamı Haziran ayında artması beklenen faiz artımının en azından Temmuz’a daha da güçlü ihtimal olarak Eylül’e ertelenmesi demek. Ancak, St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın da tutanaklarda yer alan faiz artırımları konusunda “sabırlı olma” ifadesinin çıkarılması gerektiğini söylemesi de kafaların karışmasına neden oldu. Bu durum tutanaklardan “sabır” ifadesinin çıkarılmasına yönelik piyasayı sözlü yönlendirmelerle hazırlamaya başlama hamlesi olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle, Fed Başkanı Yellen’ın bugün yapacağı konuşmanın satır aralarında vereceği mesajlar ile yarın ve Perşembe günleri diğer Fed üyelerinden gelecek açıklamalar daha büyük bir önem kazandı.

– Enflasyon verisinden sonra Cuma günü ABD İstihdam Raporu beklenecek.
Yurtdışı piyasalarda haftanın en önemli verisi Cuma günü ABD’de açıklanacak olan İstihdam Raporu olacak. Geçen hafta açıklanan dayanıklı mal siparişleri, enflasyon ve büyüme verileri piyasadaki risk algısını bozacak nitelikte değildi. Ancak, önceki ay açıklanan tarım dışı istihdam verilerinde beklentilerin üzerinde bir artış görülmesi nedeniyle, bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisin de yine beklentilerin üzerinde bir artış gözlenmesi Fed’in faiz artırım zamanlamasına ilişkin endişelerin artmasına neden olabilir.

Erol Gürcan
Araştırma Uzmanı
Gedik Yatırım

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir