Aşağıdaki grafik 2016 başından bu yana küresel borsalardaki getirileri gösteriyor.
Görüldüğü üzere BIST-100 şu an en başarılı borsa durumunda. MSCI gelişen ülkeler endeksinin yüzde 11 düştüğü göz önüne alınırsa, pozitif ayrışma net bir şekilde ortaya çıkıyor.
Global olarak piyasalarda oldukça dalgalı bir haftayı daha geride bıraktık. Dalgaların en önemli sebebi;
1. ABD borsalarının önemli desteklerini kırarak Ağustos ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesi,
2. Petrol ve emtia fiyatlarının hafta içinde bir ara sert düşüş yapması
3. Çin ekonomisinin daha da zayıflayacağına ilişkin endişeler,
Yukarıdaki faktörler geçen haftanın son gününe kadar sert düşüşlere sebep olurken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi’nin Mart ayında parasal genişlemeyi artırabileceklerine dair sinyal vermesi, petrol fiyatlarının soğuk hava ve ABD petrol stoklarının düştüğünü göstermesiyle birlikte toparlanması piyasaların bir nebze kendine gelmesini sağladı. Bu arada ABD’den gelen son işsizlik maaş başvuruları verisinin son 6 ayın en yükseğine çıkması, ABD’deki büyümeye ilişkin olarak kafalarda soru işareti oluşturdu. ABD ekonomisine ilişkin sinyaller ne kadar olumsuz olursa FED’in faiz artışı olasılığı düşecektir.
Bu akşam FED toplantısı sonuçları açıklanacak. Faiz artışı beklenmiyor ama açıklama içindeki vurgular çok önemli olacaktır. Fed toplantısı öncesinde, geçen hafta açıklanan enflasyon ve son işsizlik maaş başvurusu verileri havanın olumluya dönmesine neden olmuştu. İşsizlik başvuruları beklentilerin üzerinde artmıştı.
En son yazdığım yazıda (Dışarısı iyiyse biz de iyiyiz) ve geçen hafta perşembe günü yapmış olduğum webinar yayınında özellikle borsanın 69 bin seviyesinin altına gerilemesinin çok büyük bir önem arz etmediğini ama psikolojik olarak insanların bu seviyenin aşağı geçilmesinden çok daha şiddetli etkilendiğini vurgulamış ve şu an bizim borsanın bir sinyal vermediğini, dışarısı iyileşirse 69 bin altında kapanışın bir anlamı olmayacağını vurgulamıştım. Nitekim 69 bin altında bir gün kaldı ve ABD borsaları yukarı dönünce biz daha hızlı yukarı döndük.
Haftaya olumsuz başlangıç yapan borsamız, son iki gündür güçlü bir yükseliş trendine girdi. Aslında bu sabah Çin’de yine sert düşüşler vardı ama Çin son anda toparladı ve günü yüzde 0.52 düşüşle kapattı. Gün içinde yüzde 6’yı geçen değer kayıpları vardı. Şu an dış borsalar aslında yatay ve sıkışık gidiyor olsa da, BIST-100 endeksi 72 bin seviyesinin üzerini yeniden zorluyor.
Eğer bugün endeks 71.750 üzerinde kapanış yapmayı başarırsa, 73 bini zorlayacaktır. Çünkü Çin borsasında belirgin bir çekiç görünümü oluştu ve orada da yükseliş başlayabilir. Daha önce de belirttiğim üzere pozisyonlar korunmalıdır. Bu akşam FED toplantısından küresel dalgalanma ve finansal risklere ilişkin vurgu gelirse, piyasalar daha da olumlu etkilenebilir. Bekleyip göreceğiz. Bu akşam yine saat 21:00’de webinar yapacağım. FED kararlarını bu webinarda yorumlayacağım.
Dolar/TL kuru 3 TL desteğine geriledi. Tahminen bu seviyede destek bulmaya çalışacaktır fakat şu an 3.02’de direnç oluştu ve bu direnci yukarı kırmasını beklemiyorum. Dolar 2.97-2.99 aralığına gerileme yapabilir.
Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…
Hocam iyi ki doğdunuz, nice sağlıklı ve mutlu yıllara. Selamlar.
Sonsuz teşekkür ederim. Allah razı olsun, sizlere de sağlık ve huzur dolu bir yaşam versin.
Mutlu sağlıklı nice yıllara hocam