Trump Dinamiti, MB Toplantıları ve Dolar Ne Olacak?

Dün Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in Başkenti olarak tanıması ve ABD Büyükelçiliğini bu şehre taşıma kararı infial yarattı.

Doğu Kudüs’ü 5 Haziran 1967’de işgal eden İsrail, 1980’de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını “birleşik başkenti” ilan etmişti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980’de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail’in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saymıştı. BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs’ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv’de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs’ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor. ABD, Trump’ın hamlesiyle Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ilk Sorumsuz ve akıl dışı ülke oldu. Uluslararası toplumda ve tüm Müslüman aleminde çok büyük bir tepki var. Ortadoğu’da zaten var olan ateşi alevlendirecek ve tüm dünyayı sarmasına neden olacak bu olayın küresel etkisi, sadece uluslararası politika, siyaset üzerinde değil, küresel piyasalar üzerinde de kendini gösterecektir.

Her ne kadar bu aşamada küresel piyasalar üzerinde ciddi bir etki yaratmamış görünüyor olsa da, çok kısa süre içinde bu kararın, Kuzey Kore riskinden çok daha büyük olduğu da görülecektir. Yarın (cuma) tüm dünyada bu infial çok daha net hissedilecektir. Trump’ın bu çılgın kararı sonrasında artık küresel piyasalar denklemine, Tüm Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs  konusu da girmiştir.  Gelişmeler piyasalar tarafından da takip edilecektir. Fakat, Trump’ın geri adım atması beklenmezken, sayın Cumhurbaşkanımız tarafından duyurulan 13 Aralık’ta yapılacak İİT (İslam  İşbirliği Teşkilatı) toplantısından çıkacak kararlar çok önemli olacaktır. Çünkü somut sonuçlar alınması bekleniyor.

Doların Dinamikleri

Dolar 3.89 ile 3.98 aralığında bir süre dalgalanmıştı. Daha önceki yorumumda bu kanal içinde dalgalanmasını beklediğimi ve hangi yöne doğru kırarsa o yönde pozisyon alınabileceğini belirtmiştim.  Kasım ayı enflasyonu beklentilerin çok üzerinde gelmesine rağmen Dolar neden geriledi?

  • Merkez Bankası’nın piyasa profesyonelleri ile yaptığı toplantılarda faizi artıracakları sinyalini vermesi, MB kararı öncesinde dolarda satışlara neden oldu.
  • Enflasyonun beklentilerden yüksek çıkması üzerine, MB’nın faiz artırma olasılığının çok yükseldiği düşünüldü ve piyasalar beklentileri satın aldıkları için bu beklenti fiyatlara girdi.
  • MB’nın en az 100-150 baz puan faiz artırabileceğine ilişkin olarak kurum raporları yayınlandı ve S&P isimli derecelendirme kuruluşu yaptığı açıklamada MB’ndan en az 100 baz puan faiz artırımı beklediğini bildirdi.

Teknik olarak bakıldığında dolar, Fibonacci’nin %23.6 çizgisine (3.8350) kadar geriledi ve bugün itibariyle bu seviyede destek bulmuş görünüyor. MB’nın kararı açıklanana kadar dolarda net bir yukarı hareket oluşmayacaktır. 3.89-3.90 seviyeleri en azından 14 Aralık tarihine kadar bir direnç olacaktır.  Fibonacci’nin %38.2 geri çekilme çizgisi 3.75 seviyesinden geçiyor. MB’nın 100-150 baz puan bir faiz artırımı yapması durumunda 3.75-3.80 aralığında bir seviye görülebilir, fakat kalıcı olacağını zannetmiyorum. Çünkü piyasa zaten 100 puanlık bir faiz artışını halihazırda fiyatlara yansıtıyor. Eğer faiz artışı 150 baz puan olursa 3.75-3.80 aralığı görülebilir. Fakat 100 puanlık bir artış, en fazla 3.80 seviyelerinin görülmesini sağlayacak olsa da, 100 baz puanlık artırım fiyatlarda yer aldığı için bunun kalıcı olmasını beklemek yanlış olur.  TKE göstergesi şu an sıfır çizgisine kadar gerilemiş durumda. Bir süre ( 14 Aralık’a kadar) TKE göstergesinin -10 ile 30 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz.

Asıl sorulması gereken soru, MB’nın ne kadar faiz artıracağından ziyade, gerçekten de uzunca bir süre kalıcı bir şekilde enflasyonu düşürmek üzere sıkı bir para politikası uygulayıp uygulamayacağıdır. Benim bu soruya cevabım “hayır” şeklindedir.  Dün Özcan Kadıoğlu Twitter’dan bir grafik paylaştı. Gelişmekte olan ülkelerin bazılarında enflasyon ve faiz oranlarını veriyor.

Bu grafikte görüldüğü üzere, enflasyonu kalıcı bir şekilde aşağı çekmek adında faizleri en az enflasyonun 2 puan üzerine çekmeniz ve bunu devam ettirmeniz gerekiyor. “Ekonomimizin En Önemli Hastalığı Nedir?” başlıklı yazımda belirttiğim üzere yüksek faiz sorununu kökünden halletmek istiyorsanız, enflasyonu düşürmek zorundasınız. FAİZ sivrisinek ise ENFLASYON bataklıktır. Sivrisineği öldürmek ve yok etmek istiyorsanız, bataklığı kurutmak zorundasınız. Bugüne kadar Merkez Bankamız enflasyon hedeflemesinde başarısız olmuştur. Çünkü siyasiler her zaman yüksek büyümeyi düşük enflasyona tercih etmişlerdir. Bundan sonra MB’sının enflasyon hedeflemesinde başarılı olmasının tek yolu vardır, bu da Hükumetin büyümeden ödün vermesi ve 1-2 yıl ekonomik daralmaya katlanması ile olur. Bu tür bir önermenin siyaseten kabul edilebilir tarafı yoktur. Önümüzde seçimler varken, MB’nın sıkı para politikası uygulamasına imkan yoktur. Sadece günü kurtaracak kararlar alacaklar ve  döviz kurları kısa süreliğine düşüş trendine girse bile, kalıcı olmayacak ve aradan birkaç ay geçtikten sonra, yeniden faiz artırmak zorunda kalacaklar, proaktif olmak yerine, geriden takip edeceklerdir.  Dolayısıyla, MB’nın bu toplantıda yapacağı 100 baz puanlık bir artışın, dolar kısa süreliğine aşağı çekeceğini, bunun en fazla birkaç gün sürmesini ve piyasanın da bunu alım fırsatı olarak görmesini beklerim. MB kararı 100 baz puan olursa, bu karar açıklandıktan sonraki ilk yarım saat içinde dolar görmesi gereken en dip seviyeyi görür ve o seviyeden itibaren yukarı yönlü bir seyir izlemeye başlar. Eğer 150 baz puanlık bir artış olursa, dolar hızlı gerileme yapar. Sonra tepki yükselişi gelir, ardından yeniden gerileme görürüz ve bu durumda da bu karar sonrasındaki bir hafta içinde doların dip seviyesini görmüş oluruz. Eğer MB 175-200 baz puan artış yaparsa, dolar/TL kuru 3.65-3.70’lere kadar iner.  Borsa ile ilgili yorumumu saat 11:00 civarında vereceğim. Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

“Trump Dinamiti, MB Toplantıları ve Dolar Ne Olacak?” ile ilgili 7 yorum

  1. günaydın yasar bey merkez faiz artırmazsa malum sebeblerden o zaman dolarda tepki nasıl olur teşekkürler

    1. MB faiz artırmazsa, dolar direkt olarak 3.95-3.98 aralığına gider bu durum çok kısa süre içinde ortaya çıkar.

  2. Yatirimci psikolojisini sayenizde anladik.Politakaci beynini anlatacak bir bilim yok herhalde hocam.

    1. Politikacı beyni çok basit bir sistemle çalışıyor. Bir sonraki seçimi kazandıracak politikaya odaklanıyorlar.. Aslında “ekonomi politik” isimli bir dersimiz vardı ve bu konu orada çok ayrıntılı anlatılıyordu.

  3. YASAR HOCAM MRB İYİ GÜNLER DİLERİM BANA MAİL ADRESİNİZİ PAYLASIRSANIZ SİZE MAİL ATACAM Bİ ARASTIRMA İÇİN MEMNUN OLURUM İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir