Piyasalara Bakalım…

Yeni bir haftaya başlarken insanların kafalarındaki en önemli sorular şöyle; “Borsa ne zaman yükselişe geçecek? “Neden bir türlü toparlanamıyor?” “Borsa neyi satın alıyor? “Dolar nereye kadar düşer? Buralar dip mi?”

Son bir haftada en çok değer kaybeden borsalardan biri biz olduk. Son 1 yıldaki getirilerde de en fazla değer kaybeden borsa BIST-100 endeksi oldu.  İlk grafik son 1 haftayı, alttaki grafik ise son 1 yıldaki getirileri gösteriyor…

Kaynak: Matrisk veri dağıtım hizmetleri A.Ş.

Haftalık bazda %4’ün üzerinde düşüş, yıllık bazda da %16’nın üzerinde düşüş var. Neden borsamız dış piyasalardan negatif ayrışıyor?

Bu soruya temelde üç cevabım var;

1. Son dönemde hem FITCH hem de Moodys’in Türkiye’yi negatif izlemeye almış olması, not indirimi geleceği endişesini güçlendirdiği için, ve bu notların her an açıklanma olasılığı olduğu için,  borsa toparlayamıyor…

2. Hatırlarsanız, Anayasa değişikliğinin  (EVET-HAYIR) oylanması öncesinde borsamız diğer borsalardan pozitif ayrışmıştı… Ocak 2017’den Referandumun olduğu Nisan ayı ortalarına kadar borsa 75 binli seviyelerden 90 binli seviyelerin üzerine çıkmıştı. O dönemi hatırlayacak olursanız, anketlerin ortalamalarında EVET ve HAYIR oyları bir birine çok yakın çıkıyordu.  Ama borsa buna rağmen ciddi bir yükseliş kaydetti. Şimdi ise, benim kanaatimce asıl konu; 24 Haziran’daki seçimde piyasa Mecliste Ak Parti’nin çoğunluğu alamayacağını düşünüyor. Cumhurbaşkanı’nın kim olacağından ziyade, meclis çoğunluğu konusu öne çıkmış durumda. Ayrıca derecelendirme kuruluşlarının da seçim sonuçlarını görmeden not değişimi yapmayacaklarını tahmin ediyorum.

3. ABD’nin basıp gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) gönderdiği dolarlar şu an GOÜ’lerden kaçıyor ama bizdeki siyasi belirsizlik, yükselen enflasyon ve artan cari açık nedeniyle daha fazla kaçıyor.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Urjit Patel, geçen hafta yaptığı bir konuşmada çok çok önemli olan bazı noktalara dikkat çekti. ABD’de Trump’ın yaptığı vergi indirimleri sonrasında, ABD hükumetinin bütçe açıklarının artacağını ve bu  nedenle çok daha fazla borçlanma yaparak, ABD dolarına en önemli talebi yaratacağını, bunun da GOÜ’lerden dolar kaçışını daha da hızlandırarak dolar kıtlığı yaratacağını ve bunun GOÜ’lerde krizlere neden olacağını söyledi. Patel, ayrıca FED’in bu noktayı dikkate alarak faizleri gereğinden fazla artırmaması gerektiğine ve hatta Eylül ayında aylık 50 milyar dolara çıkacak olan parasal daralmayı durdurması gerektiğine vurgu yaptı. Ama FED hem parasal daralmaya hem de faiz artışlarına devam edecek. Daha sonra da baktı ki; pek dinleyen yok, faizleri artırmak zorunda kaldı.

Şu an GOÜ’lerden dolar kaçışının ana sebeplerinden biri ABD’deki vergi reformunun olumsuz etkilerinin yeni yeni yansımaya başlıyor olmasıdır. Mayıs ayında  GOÜ’lerden 12.5 milyar dolar daha çıktı. Şu an bizde özellikle Tahvilden kaçış çok belirgin. 2 yıllık tahvil gösterge faizi %19’a yaklaştı (%18.72). Uzun vadeli tahvil faizleri de %15’e yükseldi. Bu arada, borsadan da özellikle finansal kesimden kaçış var. Dışarıda hava ciddi ciddi bozuyor ve şu an aslında bizler gök gürültülerini duyuyoruz ama “fırtına olmaz” diye de umut ediyoruz.

– Yükselen enflasyon, yükselen faizler maalesef kısa vadede ekonomik durgunluğa yol açacak (ama enflasyonu düşürmek için buna katlanmak zorundayız, çünkü bütün sorunların kaynağı yüksek enflasyon ve yüksek faiz.) Piyasa şu an bu durgunluğu satın alıyor. Borsada, yabancı varlıkları nette yüksek olan şirketler genelde daha dirençliler. Bu yüzden bu tür dönemlerde borsada çok çok seçici olmak gerekiyor. Bir şirketin faaliyetleri yolunda olsa da, yüklü döviz borcu varsa, maalesef bu durum negatif fiyatlanıyor… Orta vade perspektif açısından trendin aşağı yönlü olacağı görünüyor.

– Borsanın şu anki konjonktürde  toparlanması zor görünüyor ve 24 Haziran öncesinde yeni sert satışlar gelebilir. Yatırımcılar hep kısa vadeci oldukları için, borsanın yapabileceği bin veya iki bin puanlık bir artışta çok umutlanacaklardır, fakat genel trendin aşağı yönlü olacağını düşünüyorum.

– Çarşamba  günü  akşamı FED’in faiz kararını öğreneceğiz. 25 baz puan artış bekleniyor. Bu durum zaten fiyatlandı ama FED’in açıklaması içindeki cümlelerin tonu henüz fiyatlanmadı. Borsa FED kararını görmeden net yön belirtmeyebilir.  FED’in bu toplantısı bence en önemli toplantılarından biri olacaktır. GOÜ’lerin mesajlarını alıp almadıklarını göreceğiz. ABD’de enflasyon baş kaldırdı ve istihdam 2008 krizi sonrasında tarihi en yüksek seviyede.

– Borsada günlük bazda %2-3 düşüşler oluyor ama bir süre daha ciddi bir toparlanma gelmezse, günde %5 veya daha fazla panik düşüşlerin olduğu günleri yaşayabiliriz. Bu tür belirsizliğin arttığı zamanlarda (Seçim, FED, Enflasyon, derecelendirme kuruluşları vs..) “Hocam bu kadar düştük, daha nereye düşeceğiz” diyebilirsiniz fakat 1994’den beri bu piyasalarda olan biri olarak, ayı piyasasının ne kadar öldürücü olduğunu defalarca gördüğüm için, uyarmak zorundayım… Küresel çapta kötü kokular geliyor… GOÜ’lerde başlayacak ve aleni olan düşüşler (Aynen Bernanke’nin 2013 Mayıs ayı sonunda yaptığı açıklamadan sonra olduğu gibi) bulaşma etkisi oluşturarak, beklenmedik seviyelere düşmemize neden olabilir. Ortam  şu an çok kaygan…

– Haftaya başlarken, diğer dış piyasalar olumlu kapattığı için yükselerek başlayabiliriz fakat önümüzdeki 2 hafta boyunca günlük  veya bir iki günlük yükselişlerin ardında fazla takılmamak gerekir diye düşünüyorum. Sadece 103.500’ün üzerinde bir kapanış olursa, dikkate almak gerekir… Endeks kısa vadede 100 bine doğru bir yükseliş yaparsa, daha sonra alttan almak için nakde geçmek anlamında değerlendirilebilir.

DOLAR

Dolar /TL kurunun 4.40 ile 4.45 arasında bir dip oluşturduktan sonra tekrar 4.57’nin üzerine çıkması hiç iyi haber olmaz. Şu anki şartlarda, 4.40 ile 4.52 arasında dalgalanma bekliyorum. Ama bu beklentimde yanılabilirim ve daha aşağı da geçici olarak inebilir… 4.57 üzerinde kapanış olursa yeniden 4.67-4.70 aralığını zorlayacaktır…

Paranız sağlığınızı bozmasın… Bu hafta içinde daha sık yorum vereceğim…

NOT: Lütfen bu yazım hakkında veya yatırımlarınız hakkında soru göndermeyiniz. Yatırımla ilgili soruları maalesef cevaplamıyorum. Yazımda anlaşılmayan nokta varsa, başka yazarları da okuyarak kendi plan ve stratejinizi oluşturunuz, İlginize teşekkür ederim. 

“Piyasalara Bakalım…” ile ilgili 9 yorum

  1. sağol varol yaşar bey..sizi ve çalışma arkadaşlarınızı da takdir ve tebrik ediyorum..sağlık ve mutluluk dileklerimle..

  2. paranı kaybet ama ıtıbarını kaybetme. boyle ortamda hele % 30 35 den fazla hic borsaya gırme
    ( bir yerde bilgi zekatınız ) düşüncenizi paylaştıgınız ıcın tesekkurler allah razı olsun..

  3. Sağolun hocam sayenizde önümüzü görüyor doğru adım atıyor kazanıyoruz iyi ki varsınız

  4. Herkesin çok kötümser olduğunda dip görülmüş olacaktır. Bu dibe iyice yaklaştığımızı düşünüyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir