Borsa, Dolar, Altın

Bugün yazdığım “Çok önemli iki soru ve cevaplarım” başlıklı yazıyı okumadan bu yazıyı okumanız eksik bilgilenmenize neden olabilir. Bu yazımda, piyasada son iki gündür çelişki gibi görünen konulara açıklık getirdim.

Aşağıda borsa, dolar ve Altın’a ilişkin görüşlerimi paylaşıyorum;

BORSA

bist-10-kasim-2016

BIST-100 endeksinin 60 dakikalık grafiği yukarıda veriliyor. 80.300 civarından başlayan düşüş 74.300 seviyelerine kadar devam ettikten sonra 76.400 civarına kadar yükseldi. Dün ABD seçimlerini Trump’ın kazanması üzerine, endeks yaklaşık 1650 puan düşüşle günde başladı ama dış piyasalarda reaksiyonların olumluya dönmesiyle birlikte, 75.800 seviyelerine kadar yükseldi. Dün yazdığım yorumda, genel şartları değerlendirip, endeksin  77.000-77.500 aralığına kadar yükselebileceğini dolayısıyla endekse yakın hareket eden kağıtlarda alım yapılabileceğini belirttim. Dün ABD endekslerinin önemli yükseliş yapması üzerine bu sabah dış piyasalarda olumlu hava vardı ve endeks 600 puan yükselişle açılarak 77.042 seviyesini gördü. Şu an 76.750 civarında bulunuyor.

Borsa için bundan sonraki seyir tamamıyla dış piyasalardaki havaya bağlı olacaktır. Çünkü içeride kendimize ait bir hikaye yok. Yani ülke özelimizde çok olumlu bir hikaye bulunmuyor. Bu yüzden dışarısı iyi olursa biz de iyi olacağız, dışarısı bozunca biz de bozulacağız. Bu manada, ABD endeksleri ile korelasyonumuz artacaktır.  Yukarıda bahsettiğim yazıda vurguladığım üzere, şu an ABD’nin satın alınan hikayesi “büyüme” hikayesidir. Çünkü Trump’ın kazanması emtialarda da yükselişlere neden oldu. Özellikle Bakırda sert artış vardı. Petrol fiyatlarında da artış görüyoruz. Yani bir bakıma ABD’de resesyon korkusunun azalması bu sonucu doğuruyor. Yarın bir gün, faizlerin artırılacağı yönünde görüşler ağırlık kazanıp, faiz artacak stresi hakim olursa yeniden ters hareketler görebiliriz. O zaman borsanın düştüğünü görürüz.  Fakat işte bu aşamada teknik analiz devreye giriyor.

Safi teknik analiz bazında konuşacak olursak, endeksin son yükselişine baktığımızda, dün 1 milyar 60 milyon lot işlem gerçekleşti. Bu çok önemli bir hacimdir. En azından kısa vadede 74.500 civarının güçlü bir destek olduğunu göstermektedir ve zaten dün bu nedenle alım yapılabileceğini vurguladım. Endeksin 80.300’den 74.300’e kadar düşüşüne ilişkin olarak çizilmiş Fibonacci geri çekilme çizgilerinden %38.2 çizgisinin yukarı geçilmiş olması da önemlidir. Endeksin bugün en azından 76.250 üzerinde kapatması olumlu bir gelişme olacaktır. İşte bu aşamada Dow ve S&P endekslerinin teknik görünümü de önemlidir. Bu endeksler tarihi yüksek seviyelerine yakın olduğu için, temkinli yaklaşmak gerekir. Bugün ABD endekslerinde yüksek açılış olur ve daha sonra %1’den fazla bir değer kaybı olursa, piyasalar amacına ulaşmış olabilirler beklentiler yeniden olumsuza dönebilir.  Tüm bu bilgileri göz önüne alarak, eğer borsada alım yapmışsanız,  mutlaka stopunuz olsun, çünkü volatilite yüksek seviyede bulunuyor ve her iki yönde de hala sert hareketler olabilir. Stop demek, maksimum zararı kabulleneceğiniz seviye demektir. Yani A hissesini 5.20’den almışsanız “5 TL’nin altına düştüğünde satacağım” demek stop koymaktır. Beyin hiç bir zaman zararı kabul etmez. Bu yüzden birçok yatırımcı uzun süreler beklemek ve uzun vadeli yatırımcı olmak zorunda kalırlar. Siz siz olun, bir alım yaparken mutlaka stopunuzu belirleyin. Hiç kimse size yüzde 100 yükseliş garantisi veremez.

DOLAR

dolar-10-kasim-2016

5 dakikalık bazda Dolar / TL grafiğini yukarıda görüyorsunuz. En yüksek 3.3035 seviyesi görüldü. Dün en düşük 3.1740 civarı görüldükten sonra 3.22’nin üzerine çıktı ve bugün yeniden geriliyor ve şu an 3.1970’ler civarında hareket oluyor. Dünkü yazımda bu aşamadan sonra dolar almayı riskli bulduğumu ve bir süre 3.17-3.22 aralığında dalgalandıktan sonra 3.15’e doğru gerileyebileceğini, 3.1750’nin aşağı kırılması durumunda en önemli desteğin 3.1250 seviyelerinde olduğunu belirttim. Bu nedenle de, Dolar/TL’yi daha önce almış olanların yükselişlerde satış yapmaları durumunda daha sonra alttan alım imkanının olabileceğini vurguladım.

Bugün sabah yazdığım ilk yazıdan ve son gelişmeleri değerlendirdikten sonra, kısa vadeli görüşümde önemli bir değişiklik yok. Fakat, ABD’de dolar endeksi (DXY) yükselişine devam ediyor ve bu durum dolar/TL’nin aşağı yönlü hareketini sınırlıyor. Bu yüzden 3.1750 önemli bir destek olarak karşımıza çıkıyor. FED’in gelecek toplantıda faizleri artırması olasılığı hala ağır basıyor. Çünkü Trump’ın enflasyon yaratacak kamu politikalarına karşı FED’in faiz artırmaması olasılığı çok zayıf. Piyasa ilk başta Trump’ın politikalarına karşı FED’in faiz artırmayı geciktireceğine dair beklenti oluşmuştu veya oluşturulmuştu. Ama şu an FED’in faiz artırmasına daha fazla gerek var gözüyle bakılıyor.Bu şartlar altında, Türkiye’nin  özel sektörünün özellikle döviz borçlanma maliyetlerinin artacak olması ve yüksek döviz borçları nedeniyle ve ayrıca cari açığın artacağı beklentisi nedeniyle dolarda beklediğim geri çekilme hareketi 3.10’lara kadar değil de 3.15’lere kadar olabilir. 3.15 veya altı görülürse yeniden alımlar gelebilir. Yatırımcılar bu faktörü göz önünde bulundurmalılar.

ALTIN

altin-10-kasim-2016

Onz bazında altın Trump’ın seçilmesi sonrasında en yüksek 1337 doların üzerini gördü ve daha sonra 1275 dolar seviyesine geriledi. Şu an 1290 dolar seviyesinde bulunuyor. Bugüne kadar FED’in faiz artıracağı beklentisi Altını baskılamıştı. Fakat şu ayrıntıyı kaçırmamak gerekiyor. Nisan 2016’dan beri altın yükseliş trendinde bulunuyor. Yani faiz artırımı zamanı yaklaşmasına rağmen, altın bu ana trendi çok fazla bozmadı ve Haziran’dan bu yana 1250 dolar ile 1375 dolar asındaki bantta dalgalanıyor. Eğer Trump seçim öncesi açıkladığı ekonomik programı uygulayacak olursa, ve bu sabah yazdığım yazıdaki gibi gevşek maliye politikası ile sıkı para politikası geçerli olacaksa, altın üzerinde çift yönlü baskı oluşacaktır. Birisi, faizlerin artacak olması nedeniyle aşağı yönlü baskı, diğeri de ekonominin canlanacak olması ve enflasyonist baskıların ve enflasyon bekleyişlerinin artacak olması nedeniyle yukarı yönlü baskıdır. Bu bağlamda altının 1250 doların altına kalıcı bir şekilde düşmesini beklemiyorum. Üst seviyede de 1375 dolar seviyesi direnç olacaktır. Politikalar netleşene kadar bir süre daha bu aralıkta dalgalanabilir ama 1375 doların üzerinde kapanış olması durumunda altının önünü çok açılacaktır. Bu bağlamda kısa vadede 1275-1375 dolar arasındaki hareketin devamını beklerken, orta ve uzun vadede enflasyonist baskıların artması ve FED’in faizleri hızlı artırmak istememesi nedeniyle, yukarı yönlü olmasını bekliyorum. Bu yüzden altın için orta ve uzun vadeli yükseliş trendinin devam edeceğini düşünüyorum. Trump politikalarının ileride ABD’de yeni krizlerin tohumunu ekebileceği için portföylerde en az %15 tutarında uzun vadeli altın tutulması gerektiğini söyleyebilirim.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim…

“Borsa, Dolar, Altın” ile ilgili 5 yorum

  1. Hocam yüreğinize sağlık günlük yorumlarınız olmayınca sağır gibi oluyorum okuyunca kendime daha güven geliyor. Eskiden sitenizde hisse önerisi ve blanço dönemindede çalışmalarınızı belirtiyordunuz işleriniz yoğundur yinede çalışmalarınızı bekliyor çalışmalarınızda sağlık ve mutluluk dilerim .

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir