Borsa’daki Son Hareketlerin Analizi

Herkes endişeli bir şekilde borsayı izliyor. “Satsak mı?” diye mail atan çok sayıda okuyucu var. Daha önceki yorumlarımda endeksin özellikle 84 bin kapattığı gün, hedefinin 85-87 bin olduğunu belirtmiş ve Fitch kararı sonrasında da pek olumsuz etkilenmeyeceğini vurgulamıştım. Bu tür zamanlarda genel olarak, yatırımcılar haklı olarak her an endeksin düşüşe geçebileceği korkusuyla satma yönünde eğilimli oluyorlar. Temel analiz ile teknik analiz bir biriyle çelişmeye başlıyor.”Notumuz düştü, borsa sert yükseliş yapıyor” mesajını çok sıkça alıyorum. Ralli tipi yükselişlerde, temel analizden ziyade teknik analize odaklanmak daha faydalı.

Beni yıllardır izleyen okuyucularım bilirler. Bu tür zamanlarda dönüş sinyali almak için “enformasyon formasyon uyumsuzluğunu” izlemek gerekiyor. Bu nedir? Diplerden yukarı dönüşler öncesinde, genellikle “olumsuz” haberlere rağmen düşüş olmaz. Şöyle bir durum ortaya çıkar,  enformasyon olumsuz ama, formasyon yani endeks hareketleri olumludur.  Tepelerde ise dönüş sinyali olması için tersinin olması lazım. Yani enformasyon (gelen bilgi) olumlu olmasına rağmen, formasyon aşağı yönlü olması gerekir. Henüz bu aşamada değiliz. Yer yer gelen alımlarla ki; 60 dakikalık bazda dün 120-130 milyon lotun üzerinde işlem gerçekleşti. Dolayısıyla endeks açısından teknik olarak henüz bir dönüş sinyali yok. Fakat olmayacağı anlamına gelmez. Eğer geçen perşembe akşamı youtube üzerinden yaptığım canlı yayını izlemişseniz, dönüş öncesinde endeksin önce 1000-1500 puan üzerinde bir geri çekilme yapması, daha sonra bu geri çekilmenin önemli bir bölümünü izleyen 1 haftada geri alması ve gerçekleşen işlem miktarının düşmesi gerekir. Ya da tepe seviyelerde yüksek işlem miktarına rağmen, endeksin doji dediğimiz dar aralıkta (300-500 puan) dalgalanma hareketi yapması ve bunu en az 3-4 gün devam ettirmesi gerekir.

Aşağıdaki grafik endeksin günlük hareketlerini gösteriyor.

Mavi çizgi ile verilmiş olan TKE göstergesi 80 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Yani talep güçlü kalmaya devam ediyor. Bir dönüş sinyali için TKE’nin 50 veya altına düşmesi gerekir. İşlem miktarına baktığımızda, dün 1 milyar 117 milyon lot işlem gerçekleşti. Bu işlem miktarı geçmiş ortalamalara göre çok yüksek. Dolayısıyla, bu aşamada herkesin borsaya ilgisinin çok arttığı dönemdeyiz. Böyle dönemlerde hisse almak konusunda herkes çok temkinlidir ve alım konusunda endişeler vardır. Eğer ne zaman hiç endişe duymadan “Almadım, almadım yükseliş devam etti, borsanın artık duracağı yok, yükseliş devam edecek” şeklinde bir hisse kapılırsanız, aslında o seviyeler tehlikeli seviyeler olacaktır. İlk direnç 87 bin seviyesinde olup, aşılması durumunda, hedef 88.750 olacaktır. Ama 87 binin bir defada aşılması yerine bu seviyelerde zorlanma görme olasılığımız daha yüksek.

Endeks bu sabah da yükselişle açıldı   86.500 görüldü ve düne göre %0.30 yukarıda bulunuyor. Dış borsalarda ise genelde aşağı yönlü bir seyir var. Az önce belirtiğim üzere, bugün 87 bin direnci önemli olup, bu direncin ilk denemede yukarı kırılmasını beklemiyorum. 85.250 seviyelerine kadar bir geri çekilme ve bu seviyeleri destek yaptıktan sonra yeni yükselişler denemesi daha sağlıklı olur. Bugün endeksin dünkü gibi sert yükselişine devam etmesi beklenmemeli. 85.500-86.750 aralığında kalmasını bekliyorum. Yine de kulağınızda bulunsun, eğer 87 bin bugün aşılacak olursa endeks 88 bin seviyesine çok hızlı gider. Bu yüzden, daha önce 78.500 yukarı geçildiğinde alım yapanlar için,  izlemede kalmak en mantıklısı. Yeni alım yapacak olanlar ise bence endeks değil de kağıt bazında seçici olmalılar.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim.

“Borsa’daki Son Hareketlerin Analizi” ile ilgili 1 yorum

  1. Teşekkürler hocam hızır gibisiniz dar anınızdada size yetişsinler inşallah…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir