Merkez Bankası ve önemli çalışmalar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayınladığı enflasyon raporları çok değerli bilgiler içeriyor.

İş dünyası her ne kadar bu raporları çok merak etmese de finansal piyasalardaki uzmanlar ve araştırma birimleri çok daha dikkatle inceleyerek ekonomiye ilişkin yol haritası çıkarıyorlar.

Süreyya Serdengeçti zamanında başlayan, Durmuş Yılmaz ve Erdem Başçı dönemlerinde çok daha önem verilen uygulamalardan biri Merkez Bankası’nın araştırma biriminin kalitesi ve ürettikleri raporlar olmuştur. Merkez Bankamız her yıl, Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde akademik kariyer yapan ve bilime katkıda bulunan birçok insanımızı, bu ülkelerde toplantılar yaparak, MB’nin araştırma birimine kazandırmıştır.

Bir ülkedeki ekonomik politikayı iki ana koldan ele alabilirsiniz. Bunlar para politikası ve maliye politikasıdır. Para politikası MB tarafından, kanunun belirlediği çerçevede bağımsız bir şekilde yürütülmektedir. (Ya da yürütülmesi beklenir.) Maliye politikasını da iktidardaki hükümet belirler. Tüm dünyada olduğu gibi, para ve maliye politikaları bir ülkedeki kaynakların dağılımını ciddi anlamda etkilerler ve bu politikalar, hükümetin belirlemiş olduğu orta vadeli ekonomik hedeflere ulaşacak şekilde dizayn edilir.

Orta ve uzun vadeden uzakta

Siyaset-ekonomi ilişkisi aynen borsa-yatırımcı ilişkisi gibidir. Borsadaki yatırımcılar kısa sürede köşeyi dönmek isteyerek orta ve uzun vadeli hedeflerinden büyük sapma gösterirken, siyasiler de kısa vadede oy artırıcı sonuçlar alarak oylarını artırıcı politika uygularken, orta ve uzun vadeli ekonomik hedeflerden uzaklaşabilirler. Şu anki makroekonomik sorunlarımızın temelinde de bu yaklaşım vardır. Fakat yine de para politikasına etkide bulunmak o kadar kolay değildir. Çünkü piyasalar bunu anında cezalandırır.

Merkez Bankamız’daki araştırma birimi, uyguladıkları para politikalarının etkilerini, hedeflere ulaşmadaki başarısını artırmak üzere güzel çalışmalar yapıyorlar. Son yayınlanan enflasyon raporunda kutu olarak verilen iki çalışma çok dikkatimi çekti. Kutu 3.1’de Fethi Öğünç ve Çağrı Sarıkaya tarafından yayınlanmış bir çalışmanın özeti verilmiş.

Sayın Öğünç ve Sarıkaya, kullanılan kredilerin enflasyon üzerindeki etkilerini analiz etmiş. Aslında teknik bir çalışma ama sizlere Philips eğrisinden bahsetmeyip sadece çalışmanın mesajını vereceğim…

Bugün Gazetesi’ndeki köşe yazımın devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir